Auteur: Sanna Sporrong
Uitgever: Paper Life (Spectrum)
Pagina's: 256
Prijs: €19,99
Waardering:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
In the spotlight

In the spotlight: Het Dankbaarheidsdagboek

Sta jij dagelijks stil bij datgene waar je dankbaar voor bent?

Kijk jij elke dag, aan het einde ervan, wat er voor moois is gebeurd of waar je blij van werd?

Ik wil het nog wel eens vergeten in alle drukte en door de dagelijkse gang van zaken.

Zeker in deze onzekere tijd, met Corona hijgend in ons nek, lijken de mooie en positieve dingen nauwelijks zichtbaar of aan ons voorbij te gaan.

Maar ze zijn er echt. Die dingen waarvoor we dankbaar mogen zijn.

‘Dankbaarheid vergroot je geluksgevoel’.

True. Ik ben het levende bewijs.

Sanna Sporrong wilde ons een duwtje in de goede richting geven en maakte het ‘Dankbaarheidsdagboek’.

Ik mocht van Paper Life in dit dagboek duiken en ik ga jullie in deze blog met heel veel liefde meenemen in dit prachtige dagboek.

Want ik hou van dagboeken, zeker als ze niet al te veel van mij vragen 😉


“Veel mensen denken dat je eerst gelukkig moet zijn, voor je dankbaarheid kunt voelen. In werkelijkheid is het ’t tegenovergestelde, zo blijkt uit vele onderzoeken. Voor lichaam én geest is het belangrijk om te bedenken waar je dankbaar voor bent. Er ontstaat meer diepgang en bewustwording en dat vergroot je geluksgevoel.

Dit Dankbaarheidsdagboek is een eenvoudige en krachtige methode om controle te krijgen over je eigen geluk.

Met slechts een paar minuten per dag kun je je leven veranderen. Je slaapt beter, je voelt minder stress en onzekerheid, je ervaart meer geluk, en je zelfbewustzijn wordt vergroot.

Voor een nieuw perspectief op wat belangrijk is in het leven.”


Dankbaarheid

Als je de definitie van ‘dankbaarheid’ opzoekt, geeft de encyclopedie je de volgende uitleg;

‘1) Blijk van erkentelijkheid 2) Danken 3) Erkentelijkheid 4) Erkentenis 5) Uiting van dank’

Online Encyclopedie


Dankbaarheid/dankbaar zijn, zijn geen onbekende begrippen.

Ook het idee van een dankbaarheidsdagboek is niet nieuw.

Ik heb ooit een leraar gehad op het HBO die veranderde van baan en afscheid nam van ons als zijn leerlingen.

Hij gaf ieder een klein, persoonlijke cadeautje dat hij voor ons uitkoos met een bepaalde symboliek.

Voor mij werd dat een handgemaakt gelukspoppetje en een heel mooi klein notitie boekje.

Deze leraar wist hoe vaak ik de kleine dingen die er in het leven toe doen vergat en vertelde erbij dat ik elke avond voor het slapen gaan, drie dingen moest noteren waar ik die dag dankbaar voor was geweest of wat mij echt gelukkig had gemaakt.

Het opschrijven van deze positieve dingen zou zorgen voor een gelukkiger gevoel, een betere nachtrust en een gelukkiger leven in het algemeen.

Prachtig.

Ook veel psychologen gebruiken de techniek van het opschrijven van positieve punten aan het einde van de dag. Het laat je zien dat ondanks een negatieve beleving, er echt nog punten zijn die goed zijn gegaan.

Mijn kleine notitieboekje ben ik al tijden uit het oog verloren. Vermoedelijk nog steeds ergens in een verhuisdoos.

En toen kwam Paper Life.


Het ‘Dankbaarheidsdagboek

Toen ik het ‘Dankbaarheidsdagboek’ thuis ontving was ik er even stil van.

Onlangs mocht ik de ‘Dromenplanner’ van Sanna Sporrong ontvangen, en die was ook al zo mooi.

Ik denk dat ik stiekem nog verliefder ben op dit dagboek.

Het is uiteraard een prachtige stevige hardcover, van echt mooie kwaliteit. De cover is zacht roze en het voelt meteen heel liefdevol aan.

Waar ik ook meteen heel blij van werd, was de cover aan de binnenzijde. Zie foto hiernaast. Hier word je toch blij van? Prachtige details en het past zo mooi bij elkaar!

