Auteur: Karen Haller
Uitgever: Boekerij
Vertaald door: Henk Moerdijk
Pagina's: 267
Prijs: €17,99
Waardering: ⭐️⭐️⭐️⭐️
In the spotlight

In the spotlight: Het kleine boek over kleur

Met dank aan uitgeverij Boekerij, kan ik jullie in deze nieuwste ‘In the spotlight’ blog meenemen in de wereld van kleur!

Wat is kleur, wat betekent kleur en hoe is kleur van invloed op jou en je omgeving?


Alles over de kracht van kleur in je leven!


“Het geheime leven van kleuren vertelde de cultuurgeschiedenis achter elke kleur; met dit boek leer je hoe je iedere kleur toe kunt passen in je leven om gelukkiger te worden.

Hoe meer je leert over kleur, hoe meer je het kunt gebruiken om je leven te verbeteren. Het kleine boek over kleur zal je volop inspireren. Of je nou extra hulp wilt bij het samenstellen van outfits, je beter wilt focussen, je relaties wilt verbeteren of je gewoon beter wilt voelen: de psychologie van kleur kan je helpen om jezelf nog beter te leren kennen. Zo kan kleur je bijvoorbeeld helpen om meer in het moment te zijn, of om je zelfvertrouwen te vergroten.

Een kleurrijk leven helpt je allerlei aspecten van je leven te ontwikkelen – van slaapkamer tot corner office. O, en het betekent trouwens niet dat je je ook heel kleurrijk moet kleden. Het gaat juist over trouw zijn aan jezelf en uitdrukken wie je werkelijk bent, wat je kleuren ook zijn. Vind de unieke combinatie die speciaal voor jou is. Het is tijd om je leven kleur te geven!

De gids om de kracht van de kleur te gebruiken om je geluk, welzijn en zelfvertrouwen te verbeteren.
Ontdek hoe je een thuis creëert dat je persoonlijkheid weerspiegelt,
Vergroot je vertrouwen in het gebruik van kleur,
Voeg kleur toe aan je werkplek,
Kies kleding die helemaal past bij wie je bent,
Vind jouw eigen unieke kleuren.”


Lange tijd heb ik gedacht dat er maar twee kleuren waren in mijn leven. Of eigenlijk drie. Al vraag ik mij af of je ze daadwerkelijk een kleur kunt noemen. Wit, Grijs en Zwart.

Ik ben een absolute zwart/wit denker. Het is het een of het ander. Het is goed of het is slecht. Het is rechts of het is links.
Toen mijn vader overleed in 2012 was mijn wereld zwart. Er leek voor mij geen andere kleur meer te bestaan.

In 2014 heb ik via mijn werk de opleiding ‘Medewerker met ervaring’ mogen volgen via Howie The Harp. Deze opleiding stond in het teken van je eigen ervaring inzetten in de herstelgerichte hulpverlening.
Ik ben altijd een hulpverlener geweest die staat voor echtheid en oprechtheid. En ondanks dat ik dit werk niet meer doe, sta ik hier nog steeds volledig achter.

Er zijn mensen die deze ervaringen als zwakte zien, maar in mijn ogen, en gelukkig in die van een hele hoop anderen, kun je deze ervaringen heel goed inzetten in de hulp aan anderen. Iemand anders kan zich juist met jou verbonden voelen door jouw ervaringen die er ook mogen zijn.

Dit is ook één van de redenen dat ik deze blog ben gestart.

Tijdens een van de lessen van deze opleiding kwam ik er achter dat zwart en wit niet de enige kleuren waren die ik kon zien. Er was namelijk ook een grijs gebied bijgekomen. Het “Grijze gebied” liet mij zien dat ik soms ook kan en mag afwijken van het standaard zwart en wit.

Ondanks de opleiding heeft het nog wat langer geduurd voordat ik meer kleuren kon zien. En dat heeft mij doen beseffen dat kleuren heel veel voor je kunnen betekenen!


“Karen Haller is de toonaangevende internationale autoriteit op het gebied van toegepaste kleurenpsychologie en werkt al meer dan twintig jaar met interieurontwerpers, architecten, stylisten, productontwerpers en bijvoorbeeld ziekenhuizen. Ze kijkt altijd naar hoe kleur ons denken en voelen beïnvloedt en hoe we dat kunnen gebruiken om ons leven te verbeteren.”

In ‘Het kleine boek over kleur’ neemt Karen Haller je mee op reis door een stukje ontstaansgeschiedenis van kleur, waarna ze vervolgens dieper in gaat op de kleuren om ons heen en wat kleuren voor ons betekenen.

Er is namelijk een verband tussen kleur en hoe wij ons voelen. Kleur heeft invloed op je gemoedstoestand, maar ook op hoe je leert bijvoorbeeld!

Ook de kleur die je kiest in je kledingkast, huis of bijvoorbeeld op het werk zeggen iets over jou en jouw persoonlijkheid. Karen Haller beschrijft in dit boekje op prettige wijze hoe dit tot uiting komt en hoe je aan de slag kunt met de kleuren in je leven om ze van invloed te laten zijn op verandering!

In dit boekje vind je her en der leuke opdrachten terug die te maken hebben met kleuren en de kleur die jou het meeste aanspreekt.
Ook geeft ze hierbij aan dat het juist logisch is als men meerdere favoriete kleuren heeft.

Eén van de leukste opdrachten uit het boekje vond ik de opdracht: ‘Wat zegt jouw lievelingskleur over jou?‘.

In deze opdracht ga je kijken welke kleur jouw favoriet is, ga je opzoek naar bijpassende plaatjes en onderzoek je wat de kleur voor jou betekent.
We kunnen namelijk op drie manieren in relatie staat tot een kleur:
– Persoonlijke kleurassociatie
– Culturele of symbolische betekenis
– Psychologische betekenis


Karen heeft in dit gave geillustreerde boekje een hoop duidelijk gemaakt over de invloed van kleur op ons leven en hoe we kleuren in ons leven kunnen inzetten om ons goed te voelen en verandering in ons leven aan te brengen!

Een must have voor een ieder die houdt van kleur en altijd al meer heeft willen weten over de invloed van kleur!


Mijn lievelingskleur is op dit moment oranje! Het maakt mij blij en geeft mij kracht! Daarnaast overstemd het absoluut het wit, zwart en grijs!

Wat is jouw lievelingskleur op dit moment? En heb je nu op dit moment een voorwerp of iets anders binnen handbereik met die kleur? En zo ja, wat dan? Laat het mij weten in de reacties!


Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op deze tekst zit copyright!