Random Blogs

Het schrijversduo Preston & Child: Wie zijn ze en waarom zou je hun boeken moeten lezen?

Mijn liefde voor lezen is begonnen (uiteraard) in mijn kinderjaren. Ik zat liever met mijn neus in de boeken, dan dat ik buiten speelde met mijn vriendinnetjes. Ik was graag in mijn eigen wereldje!

In de loop der jaren heb ik uiteraard verschillende voorkeuren ontwikkeld voor bepaalde auteurs. Soms lees je een boek en dat heeft je zo gegrepen in zijn totaliteit dat je meer van deze auteur wilt lezen en wanneer je dat dan doet, blijkt het een gouden match te zijn tussen lezer en auteur.

Voor mij geldt dit absoluut wat betreft de boeken van het schrijversduo Preston & Child.

Ik kan je niet meer vertellen wanneer ik voor het eerst een boek van hen heb gelezen. Het is al heel erg veel jaar geleden en een aantal van hun boeken zijn niet meer verkrijgbaar. Je vind ze gelukkig nog wel via marktplaats, en daar heb ik dan ook de meeste van hun boeken zelf vandaan kunnen halen. Omdat hun boeken al wat jaartjes mee gaan, zijn de eerste boeken die ik van dit duo heb staan, kleine pocket versies! (Ik ben echt gek op deze kleine pockets!)

Toen ik eenmaal bij was met de boeken, ben ik de boeken gaan aanschaffen zodra ze uit kwamen. De nieuwere boeken zijn uitgegeven als grote paperbacks. Dus ik heb nu een heerlijke bonte verzameling van verschillende groottes qua boeken!

Het eerste boek van Preston & Child dat ik las was: ‘De Vloek van het Oerwoud’.

“Er sluipt iets door de stoffige gangen en galmende zalen van het wereldberoemde Natural History Museum in New York. Er worden gruwelijke moorden gepleegd. Zijn de fossiele dinosaurusbotten tot leven gekomen? Zijn de geruchten over een monster waar? Antropologe Margo Green ontdekt een verband tussen de moorden, een mislukte Amazone-expeditie en een vreemd afgodsbeeld dat jarenlang in de donkere kelders van het museum lag. Maar kan zij voorkomen dat er nog meer slachtoffers vallen, want het zwarte hart van het oerwoud vergeet niets…”


(‘De Vloek van het Oerwoud’ is uiteindelijk zelfs verfilmd tot de film ‘The Relic’, maar wat mij betreft was dit echt een mislukking. Het leek nauwelijks op het boek en viel voor mij echt onder de categorie B-film.)


Ik was meteen verkocht na het lezen van dit boek! Hun boeken worden weggeschreven als thrillers, maar ze hebben een hoog ‘Indiana-Jones’ gehalte met onverklaarbare zaken en soms ook Sci-fi. Ze zijn eigenlijk gewoon niet echt te beschrijven en je moet ze lezen om te kunnen ervaren wat ik precies bedoel!

Het duo gebruikt echt een scala aan geweldige personages en weet met elk boek opnieuw te verrassen!
Persoonlijk vind ik het heel bijzonder dat auteurs na vele boeken nog elke keer weer met iets volledig nieuws kunnen komen! Hun fantasie lijkt een bodemloze put.
Voor mij als fan van dit duo natuurlijk alleen maar heel erg fijn!


De auteurs

Het duo Preston & Child bestaat uit Douglas Preston en Lincoln Child.

Douglas werkte al een aantal jaren in het American Museum of Natural History en schreef zijn eerste boek ‘Dinosaurs in the Attic’, waar Lincoln Child de editor van was. Er ontstond een vriendschap tussen beide mannen en tijdens een rondleiding door het museum, ontstond het idee voor een gezamenlijke thriller: ‘De Vloek van het Oerwoud’.

Dit idee is uitgegroeid tot een hechte vriendschap en vele andere boeken die, zoals je kunt zien, volgden!

Douglas en Lincoln schrijven echter ook boeken los van elkaar, voor deze boeken verwijs ik je vooral naar Google en daarnaast hun eigen website: Preston&Child !


De boeken van Preston & Child in de juiste volgorde

Het duo heeft inmiddels gezamenlijk 27 boeken geschreven en nummer 28 is zojuist in het Engels uitgekomen.

Ze hebben een aantal standalones geschreven waarbij we hier en daar personages wel terug zien in andere boeken, en daarnaast twee series rondom Special Agent Pendergast en Gideon Crew, waarvan de serie rondom Pendergast wel de bekendste is!

Hun laatste nieuwe boek, is de eerste van een nieuwe serie en met een vrouwelijk hoofdpersonage, en ik kijk nu al enorm uit naar de vertaling!

