Titel: Je bent jong en je krijgt wat
Auteur: Monique van Loon
Uitgever: Nieuw Amsterdam
Pagina's: 254
Prijs: €20,99
Waardering:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
In the spotlight

In the spotlight: Je bent jong en je krijgt wat

In deze nieuwste ‘In the spotlight’ blog wil ik jullie graag meer vertellen over een boek dat ook voor mij persoonlijk veel betekent.

Het is een onderwerp dat veel vrouwen raakt, maar tegelijkertijd ook nog steeds nauwelijks bespreekbaar is. En het is tijd dat daar verandering in komt.

Dit vind ook Monique van Loon, die het boek ‘Je bent jong en je krijgt wat‘ schreef.


Mijn verhaal

Augustus 2015, op 27 jarige leeftijd, kreeg ik te horen dat ik kanker had.

Baarmoederhalskanker.

27. Net getrouwd, een kinderwens, een mooie toekomst tegemoet. En dan heb je kanker.

Een diagnose die je leven overhoop gooit. Die je doet wankelen op je benen, die je laat nadenken over het nemen van beslissingen waarvan je nooit gedacht had ze te moeten nemen.

Alles ging zo snel dat ik pas na mijn herstelperiode, na de operatie om mijn baarmoeder te verwijderen, de tijd had om stil te staan bij alles wat mij was overkomen en wat dit zou betekenen voor mijn toekomst.

Ik ben van mijzelf al niet erg positief ingesteld, eeuwige pessimist als ik ben.
En ik voelde mij alleen. Helemaal alleen.

Je bent pas 27? Baarmoederhalskanker komt nauwelijks voor onder de 30. Het staat overal. Hoe kan het dan dat ik het heb? Wat heb ik dan verkeerd gedaan in mijn leven?

Niemand die het mij kon uitleggen. Niet meer dan ‘Domme pech’.

Onder woorden brengen wat het met mij deed en doet lukte mij nog niet.

En daar kwam Monique.


In maart verscheen het boek ‘Je bent jong en je krijgt wat‘. En ik slaakte een zucht van opluchting.

Iemand zoals ik. Echt. Ze bestaat. Ze bestaan. Iemand die net als ik veel te jong werd geconfronteerd met een ziekte waarvan de huisarts in eerste instantie zei dat dat gewoon bijna niet mogelijk was.

Maar het is toch echt zo.

Dit boek moest ik hoe dan ook lezen en delen. Ik wist, zonder het al te hebben gelezen, dat het een belangrijke boodschap zou bevatten.

Met dank aan uitgeverij Nieuw Amsterdam mocht ik een exemplaar ontvangen om met jullie te delen. Om niet alleen Monique’s verhaal te delen maar ook dat van mijzelf.

Voor ons. Maar vooral ook voor anderen.


“Wat doe je als je op je achtentwintigste baarmoederhalskanker blijkt te hebben, terwijl je vol in het leven staat en juist flink carrière aan het maken bent?

Het overkwam Monique van Loon. In Je bent jong en je krijgt wat beschrijft zij soms tussen neus en lippen door, soms expliciet, hoe het is om als jonge vrouw ziek te worden. Hopeloos verliefd te worden, terwijl sommige vriendschappen onverwacht niet tegen de situatie bestand blijken te zijn. Hoe de ene dokter je verdrietig en vol vragen achterlaat, terwijl de ander je steun en toeverlaat wordt. Hoe je je sexy kunt blijven voelen nadat je baarmoeder verwijderd is. Van Loon schrijft vol zelfspot en humor over een leven met en na baarmoederhalskanker.”


Je bent jong en je krijgt wat

De titel van dit boek zegt eigenlijk alles wat je zou moeten weten wanneer je dit boek voor het eerst in je handen hebt.

Een persoonlijk verhaal van een jonge vrouw die te maken krijgt met een ziekte die wat mij betreft niet voor zou mogen komen. Eentje die je leven veranderd, zowel tijdens en vooral ook na.

In dit boek vertelt Monique jou haar verhaal. Hoe werd ontdekt dat zij kanker had, wat dit met haar deed en hoe haar omgeving reageerde.

Ze laat je de malle molen van het ziekenhuis en afspraken zien, maar ook de operatie en de herstelperiode. Vooral die periode erna. Die is heel belangrijk kan ik beamen.

