Uitgever: Lebowski
Waardering: ⭐️⭐️⭐️⭐️
Recensies

Astrid Holleeder – Dagboek van een getuige

“Waar Judas het verhaal is over de beslissing om te getuigen tegen haar broer Willem Holleeder, gaat Dagboek van een getuige over de consequenties van die ingrijpende beslissing. Wat zijn de gevolgen geweest voor het leven van de familie Holleeder: voor moeder Stien, zus Sonja, de kinderen en hun partners, de kleinkinderen, en vooral: voor Astrid zelf?

Dagboek van een getuige geeft een inkijk in het leven van iemand die noodgedwongen moet onderduiken en voor wie niets ‘normaal’ is. Van boodschappen doen tot een dagje naar het strand met de kinderen: niets is zonder risico. Of daar ooit verandering in komt, zal de toekomst leren. In 2018 vindt het proces tegen broer Willem plaats.

Dagboek van een getuige is een onthullend boek over hoe justitie met ‘gewone’ getuigen omgaat, en is het ontroerende relaas van een vrouw die afscheid heeft moeten nemen van een werkzaam leven, van een moeder die probeert het goede te doen voor haar kinderen en kleinkinderen, van een zuster en vriendin die haar omgeving altijd op sleeptouw neemt, én van een getuige in de zaak tegen haar broer: Astrid Holleeder.”


Waar het eerste boek van Astrid grote indruk op mij maakte doordat het haar familie geschiedenis bevat en dat van haar broer Willem, heeft haar tweede boek mij een letterlijk zoals de titel het omschrijft een kijkje gegeven in het leven van een getuige. 

Judas vond ik sterk en aangrijpend. En ook Dagboek van een getuige gaf mij het gevoel meegezogen te worden in de alledaagse angst van de schrijfster. 

Voor vele lezers zal het toch een ver van hun bed show zijn en kan haar verhaal in twijfel worden getrokken. 
Het is dus een persoonlijke smaak kwestie of je het boek wel of niet iets vindt.

Ik vond Judas beter en aangrijpender. Maar toch raakt ook dit boek mij. 

Ik hoop op een vervolg dat meer gaat beschrijven over het nu lopende proces. Maar dat zal vermoedelijk nog even op zich laten wachten. 

Vooral hoop ik dat de situatie van de getuigen en berokkenen verbeterd.


Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op deze tekst zit copyright!