Om jullie een goed overzicht te geven van alle boeken van dit duo, zeker als je wilt gaan starten met het lezen van deze boeken, heb ik hier onder een opsomming gemaakt van de boeken in de juiste volgorde!

Standalones
– De Verloren Stad
– Dodelijk Tij
– Ijsgrens
– Virus

Gideon Crew
1. Gideons Wraak
2. Gideons Strijd
3. Het Verdwenen Eiland
4. Voorbij de Ijsgrens
5. De Egyptische Sleutel

Pendergast
1. De Vloek van het Oerwoud
2. De Onderwereld
3. De Gruwelkamer
4. Kraaienvoer
5. Hellevuur
6. Dans des Doods
7. Dodenboek
8. Het Helse Rad
9. Duel met de Dood
10. Koortsdroom
11. Weerwraak
12. Twee Graven
13. Wit Vuur
14. Het Blauwe Labyrint
15. Scharlaken Kust
16. De Verborgen Kamer
17. Stad van de Eeuwige Nacht
18. Dichtregels voor de Doden
19. Gevaarlijke stroming

Nora Kelly
1. Oude botten
2. Schorpioenenstaart (Verschijnt einde zomer 2021)


Zoals je kunt zien is de serie rondom Pendergast zeer uitgebreid. Ondanks dat ik de standalones en de serie van Gideon Crew ook tof vond, is en blijft Pendergast wel echt mijn favoriet.

Er is zelfs een tijdje sprake geweest van een tv serie rondom dit personage, maar dit is echter nooit van de grond gekomen. De makers van de serie hadden een ander beeld van het personage Pendergast dan de schrijvers, dus het duo kon daar gewoon niet mee akkoord gaan.

De boeken van Preston & Child zijn gewoon geen standaard thrillers en dat maakt juist deze boeken voor een breed publiek zo geschikt.

Als ik een van de boeken van dit duo op mijn Bookstagram account deel, krijg ik enorm vaak terug dat men deze auteurs helemaal niet kent en er nog nooit van gehoord hebben.
Het verbaasde mij enorm in het begin. Toch hoop ik dat ik met deze blog de auteurs en hun boeken wat meer in de spotlight heb kunnen zetten en mensen enthousiast kan maken om eens een boek van dit duo op te pakken!

Mijn advies zou in ieder geval zijn te starten met de serie van Pendergast. Deze serie is nog steeds succesvol en is wat mij betreft tot nu toe nog nooit tegengevallen!


Ik ben onwijs benieuwd of er onder mijn lezers toch nog fans van dit duo zijn! Laat het hieronder zeker weten in de reacties!

En heb je naar aanleiding van deze blog toch voor het eerst een boek opgepakt van Preston & Child? Laat mij dan absoluut weten in de reacties wat je er van vond!

4 reacties

 • maria

  Bedankt, ik heb een boek over Pendergast gelezen en nu ben ik op zoek naar de hele serie en wil met deel 1 beginnen,.
  vriendelijke groet,
  Maria

  • Priscilla

   Hi Maria!
   Wat ontzettend gaaf en leuk om te horen!

   Het eerste boek in de Pendergast serie is ‘De vloek van het oerwoud.
   Ik ben alleen wel bang dat niet alle boeken meer vrij verkrijgbaar zijn. Zelf heb ik de eerste boeken tweedehands ooit aangeschaft!

   De eerste uitgave van ‘De vloek van het oerwoud’ is inmiddels al van 1995.

   Ik zal ook eens de uitgever de vraag stellen of er ooit nog heruitgaven komen.

   Groetjes
   Priscilla

 • Maria

  Hi Priscilla,

  Het gaat zo goed met mijn Pendergast verzameling 😊 Ik had het geluk een fantastische boekwinkel te ontdekken met een geweldige tweedehands afdeling en nog meer geluk die winkel had net een hele stapel Preston& Child ingekocht.
  Nu zoek ik alleen nog de Scharlaken Kust. Ik heb mezelf beloofd dat ik in November mag beginnen met de hele serie achter elkaar te lezen, dus verheug ik mij nu al op de winter!

  Groetjes,
  Maria

  • Priscilla

   Hi Maria!

   Ohh wat ontzettend gaaf en leuk om dit te horen!!
   Wow!!! Jij hebt dus echte pareltjes gevonden in die winkel daar!
   Ik ben zo ontzettend benieuwd wat je ervan gaat vinden. Laat het mij zeker weten.

   Ik wens je alvast onwijs veel leesplezier!

   Groetjes
   Priscilla

   PS, de uitgever heeft nog geen plannen om oude boeken opnieuw uit te geven helaas. Maat wat bovenstaande betreft: Lang leve tweedehands pareltjes!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op deze tekst zit copyright!