Uitgever: L.S. Amsterdam
Vertaald door: Annoesjka Oostindier
Pagina's: 368
Prijs: €20,99
Waardering: ⭐️⭐️⭐️⭐️
Recensies

Dolly Alderton – Schimmen

Een moderne vrouw, een datingapp, liefde en vriendschappen. Voor mij de perfecte ingrediënten voor een heerlijke roman.

Of dit klopt? Je leest het hier.

(Van L.S. Amsterdam mocht ik een exemplaar ontvangen in ruil voor mijn eerlijke mening)


“Nina Dean vindt het niet erg om vrijgezel te zijn. Ze heeft haar leven op de rit, een prima relatie met haar ex en genoeg vrienden om haar sociale agenda vol te krijgen. Maar dan gebeurt het onwaarschijnlijke: ze ontmoet Max, via een datingapp. Hij is knap, heeft een goddelijk lichaam én een vaste baan. Maar bovenal kunnen ze urenlang praten, hebben ze allebei een hekel aan sport, dansen ze samen als dwazen en hebben ze na één date al een onweerstaanbare aantrekkingskracht.

Totdat Max plotseling niets meer van zich laat horen. Nina wordt gedwongen haar problemen onder ogen te zien: haar vaders Alzheimer wordt heftiger, en daarmee ook de ontkenningsfase van haar moeder, haar redacteur vindt haar nieuwe boekidee verschrikkelijk, en haar beste vriendin laat haar in de kou staan. Hoe wordt Nina ooit weer gelukkig?”


Het verhaal & de schrijfstijl

Nina Dean is vrijgezel en heeft een druk sociaal leven. Ze schrijft kookboeken, bezoekt vriendinnen en gaat regelmatig op stap. Ondanks dat ze het wel prima vindt zo, verlangd ze ook naar de liefde.

Via een datingapp ontmoet ze Max die op dezelfde golflengte lijkt te zitten. Het lijkt een match made in heaven en ze kunnen het goed met elkaar vinden. Totdat hij ineens spoorloos verdwijnt en haar in onzekerheid achterlaat.

Deze onzekerheid gaat haar niet in de koude kleren zitten en wordt ook nog eens versterkt doordat haar redacteur haar nieuwe idee voor een boek niet ziet zitten en haar beste vriendin haar in de steek laat.

En tot overmaat van ramp gaat het steeds slechter met haar vader die lijdt aan Alzheimer en heeft ze een moeder die haar kop in het zand steekt.

Is geluk wel weggelegd voor Nina?

Schimmen‘ begint met een heerlijk uitgebreid proloog waarin we Nina goed leren kennen. Het boek is geschreven vanuit Nina in de eerste persoon en al vrij snel voelde ik een band met haar.

Dolly’s schrijfstijl is heerlijk vlot en gaf mij vanaf de eerste pagina’s een Sex & the City vibe.

De hoofdstukken zijn weliswaar vrij lang, maar ik heb mij er geen moment aan gestoord, mede dankzij die vlotte schrijfstijl.

In ‘Schimmen‘ vertelt Nina je haar verhaal op humoristische, maar ook realistische wijze. Ze vertelt over haar relaties met de mensen om haar heen, en natuurlijk neemt ze je mee op haar date avontuur. Zowel heden als verleden komen aan bod en zorgen daarmee voor een compleet beeld van haar leven.

Ook moeilijke onderwerpen, zoals de ziekte van haar vader en haar emotionele band met hem, worden niet geschuwd.

Het is letterlijk het pure en rauwe verhaal van een dertiger die opzoek is naar haar geluk in het leven, met alle ups en downs die er bij horen.

Dit maakte dat ik mij heel erg herkende in Nina als personage, maar ook in het verhaal. Dat maakte dat ik absoluut vanaf de eerste pagina enorm van dit boek genoot.

Zeker wanneer Nina te maken krijg met vriendinnen die kinderen krijgen en zij niet. Dit was voor mij heel herkenbaar en realistisch.

Het boek is verdeeld in twee delen die beide starten met een mooie quote over liefde. De delen geven een duidelijke structuur aan het verhaal, naast de uitgebreide proloog.

Het boek sluit af met een epiloog dat je terugbrengt naar waar het allemaal begon en vond ik absoluut verrassend.


Personages

In dit verhaal ligt de focus natuurlijk op Nina en haar leven.

Ik kan niet anders dan zeggen dat Dolly haar als personage ontzettend goed en realistisch heeft uitgewerkt. Ik denk dat elke dertiger wel iets van zichzelf herkent in deze roman en dat was voor mij echt een pluspunt.

Nina heeft absoluut een geweldig karakter en doordat het verhaal vanuit de eerste persoon is geschreven, leef je met haar mee. Het is niet allemaal rozengeur en maneschijn en het was heerlijk om over haar ups en downs te lezen.

De band tussen Nina en haar vader vond ik zowel verdrietig als prachtig. Heel duidelijk is dat Dolly onderzoek gedaan heeft naar, of misschien zelf ervaring heeft met, iemand in de omgeving die lijdt aan Alzheimer.

Zelf ken ik dit vanuit persoonlijke ervaring helaas ook, en ik vond dit zeker zeer realistisch beschreven.

Hun band en hun situatie raakte mij dan ook enorm.

Gelukkig is er voldoende ruimte voor leuke dingen en humor. Er is een hoop sarcasme aanwezig en haar band met haar vriendinnen komt ook heel duidelijk naar voren.

We maken onder andere kennis met Lola, de stap vriendin die overal voor in is, opzoek is naar de ware liefde, maar die die ene persoon nog steeds niet gevonden heeft.

En aan de andere kant hebben we Katherine, de “stabiele” vriendin die inmiddels getrouwd is en een kindje heeft.

Vooral de relatie tussen Nina en Katherine vond ik intens en de struggles die zij ervaren in hun vriendschap zijn herkenbaar en realistisch.

Wat ik heel mooi vond om te lezen, was de ontwikkeling van Nina, maar ook van de andere personages. Je ziet de personages groeien door de dingen die zij meemaken en dit geeft het verhaal absoluut diepgang.

Vooral van Nina, maar eigenlijk alle personages wel, kwamen gevoelens en emoties duidelijk en realistisch over. Voor mij, naast de herkenning, een absoluut pluspunt van deze roman!


Conclusie

Schimmen‘ is een heerlijke, hilarische, maar ook ontroerende roman, over het vinden van geluk in liefde, vriendschappen en familie.

Deze roman geeft herkenning en laat de mooie kanten en de minder mooie kanten zien van het leven.

Dat Nina ‘geghost’ wordt door haar date lijkt bijna ondergeschikt.

Zowel het verhaal als de personages waren prachtig en Dolly Alderton heeft wat mij betreft aan alles gedacht in haar debuut.

Ja, de hoofdstukken hadden wellicht iets korter gemogen, maar gelukkig hadden die wat mij betreft geen negatieve invloed op het verhaal.

Dit debuut is absoluut een heerlijk boek dat je laat zien wat echt belangrijk is in het leven.


Over de auteur

De Engelse Dolly Alderton is een prijswinnende auteur en journalist. Haar debuut, de bestseller, Alles wat ik weet over liefde, werd genomineerd voor de Waterstones Book of the Year, won een National Book Award en werd in meeer dan 20 talen vertaald. Schimmen is haar debuutroman. 


Ben je benieuwd geworden naar deze heerlijke roman? Bekijk hem dan eens via mijn persoonlijke link hier onder.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op deze tekst zit copyright!