Uitgever: Karakter Uitgevers
Vertaald door: Corry van Bree
Pagina’s: 355
Prijs: €21,50
Waardering: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Recensies

Camilla Sten – De Verdwenen Stad

Via Karakter Uitgevers mocht ik een recensie exemplaar ontvangen van ‘De Verdwenen Stad’ door Camilla Sten.

Eerlijk is eerlijk, alleen al de cover en de bijbehorende titel trokken mijn aandacht. Als ook nog eens de synopsis goed blijkt te zijn, heb je mij voor je gewonnen!

Vol verwachting klopte mijn hart! Lees met mij mee in deze spoilervrije recensie om er achter te komen of dit boek werkelijk zo goed is als wordt beweerd!


“Een klein Zweeds dorp in de jaren vijftig komt groot in het nieuws als de hele populatie van de stad zonder één aanwijzing verdwijnt. Het mysterie wordt niet opgelost en al snel raakt de gebeurtenis in vergetelheid.

Alice groeit op met een fascinatie voor deze wonderlijke gebeurtenis uit het verleden. Haar grootmoeder heeft haar het verhaal verteld. Zij verloor haar hele familie tijdens deze onverklaarbare verdwijning.

Als Alice volwassen is, verzamelt ze een groep vrienden met wie ze een documentaire over dit fenomeen wil maken. Met als doel: voor eens en altijd uitzoeken wat er echt is gebeurd. De groep vrienden is de eerste in vijftig jaar die deze vreemde “dodenstad’ bezoekt. Al beginnen ze daaraan te twijfelen als ze er eenmaal zijn.”


Het verhaal & de schrijfstijl

In de jaren 50 verdwijnt in een klein Zweeds mijndorp de gehele bevolking. Alle inwoners zijn spoorloos verdwenen en niemand weet hoe. Er zijn geen sporen, huizen zijn verlaten.

De grootmoeder van Alice woonde in Stockholm ten tijde van de verdwijning van haar ouders en haar zusje. Ze heeft nooit kunnen bevatten wat er gebeurt is.

Alice, vastbesloten op zoek te gaan naar de waarheid, wil een documentaire maken over het verlaten Zweedse dorp waar alles nog precies zo is als een halve eeuw geleden.

Alice stelt een klein team samen met mensen die haar kunnen helpen bij het maken van de documentaire en vertrekt samen met Emmy, Robert, Max en Tone naar Silvertjärn.

In het dorp aangekomen, worden ze overrompeld door de ongereptheid van de stad en dat alles is achtergelaten zoals het was op de dag dat de bevolking verdween. In hun zoektocht naar antwoorden en materiaal voor de film, gaat het team op onderzoek uit. Te beginnen bij de belangrijkste plaatsen van het dorp.

Al na de eerste dag besluipt hen het naargeestige gevoel dat de verlaten stad een geheim met zich meedraagt. Als er een gevoel van dreiging opkomt, volgen onheilspellende gebeurtenissen elkaar in rap tempo op en wordt het vertrouwen in elkaar flink op de proef gesteld.

En wat is er gebeurd in het verleden tussen Alice en Emmy waardoor hun relatie onder spanning staat?

Camilla Sten is een veelbelovend auteur en dit boek laat precies zien waarom!
In deze thriller ben je onderdeel van de groep en arriveer je samen met hen in het verlaten stadje in the middle of nowhere. De manier waarop Camilla de omgeving beschrijft, de lege omhulsels van huizen, waar precies alles zo is achtergelaten als 50 jaar geleden, laten de haartjes op je arm doen rijzen. Het kippenvel verspreid zich over je lichaam en het beklemmende gevoel dat er iets aanwezig is en je over je schouder moet kijken blijft het gehele boek bij je.
Haar schrijfstijl is fenomenaal en blijft boeien tot aan de laatste pagina.

Het verhaal zit zowel technisch als verder qua verhaallijn ontzettend goed in elkaar. Je leest een bizar proloog dat direct de toon zet voor de rest van het verhaal.
Je leest vervolgens verder in het heden waarin je kennis maakt met Alice, de leden van haar team en de reden van het maken van de documentaire.
Toch blijven ook nog enkele geheimen en vragen onbeantwoord wanneer je kennis maakt met het team. De onderlinge verhoudingen blijven langer onduidelijk wat extra spanning aan het verhaal geeft.

Het verhaal wisselt af met hoofdstukken welke geschreven zijn vanuit Elise in het verleden, de overgrootmoeder van Alice. Deze hoofdstukken geven een duidelijk inzicht in de tijd van toen en de gebeurtenissen die in het dagelijks leven plaatsvonden. Tevens bevat het enorm belangrijke achtergrond informatie voor het verhaal in het heden. Zonder overigens spoilers weg te geven.

Zodra heden en verleden samenkomen, beland je vervolgens in een reeks onvoorspelbare gebeurtenissen en in een geweldig plot met een knaller van een einde!


Personages

Camilla Sten heeft ontzettend veel aandacht besteed aan de personages die in dit verhaal voorkomen. Niet alleen qua achtergronden van de verschillende personages en hun karakters, maar ook de samenstelling van de groep en hun invloed op elkaar.
De samenstelling van deze groep personen geeft precies de juiste dynamiek aan het verhaal en plaatst alles in een super goede context!

Het verhaal wordt vanuit het heden verteld vanuit Alice. En de wijze waarop maakt dat je jezelf onwijs goed kunt inleven in haar personage, gevoelens en gedachten. Er zijn en blijven zaken mysterieus rondom haar personage en dit maakt het verhaal wat mij betreft des te aantrekkelijker.

Ook de andere leden van het team lijken iets te verbergen wat maakt dat je gevoel tijdens het lezen op scherp blijft staan.

De hoofdstukken uit het verleden lees je vanuit Elise, de overgrootmoeder van Alice. Haar personage is onwijs sterk en krachtig en door het verhaal vanuit haar te lezen krijg je waardevolle informatie en daarnaast een heel heldere kijk op het leven in de jaren 50.

Door beide kanten voelt het verhaal griezelig en wil je niets meer dan de waarheid en hoop je dat Alice de antwoorden vindt die zij zoekt!


Conclusie

Deze recensie had veel langer kunnen zijn als ik mijzelf niet had afgeremd.
Dit boek sloeg ik dicht met een zucht en een naargeestig gevoel.
Dit boek behoort absoluut tot mijn favorieten van dit jaar en is een thriller die je de kriebels geeft.

Het verhaal is onvoorspelbaar en als je denkt dat je het door hebt, zit je er zo goed als naast.

In dit boek zitten diverse thema’s verwerkt waaronder religie, welke een rol speelt. Dit is magnifiek neergezet door Camilla. Dit onderwerp berust op waarheid en dit komt zo dicht bij, dat je jezelf afvraagt hoe jij gehandeld zou hebben in dezelfde situatie.

Gefascineerd door verlaten huizen en plaatsen, heeft dit boek mij alleen nog maar meer gefascineerd.

Dit boek verdiend wat mij betreft ALLE 5 de sterren en is er absoluut een die je gewoon niet kan en mag overslaan!

De schrijfstijl is goed, het verhaal is goed. De details zijn briljant en het plot en einde….. WoW!!!!

Je moet het lezen om dit te kunnen ervaren! Aanrader!

Ik wil absoluut meer van Camilla Sten en kan zeker niet wachten op een volgend boek!


Ook zo benieuwd geworden naar dit boek? Bestel hem dan via mijn persoonlijke link hieronder en laat in de reacties weten wat jij er van vond!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op deze tekst zit copyright!