Uitgever: Uniebroek/Het Spectrum BV
Pagina's: 288
Prijs: €16,99
In the spotlight

In the spotlight: Het 6 minuten dagboek

In mijn eerste In de spotlight’ blog wil ik jullie meenemen in de wondere wereld van dagboeken.
Jawel, een dagboek, maar niet zomaar één uiteraard!

Met dank aan Uitgeverij Uniebroek | Het Spectrum BV kan ik deze blog schrijven en een van de bijzondere boekjes met jullie delen!

Ik hoop jullie te inspireren en iets mee te kunnen geven!


Vroeger wilde ik graag zo’n meisje zijn dat een dagboek bijhield.
Ik had er eentje, een Harry Potter versie, met een slotje. En ja ik schreef hem vol met meisjesachtige verhalen.
Ik las mijn verhalen nooit terug want de enige keer dat ik dat deed schaamde ik mij voor mijn gedachten.

Later ben ik mij gaan realiseren dat het teruglezen van een dagboek juist nieuwe inzichten brengt waar het gaat om bepaalde gevoelens en gedachten.

Jarenlang heb ik een dagboek afgezworen. Had er geen tijd voor, wilde het toch niet teruglezen en wat moest ik überhaupt opschrijven?

Tijdens mijn HBO studie als hulpverlener kreeg ik een tip van een docent om elke dag vier positieve woorden op te schrijven ter afsluiting van de dag om met een positief gevoel te gaan slapen.
Dit zou helpen bij het positiever leren denken.

Oh ja, dat vergat ik te vertellen! Ik ben een rasechte pessimist en zie de wereld over het algemeen vooral zwart/wit.

Je raad het al, na een week was ik er klaar mee. Geen zin om na te denken. Het lijkt zo zinloos. (Niet echt een volhoudertje hè?).

Uiteindelijk kreeg ik voor de kerst een dagboek waarin je elke avond een korte zin over je dag kon schrijven en dat 5 jaar lang!
Ik heb het een maand volgehouden.

Hoe bijzonder is dat toch voor iemand die juist onwijs van lezen en schrijven houdt?


Gelukkig hebben ze tegenwoordig dagboeken waarbij je geholpen wordt met schrijven en leert om na te denken over datgene dat je opschrijft. Wat een uitvinding!
We hebben het hier over dagboeken die JOU vragen stellen!
En wat is er nu leuker dan vragen beantwoorden?

Op de een of andere manier word ik gelukkig van invulboekjes!
(Vroeger was ik enorm fan van die vriendenboekjes en ik vulde mijn eigen boekje altijd als eerste in! Heerlijk!)

Dit kan nu, dankzij Spectrum Lifestyle en natuurlijk auteur Dominique Spenst, ook! Alleen dan lekker in een dagboek! En het schijnt je maar 6 minuten per dag te kosten!

Volgens mij is dit mij dan toch echt op het lijf geschreven!
Ik hoef geen eigen vragen te verzinnen of gewoon iets opschrijven, maar ik kan lekker invullen en zo kort mogelijk! Daarnaast zou het mij tot nadenken aanzetten, iets wat ik interessant vind aan zo’n dagboek als dit.


“Schrijf jezelf gelukkig in 6 minuten per dag!

In dit invulboek stelt bestsellerauteur Dominik Spenst je de juiste vragen op het juiste moment. Na een gedegen uitleg over de principes van positieve psychologie, nodigt Dominik je in dit journal uit om over je dag na te denken, van schrijven een gewoonte te maken en positief op jezelf en je dag te reflecteren. En bomvol quotes van Tony Robbins tot Oprah, van William Shakespeare tot Agatha Christie.Je ontdekt waar je gelukkig van wordt en zo ontstaan er vanzelf positieve gedachtes en nieuwe positieve gewoontes. Ter afsluiting van een week volgen er vragen als: Welk compliment had het meeste effect op jou? Wat zou je meteen gaan doen als je niet bang was om fouten te maken? Na elke maand is er een korte check hoe je je voelt over zaken als: humeur, dankbaarheid, vrienden, familie; of je ontspannen bent, gezond, creatief. Na een jaar blik je terug en zie je het resultaat: je bent gegarandeerd gelukkiger. En het mooie is: het kost je maar 6 minuten per dag!”

(Bron: Spectrum Lifestyle)


Klinkt inspirerend niet? Ik werd er echt direct enthousiast van! En dat heb ik toch niet heel erg snel!

De laatste jaren zijn mij niet in de koude kleren gaan zitten.
Ik verloor belangrijke familieleden, waaronder mijn vader en mijn broer. Kreeg zelf kanker en moet daardoor mijn toekomst anders gaan vormgeven.
Begin dit jaar verloren we ook nog eens ons nichtje die met 24 weken blijkbaar te mooi voor deze aarde was.

