Uitgever: L.S. Amsterdam
Vertaald door: Eef Gratama
Pagina's: 584
Prijs: €24,99
Waardering: ⭐️⭐️⭐️⭐️
Recensies

Christelle Dabos – De Vermisten van Maneschijn (De Spiegelpassante 2)

Ongeveer een jaar hebben we moeten wachten op een vervolg in de Spiegelpassante serie.

26 januari j.l. kwam eindelijk het tweede deel in deze bijzondere, van origine Franstalige, serie uit!

Ben je nog niet begonnen aan deze serie, lees dan eerst mijn spoilervrije recensie van het eerste deel: ‘De ijzige verloofde‘.

En let op, want deze recensie kan mogelijk spoilers bevatten van het eerste boek!

De ijzige verloofde‘ stal mijn hart direct! En hoe ik dit tweede deel ervaren heb, lees je hier.

(Ik mocht als ambassadeur een exemplaar ontvangen van L.S. Amsterdam in ruil voor mijn eerlijke mening)


“Deel 2 van Franse bestsellerserie De spiegelpassante, waarin Ophelia grotere gevaren dan ooit moet trotseren…

Ophelia keert terug in De vermisten van Maneschijn, het tweede deel van De spiegelpassante-serie van Christelle Dabos. Na de gebeurtenissen in De ijzige verloofde wil Ophelia niets liever dan een rustig en teruggetrokken bestaan leiden.

Maar haar leven op de vijandige ark Pool is meer in gevaar dan ooit… Als verloofde van de afstandelijke en raadselachtige Thorn zijn alle ogen op Ophelia gericht. Bovendien gebruikt Faroek, de machtige familiegeest van het Noorden, haar voor zijn eigen doeleinden: Ophelia kan namelijk met haar handen voorwerpen lezen en zo eeuwenoude geheimen achterhalen.

Wanneer de ene na de andere invloedrijke hoveling spoorloos verdwijnt, raakt Ophelia opnieuw ongewild betrokken bij een opsporingsonderzoek. Langzaam maar zeker doorziet ze niet alleen de vele illusies die de ark rijk is, maar ontdekt ze ook de overdonderende waarheid…”


Het verhaal & de schrijfstijl

In ‘De Vermisten van Maneschijn‘ keren we terug naar de Hemelburcht.

Ophelia is als verloofde van Thorn inmiddels aan het hof verschenen, maar makkelijker is het voor haar niet geworden. Alle ogen zijn op de vreemdelinge en verloofde van een bastaard gericht.

Faroek, de familiegeest van de Pool, heeft zijn aandacht naar Ophelia verschoven en haar benoemd tot vice-vertelster van het hof.

En dan is er ook nog het Boek van Faroek, waarvan hij wil dat het gelezen wordt door een lezer om zo antwoord te krijgen op belangrijke vragen.

Alles bij elkaar zorgt dit voor nog meer intriges en blijft de houding van de edelen tegenover Ophelia zorgelijk.

Als er dan ook nog eens belangrijke edellieden verdwijnen, raakt Ophelia betrokken bij het onderzoek en zal zij moeten laten zien wat ze als lezeres waard is. Althans, als haar verloofde Thorn haar tenminste haar gang zou laten gaan.

Komt Ophelia erachter wat er is gebeurt met de vermisten van Maneschijn en weet ze eindelijk een plekje te veroveren in de harten van de mensen op de Pool?

De vermisten van Maneschijn‘ heeft op de eerste plaats niet alleen een mooie cover, maar bevat ook een prachtige tekening van de Hemelburcht en een fijne stamboom!

Het boek begint met een zeer prettige terugblik/korte herhaling van het eerste boek waardoor je weer even alle feiten op een rij krijgt.

Zelf vond ik dit heel erg prettig, aangezien het immers alweer een jaar geleden is dat ik het eerste boek dichtsloeg.

Het boek is wederom verdeeld in delen die een duidelijk begin, midden en einde aangeven. En het boek begint met een fragment dat een herinnering bevat van een nog onbekend persoon.

Daarna keren we fijn terug naar Ophelia en ontdekken we hoe het met haar gaat en wat er op dit moment speelt.

In het boek wordt afgewisseld tussen het verhaal van Ophelia en de korte hoofdstukken waarin fragmenten en herinneringen worden beschreven van de nog onbekende.

Deze fragmenten zijn niet alleen een toevoeging omdat ze informatie over het verleden en dus de geschiedenis bevatten, maar ze geven ook wat extra spanning aan het verhaal.

In mijn recensie van het eerste boek liet ik al weten ontzettend fan te zijn van de world building. Christelle Dabos heeft een zeer beeldende schrijfstijl en neemt ons echt mee op reis middels mooie beschrijvingen van omgeving en gebeurtenissen.

Ook in dit boek komt dit weer helemaal terug en omdat ze in dit tweede deel nog dieper ingaat op de omgeving van de Pool, verwonderd ze je iedere keer weer.

Omdat het eerste boek een duidelijk begin was en met name gericht op de basis van de serie, schreef ik al dat ik hoopte dat er in het tweede deel meer actie zou komen.

En ik ben absoluut niet teleurgesteld!

Ophelia’s leven speelt zich voornamelijk af in de Hemelburcht, maar de intriges aan het hof lijken steeds erger te worden.

