Uitgever: Boekerij
Vertaald door: Sabine Mutsaers
Pagina's: 240
Prijs: €17,99
Waardering: ⭐️⭐️⭐️⭐️
Recensies

Amy Engel – Het Duister

Toen ik zag dat dit boek op de planning stond, wist ik dat ik dit boek als thriller liefhebber moest lezen en recenseren.

De samenvatting laat een heel ander soort thriller zien dan we gewend zijn en ik wilde heel graag ontdekken of mijn vermoedens waar zouden zijn!

Met dank aan Boekerij voor een exemplaar.


“In een van de armste gebieden in de Verenigde Staten, het Ozarkgebergte in de staat Missouri, worden twee twaalfjarige meisjes dood gevonden op een speelplaats. Een van hen is Junie, de dochter van Eve Taggert. Eve is “white trash’ en in pure armoede opgevoed door een keiharde moeder. Ze heeft er alles aan gedaan om Junie een beter leven te geven, maar tevergeefs. Het enige wat Eve nu nog kan doen, is Junie een waardige nagedachtenis gunnen.

Eve en haar dochter werden gezien als uitschot en dus wordt de moord niet serieus genomen door de plaatselijke sheriff, die alle aandacht richt op het andere meisje. Wanhopig van verdriet besluit Eve op eigen houtje de dader te vinden. Het pad naar gerechtigheid leidt haar van de duisterste krochten van de stad naar de uitgestrekte bossen en – nog angstaanjagender – terug naar de trailer van haar eigen moeder voor een allerlaatste harde les.”


Het verhaal & de schrijfstijl

Eve Taggert is haar hele leven al arm en behoort tot de “white trash” van de staat Missouri.

In een poging haar eigen dochter een beter leven te geven, heeft ze ondanks de hechte gemeenschap geprobeerd haar schepen te verbranden en een nieuw leven op te bouwen. Voor anderen zal ze echter altijd tot diezelfde arme klasse behoren.

Als de twaalfjarige dochter van Eve samen met haar vriendinnetje dood wordt aangetroffen in een nabijgelegen park, is zelf op zoek gaan naar de dader het enige dat Eve nog kan doen.

Door de keiharde lessen van haar eigen moeder, weet Eve dat ze het heft in eigen handen moet nemen om het recht te laten zegevieren. Want waarom zou de politie moeite doen voor een meisje dat tot het uitschot behoort?

Eve’s zoektocht brengt haar dieper terug naar haar verleden en omhult haar met de duisternis waaraan ze zo graag voor haar dochter had willen ontsnappen.

Maar een vastberaden moeder is niet te stoppen.

Het Duister‘ begint heel sterk met een hoofdstuk dat ‘Het einde’ heet.

Anders dan in andere boeken, beginnen we met de moord die meteen de toon zet voor de rest van het verhaal, maar waarvan de moord zelf bijna ondergeschikt lijkt aan de rest van het verhaal.

Vanaf de hoofdstukken daarna, maken we kennis met Eve. Het verhaal is vanuit haar geschreven en omdat we bij deze thriller te maken hebben met het perspectief van de moeder i.p.v. een agent, maakt dit het verhaal meteen intens.

We volgen Eve in dit verhaal dan ook op de voet, als ze er alles aan doet om te achterhalen wat er gebeurt is met haar dochter Junie en waarom.

Het verhaal wordt langzaam opgebouwd en ontwikkelt zich in het begin langzaam, doordat je stukjes achtergrond informatie krijgt van Eve en hoe zij is opgegroeid.

De nauwkeurigheid waarmee dit gebeurt vond ik heel mooi om te lezen en dit in combinatie met de vlotte schrijfstijl van Amy Engel, maakt het boek nauwelijks weg te leggen.

Wat mij meteen opviel in dit boek was uiteraard de focus op “White trash”. Ik las niet eerder een boek dat zich af speelde in deze klasse en dat vond ik absoluut interessant.