Je kunt dus wel stellen dat ik toe ben aan wat positiviteit! En hoe mooi zou dat nou zijn als dit dagboek mij hier een klein beetje mee op weg zou kunnen helpen door maar 6 minuten per dag volledige aandacht te besteden aan de positieve punten van de dag?

Ik ben dus benieuwd!

Het 6 minuten dagboek begint al direct met een onwijs mooie quote!

(In de rest van het dagboek bevinden zich nog veel meer mooie en inspirerende quotes! Ik hou er van!)

Hierna volgen enkele onwijs nuttige pagina’s met uitleg over positieve psychologie (echt niet moeilijk) en hoe je het dagboek het beste kunt gebruiken.

Heel handig, want ik hou graag van overzicht en ben ook nog eens een perfectionist dus wil het natuurlijk wel goed doen!
Je kunt deze uitleg ook niet overslaan. Het geeft je namelijk ook een hoop tips hoe je het dagboek het best kunt gebruiken en tips waardoor je dit dagboek niet meteen weer ergens neer legt om te laten versloffen.

Hier zie je een voorbeeld van een vragen pagina! Deze zie je terug aan het einde van elke week, en daarnaast is er ruimte voor aantekeningen.

Het maakt mij alleen al gelukkig door er naar te kijken!


Het 6 minuten dagboek gaat uit van positieve psychologie en geeft aan dat de focus ligt op dankbaarheid en positieve punten.

Je hebt de dag-pagina’s; verdeeld in 3 vragen in de ochtend en 3 vragen in de avond. Deze vragen zijn allen elke dag hetzelfde.

Daarnaast heb je elke week, één weekuitdaging. Dit kan bijvoorbeeld een schrijfopdracht zijn.

Aan het einde van de week krijg je de 5 vragen van de week, en die zijn elke week anders.

Aan het einde van de maand vind je een ‘maandelijkse controle’ waar je middels een lijstje kunt nagaan of er al enige verbetering te zien is op verschillende onderdelen.

Naast deze maandelijkse controle vind je ook ‘gewoonte trackers’ die je kunt gebruiken om bepaalde gewoontes te scoren (bijvoorbeeld; Elke dag 1,5 liter water drinken).

Het doel van dit dagboek:
Je de gewoonte aanleren om je te richten op de dingen die je blij maken

(En daarnaast kun je er met dit dagboek achter komen wat die dingen zijn).

Volgens de uitleg van het dagboek richt het dagboek zich er ook op, mede door de vraagstelling, dat gewoontes veranderd worden.
Volgens wetenschappelijk onderzoek kost het 66 dagen om een gewoonte te ontwikkelen of te veranderen.
De auteur geeft dan ook aan het dagboek op zijn minst 66 dagen te gebruiken.Wat mij betreft is dit 6 minuten dagboek er absoluut een om te hebben of cadeau te doen. Alleen de moeite en de positieve vibe die het uitstraalt doet al iets met je!

Omdat ik dit dagboek natuurlijk ga uitproberen, beloof ik jullie over een maand een update te geven over hoe het invullen van het dagboek gaat en wat het tot dan met mij gedaan heeft!


Ik heb een gratis recensie-exemplaar ontvangen van Spectrum Lifestyle in ruil voor een eerlijke recensie. Dit is niet van invloed op mijn mening over het boek of de inhoud van mijn recensie.


Houd jij een dagboek bij? Laat het mij hieronder weten in de reacties! Ik ben namelijk heel benieuwd hoe jij jezelf motiveert om je dagboek bij te houden!


4 reacties

 • Natalie van der steen

  Oh dit is echt een boekje voor mijn verzameling! Ik heb ook wel een vriendin aan wie ik het cadeau kan geven ! Ben heel benieuwd hoe het je vergaat komende maand. En ik wil je ook heel veel sterkte wensen met het verwerken van je heftige periode. Ik hoop dat dit mooie boekje je hierbij kan helpen.

  • Priscilla

   Woohoo! Ik ben heel benieuwd wat jouw gedachten over dit dagboek zouden zijn!
   Er staat in dat het leuk is om dit samen met iemand in je omgeving te doen, beide met een eigen exemplaar om elkaar zo te motiveren!

   Ik ben ook ontzettend benieuwd! De uitleg heeft mij in ieder geval al doen nadenken over mijn vaste gewoontes, dus het begin is er!

   Heel erg bedankt! Erg lief!
   Ik hoop dat het mij in ieder geval laat zien dat er toch nog een hoop mooie dingen zijn in het leven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Op deze tekst zit copyright!