Auteur: Kieran E. Scott
Uitgever: BBNC
Vertaald door: Nicole Neven
Pagina's: 152
Prijs: €17,99
In the spotlight

In the spotlight: ZON

Eerlijk is eerlijk. Toen ik ‘ZON‘ in de brochure zag, was ik er heilig van overtuigd dat het een invulboekje zou zijn waarbij de focus zou liggen op het omgaan met paniek- en/of angstaanvallen.

Toen ik dit boekje ontving, werd ik absoluut verrast. De inhoud van ‘ZON’ was absoluut anders dan ik mij had voorgesteld.

In deze blog neem ik je mee naar de inhoud van ‘ZON‘!

(Van Muscreatief mocht ik een exemplaar ontvangen voor mijn ‘In the spotlight’ blogs in ruil voor mijn eerlijke mening)


“Voel je je een beetje (of een beetje erg) angstig? Maak kennis met ZON.

ZON is er om je te helpen. In dit prachtige handgetekende boek, biedt ZON een praktische manier om iedereen die zich een beetje angstig, gestrest of overweldigd voelt te kalmeren en gerust te stellen. Voor iedereen (groot en klein) die even een momentje van rust wil pakken om rustig in en uit te ademen.

Dit originele handgetekende boek helpt. ZON is ontworpen om je af te leiden en bij het boek te betrekken door je diep te laten ademen en je iets te geven om je op te concentreren wat zich buiten een tablet, smartphone of de vele problemen in de wereld bevindt.

Voor elk verkocht boek doneert MUS 1 euro aan de ADF stichting (Angst, Dwang en Fobie stichting).”


Alles over ‘ZON‘!

Om een lang verhaal kort te maken; ‘ZON‘ (ofwel de Engelse titel ‘DOT‘) is ontworpen door Kieran E. Scott.

Hij kwam op dit idee, doordat het dochtertje van vrienden dat bij hen logeerde, last bleek te hebben van angstaanvallen. Kieran, zelf bekend met dergelijke aanvallen, wist dat het concentreren op iets anders tijdens zo’n aanval, helpt om rustiger te kunnen ademhalen en rustiger te worden.

Zijn ervaring en dat van het dochtertje van zijn vrienden, zorgden voor het ontstaan van ‘ZON‘.

Ik kwam er dus achter dat ‘ZON‘ geen invulboekje was, maar eigenlijk een boekje met een belangrijke ademhalingsoefening.

Deze oefening heeft als doel het verleggen van de concentratie met het gevolg dat je aandacht op het boekje gericht is en niet meer op de angst of paniek die je ervaart.

In het boekje vind je op alle linker pagina’s korte zinnen die je langzaam meenemen door de ademhalingsoefening. Op de rechterpagina’s vind je een stip terug (de ‘DOT‘ of ‘ZON‘ dus) die je helpt je te concentreren.

Al tijdens de oefening, verandert de ‘ZON‘ wel eens van plaats of verandert hij in iets totaal anders. Onvoorspelbaar dus!

ZON‘ is verkrijgbaar in drie prachtige en aantrekkelijke kleuren. In combinatie met de inhoud dus zeker een verrassing!


Conclusie

Zoals ik al aangaf kwam de inhoud van ‘ZON‘ niet overeen met mijn verwachtingen.

In eerste instantie vroeg ik mij dan ook af hoe ik een blog moest schrijven over dit boekje. Dit omdat de inhoud vrij summier is.

Toch is de inhoud, wanneer je er bij stil staat en de tijd neemt om erover na te denken, helemaal zo gek nog niet.

Ook ik ben bekend met paniek- en angstaanvallen. Dat was ook de reden dat ik erg nieuwsgierig was naar ‘ZON‘.

Ik deel dan ook de mening van de auteur dat het concentreren op iets anders, helpt om je focus van de aanval af te halen en dat ‘ZON‘ hierbij zeker kan helpen.

Op de achterzijde van het boekje staat: ‘Een klein boek om iedereen (groot en klein) te helpen een rustmomentje te nemen en een paar keer goed in en uit te ademen‘.

Als volwassene merkte ik dat het mij niet kon bieden wat ik nodig had in een situatie van paniek. Dit is natuurlijk voor iedereen anders!

Wat voor de één niet werkt, kan voor de ander wel werken.

Wel zie ik de meerwaarde en het nut in voor kinderen die last hebben van paniek- en/of angstaanvallen.

Dit is namelijk een boekje dat je er als ouder/verzorger/hulpverlener bij kunt pakken om samen met het kind te lezen en te kijken wat er gebeurt met ‘ZON‘.

Persoonlijk zou ik dit boekje dan ook zeker aanraden als je een kindje kent of hebt die last heeft van paniekaanvallen.

ZON‘ is een uniek concept en de gedachte achter dit boekje is absoluut interessant.

Dat MUS bij elk verkocht boek ook nog eens €1,- doneert aan de ADF stichting (Angst, Dwang en Fobie stichting), vind ik een extra pluspunt!


Over de auteur

Kieran E. Scott is een beroemd fotograaf uit Nieuw-Zeeland die per ongeluk een boek schreef. Hij heeft de fotografie verzorgd voor meer dan veertig boeken, honderden advertentiecampagnes en designprojecten. Hij maakte dit boekje voor de 10-jarige dochter van een dierbare vriend die leed onder angstaanvallen. Omdat hij zelf te maken had gehad met angst die leidde tot paniekaanvallen, wist hij heel goed wat ze doormaakte en maakte daarom dit kleine boek met tekst en eenvoudige illustraties om haar te helpen hiermee om te gaan.

(Foto: Instagram Kieran E. Scott)


Zelf benieuwd geworden naar ‘ZON’? Voor meer informatie, zie onderstaande link.

2 reacties

  • Dionne

    Ik was al nieuwsgierig geworden naar je ervaring door je instastory. Ik gebruik dan vaak ademhalingstechnieken via de Calm app. Een boek leek mij ook niet zo handig want dan moet je moeite doen om te concentreren wat dan juist niet lukt op zo’n moment 😅 Wel interessant concept.

    • Priscilla

      Die app is echt fantastisch inderdaad! En dat snap ik wel! Voor mij werkte het ook niet, het is echt afhankelijk per persoon! 😀

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op deze tekst zit copyright!