Auteur: Rick van Asperen
Uitgever: Haystack
Pagina’s: 192
Prijs: €21,50
In the spotlight

In the spotlight: Ik laat me niet gek maken

Het is alweer even geleden dat ik een ‘In the spotlight‘ blog schreef. Corona, gebrek aan tijd en andere dingen op de planning, maakten dat het even heeft geduurd.

Maar hier is hij weer! Een nieuwe ‘In the spotlight’ blog.

Dankzij Uitgeverij Haystack mag ik met jullie een bijzonder en net uitgekomen boek delen.

Ik laat me niet gek maken‘ van Rick van Asperen.

En laat deze titel nu meteen alles zeggen wat er gezegd moet worden.
Of toch niet?

Laat jij je wel eens gek maken? Word je ook wel eens overspoeld door alles om je heen? Maakt je brein overuren en loopt je hoofd af en toe gigantisch over?

Dan is deze blog de moeite waard om te lezen, net als het boek overigens!


“Lijkt je kostbare tijd soms in een zwart gat te verdwijnen? Ben je vaker moe dan je zou willen? Reken dan af met alle energievreters in je leven en geef je brein de aandacht die het nodig heeft om optimaal te kunnen presteren.

Je brein ontspant niet als je na een dag hard werken gaat gamen. Een goed gesprek wordt er niet beter op als je de hele tijd op je telefoon kijkt. Je levert geen topprestaties als je met tien dingen tegelijk bezig bent. Wil je meer energie? Ruil dan al die afleiding in voor toewijding, afwisseling en ontspanning.

Dit boek is een pleidooi voor breinhygiëne. Vergroot aan de hand van de schoenenmetafoor stap voor stap de kennis van je eigen brein. Je brein heeft eindeloze mogelijkheden, maar het kan die alleen benutten als jij goed voor je brein zorgt. Neem het heft in eigen handen en maak tijd vrij voor de dingen die er echt toe doen: je gezondheid, je relaties met dierbaren en je ambities.”


‘Balans en echt geluk beginnen met breinbewustzijn.’


Ik laat me niet gek maken!

In een verhelderende inleiding, waarin velen van ons zich zullen herkennen, en acht hoofdstukken, neemt Rick van Asperen ons mee in ons brein.

We hebben het altijd druk. Te druk vaak. En dat is niets iets van de laatste tijd, maar het is altijd al zo geweest bij mensen.

Rick laat in zijn boek zien dat ook vroeger het antwoord: ‘Ik heb het te druk’ veelvuldig voorbij kwam.

Het feit dat wij gezegend zijn met een intelligent brein, heeft als nadeel dat we onszelf flink voorbij kunnen lopen.

Er is altijd wat te doen en we zijn met verschillende dingen bezig.

Het feit dat we soms zo ontzettend druk zijn, kan ons een hoop stress bezorgen. Het resultaat? Een overbelast brein dat waarschuwingssignalen geeft om echt een stap terug te doen.

Zonder een gezond brein kunnen we namelijk niet functioneren.

Rick van Asperen legt in zijn boek uit hoe belangrijk het is om goed te zorgen voor je brein en daarmee natuurlijk voor jezelf.

Allereerst laat hij ons weten dat het belangrijk is om ons te beseffen dat we eigenlijk drie verschillende breinsystemen hebben. Dit besef zorgt er voor dat we ons brein beter leren begrijpen, wat heel belangrijk is om ervoor te zorgen dat we goed met onszelf leren omgaan.

Rick neemt ons mee op reis door ons brein aan de hand van een door neuropsychiater en psychotherapeut Theo Compernolle gemaakte driedeling van het brein.

Reflexbrein

Dit is het oudste deel van ons brein en het stuurt ons hart en longen aan. Dit brein slaat ook alarm bij gevaar. Het gebruikt weinig energie maar staat wel altijd aan. Rick associeert het met hardloopschoenen.

Reflecterend brein

Ons reflecterende brein is het intelligente deel van ons brein. Je kunt ermee naar het verleden, heden en toekomst en je gebruikt het voor het oplossen van opgaven of problemen. Het beredeneert het logische. Het wordt geassocieerd met wandelschoenen.

En als laatste hebben we het

Archiverende brein

Dit is het deel van het brein waar alles wordt opgeslagen. Alle informatie die je tot je neemt en alles wat we meemaken. Rick noemt dit het pantoffelbrein.

Het is de bedoeling dat deze drie delen van het brein in harmonie met elkaar samenwerken. Maar je kunt je voorstellen dat dit niet altijd even gemakkelijk is en de verschillende delen met regelmaat lekker door elkaar heen lopen.

Middels ‘breinhygiëne’ (het leren gebruiken van de delen op het juiste moment) zou je volgens Rick deze harmonieuze samenwerking moeten kunnen bereiken.

In ‘Ik laat me niet gek maken‘ neemt hij je mee in de verschillende delen van je brein en biedt hij inzichten en vaardigheden om je te helpen aan de slag te gaan met breinhygiëne.

Wat ik hierbij zelf heel prettig vond, is dat Rick van Asperen in dit boek ook interactief met je aan de slag gaat.

