Auteur: Leo Tolstoj
Titel: Anna Karenina
Eerste uitgave: 1877
Laatste Nederlandse uitgave: 2020 door Uitgeverij Rainbow
Vertaald door: Wils Huisman
Pagina's: 960
Lees eens een klassieker!

Lees eens een klassieker!

Op 19 april 2020 plaatste ik mijn eerste ‘Lees eens een klassieker‘ blog.

In deze blog heb ik voor het eerst aandacht besteed aan het lezen van klassiekers en koos ik een boek uit van Jane Austen, waarover ik je meer vertelde.

Deze keer is het de beurt aan een Russische klassieker; ‘Anna Karenina‘ van Lev Nikolajevitsj Tolstoj (Leo Tolstoj).

In deze blog neem ik je mee terug in de tijd naar 1877 en vertel ik je iets meer over Leo Tolstoj, zijn boek en de #annakareninachallenge georganiseerd door uitgeverij Rainbow!


Leo Tolstoj

Graaf Lev Nikolajevitsj Tolstoj, (in oudere literatuur ook wel Leo Tolstoi) was een Russisch schrijver, filosoof en politiek denker die voornamelijk romans en korte verhalen schreef.

Hij is vooral bekend van zijn realistische romans ‘Oorlog en vrede‘ (1869) en ‘Anna Karenina‘ (1877), die worden beschouwd als twee van de beste boeken uit de wereldliteratuur.

Tolstoj werd geboren op het landgoed Jasnaja Poljana, in de buurt van Toela, 180 kilometer ten zuiden van Moskou. Hij kwam uit een familie van hoge adel. Zijn vader, graaf Nikolaj Iljitsj Tolstoj, was een deelnemer aan de ‘Vaderlandse Oorlog’ van 1812 tegen de legers van Napoleon. Zijn moeder Maria Nikolajevna Volkonskaja was vorstin. Zijn ouders overleden echter al vroeg en hij werd door familieleden opgevoed. Zijn vroege leven op Jasnaja Poljana heeft een grote invloed uitgeoefend op de toekomstige schrijver. Daar maakte hij kennis met het leven van de arme boeren. Hij kreeg onderwijs van huisleraren en las erg veel in het Frans, Duits en Engels. In het Frans bijvoorbeeld alle werken van Rousseau van wie hij op 15-jarige leeftijd een portretje in een medaillon om zijn hals droeg. Ook las hij al vroeg de gedichten, sprookjes en legenden van de door hem bewonderde Poesjkin.

Tolstoj begon begin jaren 1850 korte verhalen te schrijven. Eerste succes had hij met zijn gedeeltelijk autobiografische trilogie ‘Kindertijd‘ (1852), ‘Jeugdjaren‘ (1854) en ‘Jongelingschap‘ (of ‘Studentenjaren‘) (1857), waarmee hij aantoonde het artistiek meesterschap al van meet af aan onder de knie te hebben. Kenmerkend voor zijn schrijfstijl was een uitzonderlijke precisie en taalbeheersing.

Veel van Tolstojs romans en verhalen zijn relatief arm aan gebeurtenissen: de personages en niet hun daden staan in het middelpunt. Anders dan bijvoorbeeld Fjodor Dostojevski beeldt hij normale, gezonde evenwichtige mensen uit, met een glashelder innerlijk leven. Tolstojs realisme is echter ook ethisch: hij spreekt waardeoordelen uit. In de periode na 1880 schreef hij zelfs tendentieuze literatuur. Pas in zijn allerlaatste jaren keerde hij weer wat terug naar het zuiver artistieke.

De belangrijkste werken van Tolstoj gelden onverkort als monumenten in de wereldliteratuur. Zijn romans ‘Oorlog en Vrede‘ en ‘Anna Karenina‘ hebben nog nauwelijks aan kracht ingeboet en worden steeds weer door nieuwe generaties gelezen.


Anna Karenina

Anna Karenina‘ is de tweede grote roman van Tolstoj, en verscheen acht jaar na zijn grote epos ‘Oorlog en Vrede‘.

De getrouwde hoofdpersoon, Anna Karenina, wordt hopeloos verliefd op de schatrijke en vlotte vrijgezelle graaf Vronski.

