Uitgever: Achtbaan
Pagina's: 480
Prijs: €22,99
Waardering: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Recensies

Frank Krake – Hannelore. Het meisje uit de sekte

Toen ik Frank Krake en Hannelore bij de uitzending van Eva Jinek zag en het verhaal van Hannelore hoorde, wist ik al snel dat ik dit boek wilde lezen.

Op de eerste plaats maakte Hannelore meteen een grote indruk op mij. Niet alleen haar verhaal, maar ook haar prachtige verschijning en de kracht die zij uitstraalde vanaf het scherm. Het was duidelijk dat zij een boodschap te vertellen had.

Daarnaast heb ik een soort van fascinatie voor menselijk gedrag en vooral het menselijk gedrag in voor ons “ongewone” situaties.

Ik had al vrij snel door dat het verhaal van Hannelore een verhaal moest zijn dat een grote indruk zou achterlaten bij de mensen die het zouden lezen. Alleen de cover al spreekt voor zich. Haar jonge gezicht komt meteen bij je binnen.

Wat ik vond van het boek lees je hier in mijn recensie.


“Hannelore groeide vanaf haar derde op in de sekte “Gemeente Gods’, waar haar ouders actief lid van waren. Het leven speelde zich grotendeels af binnen de muren van een oud klooster in Nederland. Vijftien jaar lang werd ze gehersenspoeld en leefde ze in haar eigen wereld.

De charismatische en zichzelf “Profeet ‘noemende sekteleider Sipke Vrieswijk voerde met zijn partner Aagje een waar schrikbewind. Niemand was veilig.

Toen het einde nabij leek “ontvoerden’ ze Hannelore naar Israël, Zweden en Cyprus. Na jaren gevangenschap, drank en drugs bevrijdde de politie haar, tegen haar eigen wil. Een internationale klopjacht op Vrieswijk begon.

Vanaf dat moment begon ook pas haar echte strijd. Het gevecht om opnieuw te leren leven, weer Hannelore te worden in een vrije wereld. Met vallen en opstaan wist ze die strijd uiteindelijk te winnen.

Nu leidt Hannelore (42) een gelukkig leven met haar grote liefde en vier kinderen en hoopt ze een voorbeeld te mogen zijn voor velen.
Hannelores verhaal lijkt wellicht op een bizar incident, maar niets is minder waar. Anno 2020 zijn er alleen al in Nederland meer dan 80 sektes actief, met zo’n tienduizend volgelingen.”


Het boek & de schrijfstijl

Hannelore is drie als haar ouders zich aansluiten bij ‘Gemeente Gods’ na een zoektocht naar een kerk waar zij zich beiden goed bij voelen voor het uitdragen van hun geloof.

Zowel Julia als Gert zijn zeer gecharmeerd van Sipke Vrieswijk en voelen zich ook zeer welkom in de gemeenschap. Al gauw ervaren ze dat de mensen in hun naaste omgeving geen begrip hebben voor of anders aankijken tegen deze gemeenschap. Dit maakt dat zij zich nog meer verbonden voelen met ‘Gemeente Gods’.

Als beiden uiteindelijk de stap maken om in te trekken in het voormalige en opgeknapte klooster, waar de ‘Gemeente Gods’ werkt en leeft, veranderd hun leven al gauw op drastische wijze.

De afstand tussen hen en de buitenwereld wordt steeds groter en de leden van ‘Gemeente Gods’ zijn op elkaar aangewezen. Binnen de zo hecht lijkende gemeenschap voeren “de Profeet” Sipke Vrieswijk en zijn vriendin Aagje een waar schrikbewind. Hun volgelingen zijn inmiddels zo geïndoctrineerd dat alles wat zij zeggen voor waar wordt aangenomen.

Mensen die nog redelijk op tijd beseffen dat er iets niet in de haak is, worden uitgemaakt voor duivels en bezetenen. Ze worden de deur uitgezet nadat ze volledig losgeweekt zijn van hun familie en zijn letterlijk alles kwijt. Vertrekkers worden gestalkt en onder druk gezet. Families worden uit elkaar gehaald.

Hannelore groeit als kind op binnen deze gemeenschap en weet niet beter dan dat alles zo hoort. Van kinds af aan wordt zij bang gemaakt voor de buitenwereld. Alles wat ze doet gebeurt alleen met goedkeuring van ‘de Profeet”.
De ‘Gemeente Gods’ is voor Hannelore veilig en vertrouwd. Dit is wat zij kent en zij doet er dan ook alles aan om in een goed daglicht te staan van “de Profeet” en diens vriendin. God praat namelijk via hem, en God heeft altijd gelijk. En ze wil er absoluut niet worden weggestuurd.

Naarmate zij ouder wordt, worden ook de banden met haar ouders en zusje steeds verder doorgesneden. Een hunkering naar warmte en aandacht zorgt ervoor dat Hannelore als tiener nog meer haar best doet voor “de Profeet”.

Zo verdwijnt ze steeds dieper en dieper in de klauwen van sekteleider Vrieswijk tot er geen ontkomen meer aan is. Drank, Drugs, reizen naar vreemde landen. Afhankelijk van haar geestelijk leider en zijn vriendin.

Op zeventien jarige leeftijd wordt Hannelore tegen haar wil in “bevrijd” en vanuit Cyprus naar Nederland gehaald.
Hier volgt een strijd die Hannelore, gelukkig samen met hulp van naasten, moet zien te overwinnen.

Indrukwekkend. Indrukwekkend is direct het eerste woord dat in mij opkomt na het lezen van dit boek. Voor de rest is het stil.

Ik ben zo onder de indruk van dit verhaal, dat ik het na het dichtslaan van dit boek echt even moest laten bezinken.