Zo word je absoluut tijdens het lezen aan het denken gezet over je dagelijks leven en alles dat je doet. Daarnaast wordt hier en daar gevraagd het één en ander op te schrijven. Dit kunnen voorbeelden van activiteiten zijn, maar ook gedachten die je ervaart.

En van mijn favoriete hoofdstukken was het hoofdstuk ‘De prikkellawine’.

Ik denk dat we het er allemaal wel over eens kunnen zijn dat we als mensen ontzettend veel prikkels binnen krijgen. En met de komst van smartphones en tablets is dit alleen maar toegenomen.

Prikkels vind je dan ook in allerlei soorten; systeemprikkels (bijvoorbeeld de komst van technologie die dingen van ons zijn gaan overnemen), omgevingsprikkels (prikkels vanuit onze omgeving die de mens zelf heeft gecreëerd) en mensenprikkels (deze laatste vind ik persoonlijk nog wel het heftigst. We hebben met steeds meer mensen te maken met allemaal hun eigen karakters etc.).

Het is van belang deze prikkels te herkennen en eventueel voor zover dit mogelijk is, te verminderen. Juist een goede balans van prikkels maakt dat we beter met ze om kunnen gaan.

‘Elimineer niet- functionele prikkels en kies voor nuttige bezigheden.’


In hoofdstuk zeven van zijn boek, richt Rick zich op ‘De strijd om de tijd’.

We hebben allemaal verschillende smoesjes waar het gaat om het wel of niet hebben van tijd en wat heel erg naar voren komt is dat we tijd vaak op de verkeerde manier besteden.

Rick legt aan de hand van voorbeelden meer uit over deze tijd en benadrukt dat het belangrijk is je tijd op een effectieve manier in te zetten. Dit allemaal gericht op breinhygiëne en het beter voor jezelf zorgen!

In het laatste hoofdstuk van dit boek, het hoofdstuk wat mij erg aan het denken heeft gezet, benoemt Rick ‘De zeven grote stenen’.

Het zijn de zeven grootste zaken die er in ons leven toe doen. (Gezonde voeding, hersteltijd, fysieke gezondheid, relaties, ambities verwezenlijken, leefomgeving en geluksmomenten).

Bij elk van deze zaken geeft Rick voorbeelden van wat belangrijk is om jezelf en je brein gezond te houden.

Ons brein is kwetsbaar voor langdurige druk en het is dus zo ontzettend belangrijk om dit te voorkomen!


Conclusie

Concluderend? Mijn brein maakt overuren na het lezen van dit informatieve boek van Rick van Asperen!

Gelukkig op de goede manier, want het heeft mij nog meer laten beseffen hoe belangrijk het is om goed voor je brein en daarmee voor jezelf te zorgen.

Een pas op de plaats maken, blijven staan, doen wat we leuk vinden, werken aan onze ambities, nee zeggen en prikkels verminderen. Het draagt allemaal bij aan onze gezondheid.

Het is heel belangrijk om in deze voortdurende prikkelende wereld de rustmomenten te nemen die je zo nodig hebt als mens. En dat lukt niet door een uur per week op een yoga mat te liggen of een beetje mindfulness te doen. Er is meer voor nodig.

Het bewust kijken naar je levensstijl en hier verandering in willen aanbrengen. Want je doet het voor jezelf en je gezondheid. Je zou moeten doen wat jou gelukkig maakt!

Ik vond ‘Ik laat me niet gek maken‘ verhelderend en verfrissend.

Rick van Asperen schrijft op een toegankelijke en prettige wijze waardoor je ondanks theoretische gedeelten, toch blijft lezen wanneer je snakt naar informatie.

Ik zou mij wel kunnen voorstellen dat dit boek voor sommigen te veel van het goede is. Maar ik denkt dat juist door de uitgebreide uiteenzetting van alles, het heel waardevol kan zijn om iets te veranderen in je leven.


Over de auteur

Rick van Asperen is spreker, trainer en auteur van het boek ‘De groeten met moeten’. Eerder schreef hij het boek ‘Egostrippen’. Rick inspireert dagelijks mensen die gehoorzaamheid in willen ruilen voor verantwoordelijkheid om zo de vrijheid te creëren waar ze naar verlangen.

Rick’s passie ligt bij het op creatieve wijze toegankelijk maken van bestaande en nieuwe inzichten uit onder andere de psychologie, sociologie en esoterie voor een breed publiek. Door meer inzicht te hebben in onze eigen drijfveren en die van anderen leggen we volgens Rick een belangrijk FUNdament onder de relaties die we met elkaar aangaan. Het wordt er een stuk leuker van dan wanneer we op basis van ons persoonlijk fundamentalisme tegenover elkaar staan. Ruil ‘ik heb gelijk’ in voor ‘wij zijn gelijk’. Ontdek hiervoor je persoonlijk leiderschap, ga Egostrippen.

(Bron: Uitgeverij Haystack)Ben je benieuwd geworden naar dit boek en wil jij zelf ook heel graag weten hoe je kunt ontstressen? Bekijk het boek dan zeker via mijn persoonlijke link hier onder!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op deze tekst zit copyright!