De roman verscheen als een serie in het tijdschrift Ruskii Vestnik (“Russische Boodschapper”), totdat Tolstoj ruzie kreeg met uitgever Michail Katkov aangaande gebeurtenissen in het laatste deel. Om die reden verscheen het werk pas voor het eerst compleet in boekvorm.

Anna Karenina‘ geldt als een hoogtepunt in de realistische fictie en Tolstoj beschouwde het als zijn eerste echte roman.

Algemeen wordt aangenomen dat het karakter van Anna gebaseerd is op Maria Hartung (1832-1919), de oudste dochter van Russisch dichter Aleksandr Poesjkin. Tolstoj ontmoette haar ooit bij een diner, waarna hij Poesjkins proza begon te lezen. Hij had ook ooit een korte wensdroom over een “naakte, sublieme, aristocratische elleboog”, wat de eerste aanzet bleek te zijn tot het karakter Anna.

Na de eerste publicatie kreeg Tolstoj alle Russische critici over zich heen, die het boek afdeden als een “romantisch niemendalletje over het rijke leven”. 

Fjodor Dostojevski daarentegen prees het boek als “perfect als een kunstwerk”. En deze mening werd gedeeld door Vladimir Nabokov, die met name bewondering had voor “de perfect gevormde magie van Tolstojs stijl” en voor de bewegende trein als leidmotief, die in de eerste hoofdstukken subtiel wordt geïntroduceerd (de modeltrein waar de kinderen mee spelen), in volgende hoofdstukken onafwendbaar opgebouwd wordt (de nachtmerrie van Anna) en aldus het majestueuze sluitstuk van het boek inluidt.

Het boek ‘Anna Karenina‘ bestaat uit acht delen en bevat thema’s als: schijnheiligheid, jaloezie, hartstocht, christelijk geloof, trouw, familie en huwelijk en sociale vooruitgang.

Anna Karenina‘ kwam uit in 1877 en werd tien jaar later vertaald naar het Nederlands. Echter werd het boek in eerste instantie niet uit het Russisch vertaald, maar vanuit het Duits en Frans.


Synopsis

‘Anna, een mooie, intelligente en lieve vrouw zit gevangen in een huwelijk met de twintig jaar oudere Aleksej Karenin maar wordt verliefd op de jonge officier graaf Vronski. Wanneer ze haar gezin voor hem verlaat, gaan gevoelens van schuld en schaamte haar leven steeds meer beheersen.’


Laatste nieuwe editie

Anna Karenina‘ is zeker zeven keer vertaald naar het Nederlands.

De meningen verschillen over de beste vertaling. Vooral de vertalingen van Wils Huisman en Hans Boland hebben voor en tegenstanders.

Veel lezers geven aan de vertaling en daarmee de wijze van schrijven van Hans Boland toegankelijker te vinden.

De uitgave die dit jaar (2020) is uitgeven, is de vertaling van Wils Huisman.#Annakareninachallenge

In november 2020 organiseert uitgeverij Rainbow een heuse ‘Anna Karenina‘ challenge!

Met meer dan honderd deelnemers, lezen we via instagram samen deze klassieker en hiermee starten we op maandag 16 november.

Omdat het boek bijna 1000 pagina’s bevat en het verhaal is verdeeld in acht delen, proberen we in een maand tijd elke week twee delen te lezen.

De challenge is dus het boek uitlezen binnen een maand en elkaar supporten middels de hashtag op instagram!

Lees jij met ons mee?

Zoja, vergeet dan niet de hashtag te vermelden en te volgen zodat we elkaar kunnen vinden! #annakareninachallenge

Uiteraard hou ik jullie via mijn instagram pagina op de hoogte van mijn leesvorderingen en schrijf ik er na het lezen van het boek weer een recensie over!


Ben je benieuwd geworden naar deze prachtige klassieker en wil je met ons mee lezen in november? Of wil je het lezen in jouw eigen tijd en op jouw eigen tempo? Bekijk dan de prachtige heruitgave via mijn persoonlijke link hier onder!Bronvermelding

Voor deze blog is gebruik gemaakt van de volgende bronnen

Wikipedia Leo Tolstoj
Wikipedia Anna Karenina
Uitgeverij Rainbow

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op deze tekst zit copyright!