Uitgever: Blossom Books
Pagina’s: 224
Prijs: €19,99
Waardering: ⭐️⭐️⭐️⭐️
Recensies

Bianca Toeps – Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit

Je ziet er helemaal niet autistisch uit’ van Bianca Toeps was het derde boek dat op de nominatie lijst stond voor de Hebban debuutprijs 2020.

Wat ik er van vond? Je leest het hier!


“Autisme: dat is toch dat je supersnel kunt uitrekenen dat 7 augustus 1984 op een dinsdag viel? Nou… nee. Bianca Toeps legt je in dit boek haarfijn uit wat het wél betekent als je autisme hebt. 
Dat doet ze bijvoorbeeld door te kijken wat de wetenschap zegt over autisme (en waarom sommige theorieën de prullenbak in kunnen), maar ook door haar eigen verhaal te vertellen, en andere mensen met autisme te interviewen. Bianca beschrijft op een frisse en luchtige manier de verschillende situaties waar je als autist tegenaan loopt in het dagelijks leven.

Daarnaast geeft ze niet-autistische mensen tips: wat je doet als iemand je liever niet aankijkt, waarom je soms beter kunt mailen en vooral waarom het helemaal geen compliment is als je zegt “maar je ziet er helemaal niet autistisch uit!’


Het boek & de schrijfstijl

Bianca Toeps heeft autisme en wil eens en voor altijd duidelijk maken wat dit voor haar, haar omgeving en haar dagelijks leven betekent.

Ze begint haar boek met een heldere uiteenzetting van de feiten volgens de DSM-V en zet daarna haar leven uiteen van voor de diagnose en daarna.

Op heldere, serieuze maar ook op hilarische wijze verteld zij wat het betekent om autisme te hebben en hoe vervelend het is om niet begrepen te worden door kortzichtige mensen die er geen last van hebben. En hoe stigmatiserend opmerkingen kunnen zijn.

Geen persoon met autisme is hetzelfde en door verhalen van anderen en die van haarzelf, maakt Bianca Toeps dit ontzettend duidelijk in haar boek.

Ze stelt daarnaast ook zorgwekkende zaken aan de kaak die plaatsvinden binnen de GGZ en waar ik helaas meteen herkenning in vond. Nog te vaak wordt van alles over één kam geschoren en gelijk getrokken. Ook is het tegenwoordig “hip” om ergens geen “labeltje” meer op te plakken.

En ik ben blij dat Bianca met haar boek eens en voor altijd duidelijkheid schept vanaf “de andere kant”.

De schrijfstijl van Bianca is onwijs prettig om te lezen en het kijkje dat zij ons in haar leven geeft vind ik bijzonder, dapper, maar bovenal verhelderend.

Bianca sluit haar boek af met enkele tips over hoe om te gaan met, die duidelijk overkomen en waar we allemaal iets van kunnen leren.

Het is tijd dat we allen, de meeste mensen, leren niet meteen conclusies te trekken. Dit boek zet je met beide benen op de grond en belicht autisme vanuit een zeer goede hoek!


Conclusie

Dit is een boek dat ik echt een ieder kan aanraden die meer wil weten over autisme. Voor zichzelf, voor een ander. Op wat voor manier dan ook. Een goede aanrader ook voor hulpverleners.

Vooral diegene die met goede bedoelingen de verkeerde opmerkingen maken. Waarschijnlijk omdat ze niet beter weten!


Over de auteur

Bianca Toeps (1984) is fotograaf, website-ontwikkelaar, hobby-vintagejager en blogger op toeps.nl. Aan dat lijstje kan ze nu ook auteur toevoegen. Ze heeft bijna elke maand een andere haarkleur (roze, blauw, oranje), verzamelt en verkoopt vintage kleding en woont minstens drie maanden per jaar in Tokio. En ze heeft autisme.

Bianca woont in Den Haag in een tiny house (zoals ze het zelf noemt, maar eigenlijk is het gewoon een zelfstandige studio) of in haar favoriete stad Tokio in een nog tiny-er house. Bianca noemt zichzelf een autistische nerd en heeft een Disney-obsessie en een spoorkaart aan de muur. Je kunt haar wakker maken voor ramen (de noodles, niet de vensters) en ze heeft een lichtelijke Starbucks-verslaving. Zonder haar iPhone is ze nergens.

Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit is haar eerste boek, waar ze zelf de omslag voor fotografeerde en ontwierp.

(Bron: Blossom Books)


Ben je benieuwd geworden naar dit boek? Bekijk het dan via mijn persoonlijke link hier onder!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op deze tekst zit copyright!