Monique heeft een prettige wijze van schrijven en is hier en daar geweldig heerlijk rechtdoorzee en hilarisch. Het maakt dat het boek ondanks een pittig onderwerp toch heerlijk luchtig weg leest. (Zonder het onderwerp te bagatelliseren).

“Stiekem wil ik hier best een complete surpriseparty als ik uit de narcose kom. Toeters en bellen en bossen bloemen, liefst pioenrozen. Misschien kunnen ze wel een ABC’tje voor me maken. De A is van het Antoni, daar lig jij nu weer. De B is van Baarmoeder, die heb jij niet meer….”

Tekst uit ‘Je bent jong en je krijgt wat‘.


Ik was in eerste instantie heel bang dat het boek confronterend zou zijn.
Omdat ik kanker heb gehad is de angst voor kanker ontzettend groot. Erover lezen wakkert de angst vaak extra aan.

Dit was bij het boek van Monique absoluut niet het geval. Het voelde zelfs als een opluchting.


Herkenning

Doordat mij precies hetzelfde is overkomen, was het alsof ik continu naar mijn eigen spiegelbeeld of film zat te kijken.

De opmerkingen die ik maar bleef herhalen in het luchtledige en tegen niemand in het bijzonder:

‘Ja! Dat dus, zo ging het!’, ‘Zo voelde ik mij ook!’, ‘Oh mijn hemel ik ben niet de enige die moeite had/heeft met plassen’!

Ondanks dat de kanker heel veel pijn en verdriet heeft gebracht en dit in ieder geval wat mij betreft altijd bij mij zal blijven, was dit boek een waar feestje van herkenning.

Ik heb mij nog nooit zo gelukkig gevoeld bij het lezen van een boek over kanker.

Natuurlijk zijn er verschillen. Zo zijn er in ons geval verschillen qua operatie bijvoorbeeld, of lichamelijke klachten na de operatie. Ook hoe we er emotioneel mee omgaan zal verschillend zijn.

Bij baarmoederhalskanker is gewoon niet te voorspellen wie waar wel of geen last van krijgt. Toch zal een ieder zich net als ik in dit boek herkennen.

En hopelijk geeft het hen hetzelfde gevoel als ik kreeg; Ik ben niet alleen!

Dankzij Monique durfde ik de stap te zetten die ik altijd al wilde nemen:

Het laten zien van mijn litteken aan de wereld met een stukje van mijn verhaal. Als boodschap maar ook als oproep.


Een boodschap

Monique brengt onder woorden wat ik nog niet zo kon vertellen. En juist daarom alleen al moet je dit boek lezen. Of je nu wel of geen kanker hebt gehad.

Het is niet alleen een verhaal van iemand die een ziekte heeft gekregen en wat dit met haar gedaan heeft.

Het is een verhaal dat zorgt voor erkenning, herkenning. Kanker onder jonge mensen. Een eyeopener. Hopelijk ook voor huisartsen, artsen en andere specialisten. Maar vooral ook vrouwen.

Vrouwen met vage klachten, vrouwen die niet snel naar de huisarts gaan bij ongemakkelijke vaginale kwaaltjes, en voor vrouwen die maling hebben aan de oproep om een uitstrijkje te laten maken.

Ga naar de dokter als je iets voelt wat niet oké is. Zoek tot de bodem uit waar het vandaan komt. Laat je niet zomaar weg sturen. En doe vooral dat uitstrijkje als je wordt opgeroepen voor het bevolkingsonderzoek!

Want dat ongemakkelijke handelingetje is niets vergeleken bij het ongemak en de gevolgen die baarmoederhalskanker je bezorgt.


Over Monique

“Monique van Loon is ondernemer en schrijver, voornamelijk over eten. Op veertienjarige leeftijd startte ze een website die uitgroeide tot de grootste meidencommunity van Nederland. Na acht jaar werd deze verkocht en zette ze het culinaire platform Culy.nl op. Eerder schreef Monique een kookboek.

(Bron: bol.com
Foto: Jet van Gaal)


Heb je vragen over Gynaecologische kanker? Of heb je hulp nodig? Bezoek onderstaande organisaties voor meer informatie.

Je bent niet alleen.

Stichting Olijf

Stichting Freya

Kanker.nl


Benieuwd geworden naar dit boek?
Schaf het dan aan via onderstaande link.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op deze tekst zit copyright!