Uitgever: L.S. Amsterdam
Vertaald door: Eef Gratama
Pagina's: 528
Prijs: €19,99
Waardering: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Recensies

Christelle Dabos – De ijzige verloofde (De spiegelpassante 1)

Toen uitgeverij L.S. Amsterdam een oproep plaatste via Instagram dat ze ambassadeurs zochten voor het eerste boek van een nieuwe fantasy serie, twijfelde ik geen moment.

Ik had de spiegelpassante- serie al een aantal maal voorbij zien komen bij Engelstalige bookstagrammers en vele lovende woorden gehoord.

Dat moest ik voor mijzelf ook ontdekken dus! Of ik met trots een ambassadeur van dit boek ben? Je leest het hier!


“De ijzige verloofde is het eerste deel van de betoverende Spiegelpassante-serie van Christelle Dabos. Treed binnen in een fabelachtig universum van zwevende arken en familieclans vol intriganten…

Ophelia, een eigenzinnig buitenbeentje en onbegrepen genie, heeft unieke gaven: ze kan door spiegels reizen en ze kan met haar handen de geschiedenis van voorwerpen lezen. Ze leidt een rustig bestaan op de ark Anima. Tot ze onverwachts wordt uitgehuwelijkt aan Thorn, een introvert maar invloedrijk lid van de Drakenclan. Ophelia is gedwongen haar verloofde te volgen naar de Hemelburcht op de ijzige ark Pool, waar niemand te vertrouwen is. Daar ontdekt ze dat ze een pion is in een politiek spel dat niet alleen verschrikkelijke gevolgen heeft voor haar eigen leven, maar ook voor haar geliefde ark Anima.”


Het verhaal & de schrijfstijl

Ophelia woont samen met haar familie op de ark Anima. Als animist heeft zij als gave om met haar handen de geschiedenis van voorwerpen te lezen. Daarnaast bezit zij het vermogen om door spiegels te reizen, iets dat niet veel voorkomt onder de animisten.

In haar wereld is het gebruikelijk om te worden uitgehuwelijkt. Veelal gebeurd dit met verre neven aangezien alle bewoners van een ark afstammen van hun familie geest.

Echter heeft de familie van Ophelia hele andere plannen en wordt zij nadat zij enkele kandidaten heeft afgewezen, uitgehuwelijkt aan een man die van een andere ark afkomstig is. Thorn. Afkomstig van een verre ark, de Pool.

Ophelia heeft weinig keus en is verplicht haar verloofde te volgen naar zijn ark en naar de Hemelburcht wat haar nieuwe thuis zal worden.

Onder begeleiding van haar tante Rosalinde en Thorn vertrekt ze naar een nieuwe wereld en een nieuw thuis. Al snel ontdekt ze dat deze plaats niet is wat hij lijkt, dat niemand te vertrouwen is en dat ze een onzekere toekomst tegemoet gaat. Ze lijkt een pion te zijn in een bizar politiek spel en de enige vraag die er nog is, is in hoeverre Ophelia nog iets te zeggen heeft over haar eigen leven.

Dit eerste boek van de Spiegelpassante- serie bevat een mooie inleiding in de wereld van de arken, families en clans en daarnaast het onderlinge uithuwelijken.

Het verhaal is geschreven vanuit Ophelia vanuit de derde persoon en samen met haar vertrekken we op een barre, ijskoude tocht naar een wereld die zowel fascinerend als angstaanjagend is. Want wie je daar kunt vertrouwen weet niemand.

Christelijke Dabos heeft een zeer prettige schrijfstijl die zowel beeldend is als fantasievol. Ze heeft met deze serie een volledig unieke nieuwe wereld opgebouwd. Alle arken hebben hun eigen kenmerken en gaven. Zo ook de bewoners.

Wat dit verhaal voor mij uniek maakt, is dat niemand perfect is in dit boek. Ophelia is een grijze muis en haar verloofde Thorn is absoluut niet HET personage om verliefd op te worden. Toch raak je gek op beide na het lezen van dit boek. Er is geen wedstrijd element, en (nog) geen enkele liefde in beeld.

Door de beschrijvingen van Christelle en de gebeurtenissen in het verhaal, leest het weg alsof het niets is. Er gebeurt echter heel veel en er ontvouwt zich langzaamaan een plot waar je u tegen zegt.

Je maakt kennis met het Hof Hemelburcht en diens edelen en waant je in verschillende omgevingen die te mooi zijn om waar te zijn.

Het einde van dit boek beloofd ontzettend veel voor het tweede deel!


Personages

Christelle heeft er, gelukkig, voor gekozen niet teveel personages tegelijk te introduceren.

In de start van het boek maken we uiteraard kennis met Ophelia en haar gaven en haar oudoom die een belangrijke rol in haar leven speelt.

Het verhaal verplaatst zich daarna al snel richting haar verloofde en hun reis naar zijn thuisland.

Haar tante Rosalinde wordt hier geïntroduceerd en uiteraard Thorn zelf.
Daarna maken we al snel kennis met de tante van Thorn, Brunhilde. En zijn grootmoeder.

Zoals ik eerder al aangaf, is geen enkel personage perfect. Ze hebben allen iets dat hen bijzonder maakt, dat zeker. Maar juist omdat er geen focus ligt op “het mooie meisje” of een held in dit verhaal, maakt het dit verhaal uniek.

Christelle heeft ontzettend veel aandacht besteed aan al haar personages. Allen hebben een geweldig eigen karakter en door haar wijze van schrijven hoef je geen enkele moeite te doen om hen voor je te zien. Ze hebben voor dit eerste boek ook allen voldoende verdieping. Er blijven genoeg geheimen over voor de rest van de boeken en dat maakt dat het intrigerend is.

Een van mijn favoriete personages is huisknecht Rein. Wanneer je dit boek leest, zul je meteen begrijpen waarom.

Omdat geen enkel personage te vertrouwen lijkt te zijn, ben je in het verhaal continue op je hoede en word je absoluut verrast door personages!


Conclusie

Ik ben echt ontzettend blij dat L.S. Amsterdam de vertaling van deze boeken gaat doen. En ik denk dat ze hiermee een super gave serie in handen hebben!

Dit eerste deel van de Spiegelpassante- serie heeft wat mij betreft alles dat een eerst boek moet hebben; uitleg, een goed begin, goede opbouw aan verhaallijn en spanning, world building en toffe personages!

Wat mij betreft een aanrader voor fantasy liefhebbers!

Ik kan in ieder geval niet wachten op de volgende delen!


Over de auteur

Christelle Dabos is in 1980 geboren in Frankrijk en verhuisde na haar studie naar België. Toen ze in 2007 ziek werd en aan bed gekluisterd was, begon ze te schrijven. Met haar debuut won ze de Gallimard Jeunesse-RTL-Télérama First Novel Competition en de Grand Prix de l’Imaginaire. Inmiddels is ze uitgegroeid tot een van de populairste YA-schrijvers in Frankrijk.

(Bron: L.S. Amsterdam)
Benieuwd geworden naar dit boek? Bekijk hem dan via onderstaande link! En kun je net als ik niet wachten op het tweede deel? Het tweede boek is nu al te reserveren!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op deze tekst zit copyright!