Tijd om echt het dagboek in te duiken!

Het dagboek begint met een prachtige quote (I LOVE QUOTES!) en anders dan bij de ‘Dromenplanner’ heeft Sanna Sporrong ervoor gekozen om geen pagina’s vol lange uitleg toe te voegen.

Dat is ook helemaal niet nodig, want je hebt een hele simpele taak: aan het einde van elke dag, een aantal dingen opschrijven waarvoor je dankbaar was die dag.


Geen lange tekst aan uitleg, gewoon gaan doen dus!

Wat ik dus echt ontzettend fijn vind, is dat er dus niet van je verwacht wordt dat je hele lappen tekst gaat schrijven.

(Me like!) Want ik weet zeker dat er veel mensen net als ik zijn die altijd weer met hetzelfde smoesje komen; ‘Hier heb ik geen tijd voor.’

Helaas (of in dit geval dus gelukkig), gaat dit niet op voor dit dagboek. Je hebt tijd genoeg om voor het slapen gaan even een momentje voor jezelf te pakken, stil te staan bij wat je gedaan hebt of hebt meegemaakt en vervolgens een aantal dingen op te schrijven waarvoor je dankbaar bent.

Sanna geeft als tip mee: sta overdag al een beetje stil bij waar je dankbaar voor bent. Dat gevoel kun je vasthouden tot je gaat schrijven in het dagboek.

Mijn tip? Ga op je gevoel af, sta stil bij je dag, maar ga niet te moeilijk denken. Je kunt ook al dankbaar voor iets heel kleins zijn.

Dat de vogeltjes zo vrolijk floten. Dat je wakker bent geworden naast de liefde van je leven of dat er fantastische koffie bestaat die jouw een eerste boost geeft in de ochtend. Of misschien ben je wel dankbaar omdat je jezelf vandaag gezond voelt. Of dankbaar dat er nog mensen zijn in de wereld die anderen laten oversteken op een zebrapad.

Durf te kijken naar wat dankbaarheid voor jou betekent. Kun je het niet goed verwoorden? Schrijf op waar je blij van werd.

Dit dagboek is jouw momentje voor jezelf. Jouw moment om even aan je zelf te denken.


Conclusie

Vanaf het moment dat ik dit ‘Dankbaarheidsdagboek’ uitpakte, was ik verliefd.

Het is zo mooi en alleen dat maakte mij al blij. Je kunt je dus vast wel voorstellen wat er op mijn eerste avond genoteerd werd?

Precies! Dat ik dankbaar ben voor dit dagboek, dankbaar voor het momentje voor mijzelf en dankbaar voor de kans die ik weer kreeg om iets moois met jullie te mogen delen!

Geen lange uitleg, gewoon prachtige pagina’s vol ruimte om in te vullen. En alles op jouw tijd!

Sla je een keer een dag over? Helemaal prima! Zolang je maar weet dat het er ligt en dat je het kunt pakken wanneer je maar wilt.

Op dit moment ligt mijn dagboek op mijn nachtkastje.

‘Een eenvoudige en krachtige methode voor een gelukkiger leven’

Een quote die waar is wat mij betreft. Zeker in deze onzekere tijden waarin veel van ons wordt gevraagd, is het heel belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. En ik hou van tools, dagboeken en invulboekjes die mij hierbij helpen en ondersteunen.


Over de auteur

Sanna Sporrong werkt als freelance boekontwerper en auteur vanuit haar studio in Göteborg, Zweden. Boeken spelen een belangrijke rol in haar leven: ze maakt ontwerpen voor diverse uitgevers in de nordic regio, voor fictie- en non-fictietitels, en voor stationery. Haar grootste passie is mensen helpen om hun doelen te bereiken, hun zelfvertrouwen te vergroten en hun talenten en dromen te ontdekken. Dit resulteerde in een boekenserie over productiviteit en persoonlijke ontwikkeling, met meer dan 60.000 verkochte exemplaren – and counting.

(Bronnen: Bol.com en Tukan Förlag)


Wil jij nou ook aan de slag met je eigen ‘Dankbaarheidsdagboek‘?
Bekijk hem dan zeker via mijn persoonlijke link hier onder!

En wil je weten met wat voor moois Paper Life nog meer gaat komen? Houd hun Instagram pagina dan in de gaten! En natuurlijk hun eigen website.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op deze tekst zit copyright!