Het klinkt en voelt als iets onwerkelijks. Het feit dat het allemaal waargebeurd is, maakt het des te indrukwekkender.

In veel gevallen kan ik goed onder woorden brengen wanneer iets mij geraakt heeft. Nu moest ik enorm zoeken naar de juiste woorden. Juist omdat het mij zo raakte.

Frank Krake heeft het verhaal van Hannelore en uiteraard de andere personen die hij geïnterviewd heeft, in verhaalvorm opgeschreven.

Dit maakt dat het echt weg leest als een boek. Alles is in chronologische volgorde verteld en er is zelfs een opbouw aan spanning aanwezig. Dit doordat de situatie binnen de ‘Gemeente Gods’ een kookpunt bereikt. Het voelt alsof Vrieswijk nog gekker en gekker wordt en dat is zo ontzettend duidelijk van de pagina’s af te lezen.

Dit zelfde geldt voor de emoties van de betrokkenen en met name uiteraard die van Hannelore. Je leeft met haar mee, wil haar daar weghalen en verstoppen. Je wilt alleen maar dat ze veilig is.

De gebeurtenissen die plaatsvinden binnen de sekte, en met name die opgelegd worden door Vrieswijk (die werkelijk denkt dat hij een profeet van God is), zijn gewoon te bizar.

Het heeft mij enorm aan denken gezet over de invloed die een persoon kan hebben op een hele groep mensen. Iemand die misbruik maakt van de goedgelovigheid. Iemand die je met zijn charisma kan verleiden tot dingen waarvan je nooit dacht ze te zullen doen.

Naast de gebeurtenissen in de sekte, lezen we gelukkig ook het verhaal van Hannelore nadat ze bevrijd is uit de sekte. Ook dit heeft mij diep geraakt.

Je ziet Hannelore niet alleen worstelen met haar “nieuwe” omgeving, maar vooral ook heel erg met zichzelf. Ze is, logisch, getraumatiseerd. Ze moet een nieuw leven beginnen in een wereld die dan wel dichtbij was, maar haar zo vreemd. Ze moet zichzelf herontdekken. Wie is zij, waar houdt zij van? Zelfs de voor ons simpelste keuzes, moest zij leren te gaan maken.

Ik bewonder haar moed. Ik bewonder de mensen om haar heen die haar hierbij steunden en nog steeds doen. Maar echt, ik bewonder haar moed. Ze is een sterk persoon en je voelt haar emoties en de worsteling met haar eigen identiteit. Maar het is ook ontzettend mooi te lezen hoe ze uiteindelijk opstaat en opbloeit tot de vrouw wie zij nu is.

Gek genoeg, voelde ik mij opgelucht toen ik de volgende passage las:

“Ook maakte ze grif gebruik van haar lidmaatschap van de bibliotheek. Vooral familieromans interesseerden haar. Ze verslond ze: hierin kon ze lezen hoe een gezin functioneerde en wat de gebruikelijke dingen waren die mensen zoal deden. Het gaf haar een beeld van die andere wereld, een wereld waar ze nu ook zelf deel van uitmaakte, maar waar ze zo weinig van af wist. Ze leefde mee met de personages in de boeken en met hun emoties. Haar eigen emoties projecteerde ze op de emoties van de personages in het boek.”

Misschien is het het feit dat ik mijzelf hierin herken. Het leren van boeken en de verhalen die je perspectieven geven.

Het raakt mij, maar ik vond het tegelijkertijd zo mooi dat ook boeken haar hebben geholpen zichzelf te vinden en de wereld om haar heen begrijpelijk te maken.


Conclusie

Hannelore heeft een boodschap. En Frank Krake heeft deze boodschap perfect overgebracht naar het grote publiek.

Hannelore‘ is een boek dat een kijkje achter de schermen geeft. Een boek dat duidelijk laat zien wat voor invloed een persoon op anderen kan hebben door een bepaalde persoonlijkheid te zijn en in te spelen op de behoeften van mensen nadat hij de omgeving geëlimineerd heeft.

Het is ook een boek van hoop. Een verhaal dat anderen in vergelijkbare situaties laat zien dat er een uitweg is en dat er een leven bestaat buiten een vergelijkbare groepering, een sekte.

Hannelore‘ is een boek dat wat mij betreft door iedereen die het interessant vindt gelezen kan worden. Het geeft een hoop inzichten. Ook aan een ieder die niet in zo’n situatie zit.

Het is aangrijpend, ontroerend en het raakt je tot diep in je hart.


Over de auteur

Frank Krake (1968) studeerde Marketing Strategy aan de RUG. Hij publiceerde in de VS en schreef eerder de autobiografie ‘De Rampondernemer’ (Pearson – 2013).

Via uitgeverij Achtbaan geeft Frank Krake zijn eigen boeken uit.

Voor ‘Hannelore‘ interviewde Frank Krake de hoofdpersoon tientallen keren. Ook sprak hij met vele direct betrokkenen in deze unieke en spraakmakende zaak, waaronder haar ouders, zus, voormalige sekteleden en de toenmalige politieagenten. Krake deed grondig archiefonderzoek in de juridische dossiers en rapporten van psychiaters, en haalde naast veel nieuwe informatie ook nooit eerder gepubliceerde foto’s over de sekte boven water.

(Bron: Uitgeverij Achtbaan)


Ben jij ook benieuwd geworden naar het verhaal van Hannelore? Lees dan absoluut dit boek. Juist doordat het op deze wijze geschreven is, is het heel toegankelijk voor iedereen. Het is indrukwekkend en ik hoop net als Hannelore dat het een troost kan bieden en informatie kan verschaffen aan zij die dit nodig hebben.


Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op deze tekst zit copyright!