Uitgever: Cossee
Auteur: Felicitas Von Lovenberg
Pagina's: 139
Prijs: €17,50
Waardering: ⭐️⭐️⭐️⭐️
Random Blogs

Lezen in tijden van Netflix

Nee, dit is niet de titel die ik verzonnen heb voor mijn blog, maar het is daadwerkelijk de titel van een boekje dat is uitgegeven door Uitgeverij Cossee!
Toch is dit boekje de aanleiding voor het schrijven van deze blog, omdat de titel direct aanspreekt en de cover in het oog springt.

Want hoeveel lezen we nog echt in tijden van Netflix?


“De concurrentie in het gevecht om onze tijd is genadeloos: smartphone, tablet en pc smeken om aandacht en knagen onophoudelijk aan onze leestijd. Paradoxaal genoeg
komt een recente representatieve studie naar leesgedrag tot de conclusie dat 82 procent van de ondervraagden de rust, concentratie en onthaasting tijdens het lezen als bijzonder aangenaam en waardevol ervaart. Aan deze kloof tussen gevoel en praktijk valt iets te doen.

Felicitas von Lovenberg heeft onderzoek, lezerservaringen en haar eigen leesgedrag bijeengebracht in dit boek. Voor allen die tips nodig hebben om hun leesgedrag te optimaliseren, geen tijd meer hebben om te lezen of met de zin en onzin, het nut en de meerwaarde van het lezen worstelen.
Von Lovenberg vertelt geanimeerd en uiterst onderhoudend over hoe het lezen de sociale competentie en het zelfbewustzijn kan bevorderen. Hoe het ideologieΓ«n ondermijnt, ons minder eenzaam maakt en nieuwe werelden voor ons opent. Ze bespreekt deep reading, leesclubs, boekenkasten, bibliotheken en het voorlezen. En als het ten slotte om de meest boeiende, verrassende, afschuwelijke, verliefde of aartsluie romanfiguren gaat, is het helemaal feest.”


Toen ik dit boekje zag, dacht ik meteen; ‘Dit moet ik lezen!’.
Toen ik mijn liefde voor het lezen kwijtraakte een aantal jaar geleden, heb ik mijzelf vaak de vraag gesteld waar dit nu eigenlijk aan lag.

Waren het de vreselijke gebeurtenissen die ons getroffen hebben? Of had het er ook mee te maken dat het pakken van de afstandsbediening en het opzetten van een serie of film veel gemakkelijker was?
Ik bedoel, wie leest er nu als je net zo goed de film kunt zien?

Als ik dit boekje toen had gehad, weet ik zeker dat de liefde voor het lezen eerder terug was gekomen. Want Felicitas schrijft op een geweldige leuke wijze over haar onderzoek naar het lezen en dan met name over het lezen in het digitale tijdperk.

Daarnaast laat ze ook heel duidelijk zien wat lezen met een persoon doet en hoe lezen eigenlijk van groot belang is voor onze ontwikkeling.

Wie leest is gezonder, leeft langer en verdient meer. Lezen Stimuleert het kritisch vermogen.


Zelf kijk ik de laatste paar maanden eigenlijk nauwelijks nog tv. Ik pak liever een boek omdat ik na het lezen van een boek bijna letterlijk voel hoe mijn hersenen worden gestimuleerd. Daarnaast voel ik mij veel energieker na het lezen van een boek. Ik ben vrolijker en ik lijk meer aan te kunnen.

Iets dat ik absoluut niet ervaar wanneer ik een film of een serie gekeken heb.. Ik voel mij dan vooral moe en een beetje lusteloos.

Nu het digitale tijdperk ons zo vooruit is gegaan, lijkt het alsof men steeds vaker vastgeplakt zit aan dat wat digitaal is; Telefoons, tv, tablets en ga zo maar door.
Maar weten we eigenlijk wel hoeveel invloed deze apparaten hebben op onze hersenen en gemoedstoestand?

Felicitas legt het je uit!
In dit boekje wordt ingegaan op het waarom we nog zouden moeten lezen, wat we dan lezen, de zoektocht naar het juiste boek, het verschil tussen digitaal lezen en een papieren boek. En wordt het boekje daarnaast ook nog afgesloten met een lange lijst tips voor mensen die meer willen lezen over lezen!

Het genoegen van het nietsdoen is mij volledig vreemd. Zodra ik geen boek vasthoud of er niet van droom er een te schrijven, overvalt me zo’n intens gevoel van verveling dat ik het wel uit kan schreeuwen.

Gustave Flaubert


Misschien ben ik gek als ik het zeg, maar na het lezen van een boek (of het nu een waargebeurd verhaal is of volkomen fictie) voel ik mij absoluut een stuk intelligenter. Wat mij betreft is de stimulans om meer te lezen dan ook echt een goede reden om het woord te verspreiden: ‘Pak een boek en lees!’.
Als je zegt niet graag te lezen…. Dan heb je gewoon het juiste boek nog niet gevonden!

Je zou eigenlijk alleen boeken moeten lezen die je bijten of steken. Als het boek dat wij lezen ons niet met een vuistslag op ons hoofd wekt, waarom lezen wij het dan?

Franz Kafka

Conclusie

Dit boekje is was mij betreft een must have voor een ieder die meer wil weten over lezen in tijden van Netflix, die wil weten en horen hoe belangrijk lezen is voor je persoonlijke ontwikkeling en mentale gesteldheid. En daarnaast, graag wil weten hoe je anderen kunt stimuleren eens iets te lezen in plaats van maar vastgeplakt zitten aan de telefoon of de tv! Ook voor mensen die effectiever willen lezen maar denken er geen tijd voor te hebben!

En natuurlijk… Leuke tips hoe je vaker die telefoon aan de kant legt wanneer je eigenlijk wilt lezen, maar het ook weer leuk vind om te kijken wat anderen lezen. Op instagram bijvoorbeeld. Ofzo… πŸ˜‰

En ken je iemand in de familie die voldoet aan bovenstaande eisen en waarvan je vind dat die echt moet gaan lezen? Leuk kerst cadeau ideetje misschien? πŸ˜‰


4 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op deze tekst zit copyright!