Met de edelen die ineens vermist worden, bouwt Christelle de spanning mooi op, vooral als blijkt dat een vriend van Ophelia ook het slachtoffer is.

Daarnaast richt Christelle zich hier heel mooi op de rol die Ophelia te spelen heeft, waardoor het boek absoluut de actie krijgt waarop ik hoopte!

De manier waarop Christelle in dit boek aandacht heeft besteedt aan de geschiedenis van de Arken vond ik heel tof gedaan. Ik kan daardoor nu al eigenlijk niet wachten tot het derde deel verschijnt, want het einde van dit boek belooft echt wat voor de rest van de serie!

Christelle heeft in dit tweede boek toegewerkt naar een mooi en verrassend plot en laat zeker onverwachte wendingen zien. Het blijkt maar weer dat niet alles is wat het lijkt.

Maneschijn zit vol illusies en dat past geweldig mooi in dit verhaal.

Het einde is verrassend en sterk en geeft ons een heerlijke cliffhanger!


Personages

Bij dit boek, is het onderdeel ‘Personages‘ mijn favoriet. Want wat hebben we een mooie personages in dit boek!

Natuurlijk zien we bekende personages terug die we hebben leren kennen in het eerste deel van deze serie.

Tante Rosalinde, Brunhilde, Archibald, Rein, Gwen, Moeder Hildegard, Thorn en natuurlijk Ophelia.

Het terugzien van de personages maken dat het verhaal voelt als thuiskomen en stuk voor stuk hebben ze mijn hart gestolen.

In het eerste boek maakten we natuurlijk kennis met hen, maar heel duidelijk is dat Christelle in dit tweede boek echt de verdieping van haar personages op zoekt.

We krijgen eigenlijk van allemaal wel meer te weten over hun achtergrond en waar zij vandaan komen. En dat vond ik echt heel tof. Christelle geeft nog niet alles prijs, gelukkig maar, want anders zou er weinig over blijven voor de andere delen.

Vooral van Thorn krijgen we in dit boek meer informatie en wordt duidelijk wat voor persoonlijkheid hij is en wat er voor gezorgd heeft dat hij is wie hij is. Ik kon niet anders dan van hem gaan houden. Een complexe man, maar wel eentje met het hart op de juiste plaats.

Waar Ophelia in het eerste boek vooral jong en onhandig leek, zie je haar in dit boek ontzettend groeien. Met de gebeurtenissen die plaatsvinden op de Pool, haar verantwoordelijkheden en het geweld waarmee ze te maken krijgt, zie je absoluut een duidelijke ontwikkeling in haar karakter en personage.

Ook de relatie tussen Thorn en Ophelia groeit. Waar deze in eerste instantie puur gebaseerd was op diplomatieke redenen, zien we ze langzaamaan naar elkaar toe groeien.

Christelle heeft zowel haar als Thorn, en de andere personages, geweldig uitgewerkt.

In dit deel zien we ook de familie van Ophelia terug. Zij komen op bezoek voordat de bruiloft plaatsvindt.

Met name haar moeder komt meer in beeld en de relatie tussen haar en Ophelia vond ik zowel verhelderend als mooi omschreven.

Een van de tofste personages die in dit boek gaaf is uitgewerkt, en ook nog eens een grote rol speelt, is de familiegeest van de Pool: Faroek.

Faroek is nogal vergeetachtig en weet niet wie hij is en wat hij eigenlijk moet doen. Zijn personage is wat mij betreft tot in de puntjes uitgewerkt en zijn grillige voorkomen maakte het verhaal absoluut nog spannender.

Ik kan echt niet wachten om hem nog beter te leren kennen en ik ben echt onwijs benieuwd welke rol hij gaat spelen in het volgende boek!


Conclusie

Betoverd. Ik ben betoverd door dit tweede deel in de Spiegelpassante serie.

Pagina na pagina heb ik mij verwonderd. Over de illusies, de gebeurtenissen, de omgeving, de personages, maar bovenal door de prachtige complexiteit van het verhaal.

Want ‘De vermisten van Maneschijn‘ is niet zomaar een vervolg op ‘De ijzige verloofde‘. Nee, het is een tweede deel waarin meer duidelijk wordt. Er vinden ontwikkelingen plaats en er wordt meer informatie gegeven over iets dat veel groter is dan alle Arken bij elkaar.

De vermisten van Maneschijn‘ heeft mij gelukkig gemaakt. Christelle Dabos heeft alles in het verhaal verwerkt wat ik hoopte van dit tweede deel.

World building, ontwikkelingen, groei, verrassende wendingen en een super gaaf plot! Ik wil absoluut meer en ik kan niet wachten tot het derde deel verschijnt!


Over de auteur

Christelle Dabos is in 1980 geboren in Frankrijk en verhuisde na haar studie naar België. Toen ze in 2007 ziek werd en aan bed gekluisterd was, begon ze te schrijven. Met haar debuut won ze de Gallimard Jeunesse-RTL-Télérama First Novel Competition en de Grand Prix de l’Imaginaire. Inmiddels is ze uitgegroeid tot een van de populairste YA-schrijvers in Frankrijk.


Ben je benieuwd geworden naar deze heerlijke serie? Bekijk de eerste twee delen dan eens via mijn persoonlijke link hier onder.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op deze tekst zit copyright!