Dit kwam door de beeldende manier van schrijven en achtergrond informatie ook ontzettend goed over.

Ik denk dat mensen de langzame opbouw misschien als storend kunnen ervaren omdat het verhaal op Eve gericht lijkt te zijn. Maar zelf vond ik dit verfrissend en juist heel gaaf.

Amy Engel neemt je in het verhaal echt mee op het duistere pad dat Eve bewandelt en wat haar tevens terug voert naar haar duistere verleden.

Door met Eve als moeder op zoek te gaan naar de puzzelstukjes en deze uiteindelijk aan elkaar te leggen, ontvouwt zich er een bizar plot dat ik persoonlijk niet zag aankomen.

Hier en daar ontstaan vermoedens, maar dit einde heeft mij totaal verrast.

In plaats van een epiloog, vinden we aan het einde een hoofdstuk genaamd ‘Het begin’. En ik denk dat dit laatste hoofdstuk mij echt heeft overtuigd van mijn mening dat deze thriller absoluut goed in elkaar zat!

Er komen behoorlijk pittige thema’s aan bod naast moord, waaronder; mishandeling, misbruik en corruptie.


Personages

Het hoofdpersonage van dit boek is natuurlijk Eve Taggert. Eén van de vermoorde meisjes is haar dochter en zij vertelt jou haar verhaal.

Doordat het verhaal vanuit haar geschreven is, beleef je haar emoties en gedachten. Je kunt je hierdoor goed inleven.

Door het verhaal heen leer je haar goed kennen, omdat er een duidelijk beeld wordt geschetst van hoe zij als meisje opgroeit samen met haar broer Cal bij een keiharde moeder in een stacaravan.

De harde lessen die zij heeft geleerd in haar eigen jeugd, hebben haar gemaakt tot wie zij nu is. Door de geboorte van haar dochter is zij veranderd als persoon, omdat zij vastberaden was om alles anders te doen.

Tot het moment dat haar dochter iets overkomt. Al heel snel komt de keiharde opvoeding en haar verleden terug en zien we een vrouw die anders is dan alleen een liefdevolle moeder.

Met een zeer duidelijke karakterontwikkeling: Eve is niet meer dat bange meisje van toen.

Amy Engel heeft Eve op een realistische wijze weergegeven en geeft ons ook een kijkje in het leven van de armen der armen in de VS.

In dit verhaal maken we ook kennis met Eve’s broer Cal en hun moeder.

Beide personages zijn heel gaaf neergezet en een toevoeging voor de intensiteit van het verhaal.

Het leven van deze arme klasse gaat niet over rozen. En waar we het hebben over misbruik en mishandeling, komen ook twee personages tevoorschijn die zo hun eigen toevoeging aan het verhaal hebben.

We maken kennis met Jimmy Ray en sheriff Land, die beide typerende persoonlijkheden zijn. Ondanks hun rol, vond ik ze erg gaaf in het verhaal.

Dit zelfde geldt ook voor de ouders van het vriendinnetje van Junie.


Conclusie

Geen perspectieven vanuit rechercheurs, geen perspectieven vanuit de dader.

Maar een perspectief van een strijdlustige moeder die keihard is en gerechtigheid wil voor haar kind.

De combinatie van opgroeien en een keiharde moeder die vecht voor gerechtigheid, maakte dit verhaal behoorlijk intens.

Met de gave twists en verrassingen in het verhaal, was deze thriller voor mij compleet!

Ik ben nu al benieuwd naar een volgend boek van Amy Engel.


Over de auteur

Amy Engel werkte als strafrechtadvocaat voor ze zich fulltime op schrijven richtte. Inmiddels is ze de #1 bestsellerauteur van de young adult-serie The Book of Ivy en de literaire thrillers The Roanoke Girls en The Familiar Dark. Ze woont met haar gezin in Missouri

(Bron: Boekerij)


Ben je benieuwd geworden naar deze thriller van Amy Engel? Bekijk hem dan via mijn persoonlijke link hier onder!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op deze tekst zit copyright!