Uitgever: Atlas Contact
Pagina's: 208
Prijs: €21,99
Waardering:⭐️⭐️⭐️
Recensies

Adriaan van Dis – kliFi

Soms moet je als lezer en boekblogger eens fijn uit je comfortzone stappen.

Altijd dezelfde genres lezen is natuurlijk heerlijk, maar juist het uit mijn comfortzone stappen laat mij hele nieuwe boeken ontdekken.

Vandaag is het tijd om mijn recensie van ‘KliFi‘, geschreven door Adriaan van Dis, met jullie te delen.

(Van uitgeverij AtlasContact mocht ik uit mijn comfortzone stappen en een exemplaar ontvangen in ruil voor mijn eerlijke mening)


“In ‘KliFi’ van Adriaan van Dis zijn De Oranjes verjaagd, de republiek Nederland likt haar wonden na een orkaan en het volk schikt zich in een president die ontkennen tot kunst heeft verheven.

Jákob Hemmelbahn, zoon van Hongaarse vluchtelingen, verbaast zich over de gelatenheid van zijn medeburgers. Geheel tegen zijn aard verzet hij zich en geeft hij een stem aan de slachtoffers van een lokale overstroming.

‘KliFi’ is een bitter vrolijke vertelling over uit de pas lopen, over onze neiging tot aanpassen en veinzen, en over lastige vriendschappen.


Het verhaal & de schrijfstijl

Nederland is veranderd. Er is geen koningshuis meer. Nederland is een republiek en het land is bezig met de wederopbouw na een zware orkaan. Het volk volgt een president die het ontkennen van alles tot kunst heeft verheven.

Jákob Hemmelbahn is een zoon van Hongaarse vluchtelingen. Inmiddels is hij een tachtigjarige die al heel veel ellende voorbij heeft zien komen. Maar de volgzaamheid van zijn medeburgers verbaast hem het meest.

Als zijn huis na de orkaan een toevluchtsoord wordt voor slachtoffers uit de krochten van de samenleving, de “Kuil” genaamd, gaat hij geheel tegen zijn eigen principes in, in verzet.

Hij wil een stem geven aan de slachtoffers van de overstroming en is van plan er een boek over te schrijven. Zodat iedereen weet wat het echte verhaal is van deze mensen.

In ‘KliFi‘ volg je het verhaal van Jákob die zich ontpopt als ware schrijver wanneer hij de verhalen van slachtoffers begint te noteren.

Hij schrijft over de gebeurtenissen die plaats vinden in Nederland en hoe hij hier over denkt.

Het boek heeft korte hoofdstukken en dit maakte het absoluut prettig leesbaar.

Ik was echter niet direct gecharmeerd van de schrijfstijl in dit boek. Ondanks het bijzondere verhaal en de blik in de toekomst die van Dis ons geeft, kwam het verhaal hier en daar warrig over.

Dit kwam met name door de vorm van zinnen, de warrige gedachten van Jákob en daarnaast zinnen vanuit de president die met rode hoofdletters waren geschreven.

Het voelde voor mij niet als een geheel. Meer als losse gedachten die alle kanten op schoten.

Gek genoeg fascineerde het mij toch ook wel.

Ik las niet eerder een boek van Adriaan van Dis, dus vergelijkingsmateriaal heb ik in deze dan ook niet.

Wij mensen bepalen hoe onze toekomst eruit komt te zien. Dit hangt af van de keuzes die wij maken als mens en als samenleving.

Adriaan van Dis geeft in ‘KliFi‘ een blik in de toekomst die zowel fascinerend als angstaanjagend is. En ondanks de warrige schrijfstijl, heeft het mij zeker wel aan het denken gezet.

Deze roman bevatte voor mij een angstaanjagend toekomstbeeld, waarvan ik hoop dat deze nooit werkelijkheid zal worden.

Het einde van dit boek, het einde van het verhaal van Jákob, heeft mij ontzettend geraakt. Dat zag ik even niet aankomen.


Personages

Omdat het boek geschreven is vanuit Jákob, kruipen we in zijn hoofd. Wellicht verklaart dit ook de warrige wijze van schrijven. Want misschien is het hoofd van Jákob wel heel warrig.

We leren Jákob hier en daar zeker kennen door zijn gedachten en de gebeurtenissen die hij opschrijft. Toch voelde het voor mij wat oppervlakkig.

Wanneer zijn huis een toevluchtsoord/noodhospitaal wordt voor slachtoffers en overlevenden, zien we veel personages voorbij komen.

Ondanks dat er niet veel verdieping is rondom deze personages, worden zij en hun verhalen door Jákob wel zeer interessant beschreven.

We krijgen op die manier wel een beeld van het leven van die mensen.

Dit had wat mij betreft wel iets beter uitgewerkt mogen worden om het nog duidelijker over te laten komen.

De president van republiek Nederland vond ik interessant. We zien hem niet, maar lezen hier en daar enkele woorden van hem via Jákob.

Hij deed mij meteen denken aan Baudet. De man die alles ontkent. Die ontkent dat er iets aan de hand is wat betreft klimaatverandering.

Ik vond dit absoluut interessant. Hier had ik persoonlijk ook graag iets meer over willen lezen. Al was het nu zeker wel een dikke vette knipoog die Adriaan ons gaf waarover we kunnen nadenken.


Conclusie

Deze stap uit mijn comfortzone was absoluut interessant te noemen.

Alhoewel de schrijfstijl in dit boek mij niet echt lag, ben ik wel gefascineerd door het onderwerp. Het heeft mij absoluut doen nadenken over mijn keuzes en de omgeving om mij heen.

En eigenlijk denk ik dat Adriaan van Dis dit ook zo bedoeld heeft. Dus wat dat betreft is hij daar absoluut in geslaagd.

KliFi‘ is een bijzondere roman die ons een beeld van de toekomst geeft, wanneer wij als burgers niet nadenken over bepaalde keuzes.

Het laat ons zien dat we te allen tijde moeten blijven nadenken over dat wat we doen en de gevolgen daarvan.

En ondanks dat dit boek misschien niet helemaal de mijne was, ben ik absoluut van plan om ook andere boeken van Adriaan van Dis te gaan lezen.


Over de auteur

Adriaan van Dis (1946) groeide op in Bergen, te midden van halfzussen en ouders met een Indische (oorlogs)geschiedenis.

Hij debuteerde in 1983 met de novelle ‘Nathan Sid’, bekroond met het Gouden Ezelsoor. In de beginjaren negentig schreef hij een aantal reisromans, waaronder ‘Het beloofde land’ en ‘In Afrika’. In 1994 verscheen de uiterst succesvolle roman ‘Indische duinen’, over een in Nederland geboren zoon van een Indische familie die wordt opgevoed in de sfeer van verzwegen leed.

Dit boek werd bekroond met de Gouden Uil (1995) en de Trouw Publieksprijs en genomineerd voor de Libris-prijs, de AKO-prijs en de Aristeion-prijs.

‘Familieziek’, in 2004 schreef hij het Boekenweekessay ‘Onder het zink. Un abécédaire de Paris’, begin januari 2007 verscheen de roman ‘De wandelaar’ en eind november 2007 ‘Leeftocht’, een verzameling verhalen en reportages. In 2010 kwam zijn roman ‘Tikkop’ uit, die genomineerd werd voor de Libris Literatuur Prijs.

In februari 2021 verscheen zijn nieuwste roman ‘KliFi’.

(Foto: Carel Schutte)  


Ben je benieuwd geworden naar deze bijzondere roman? Bekijk hem dan eens via mijn persoonlijke link hier onder.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op deze tekst zit copyright!