Auteur: Marieke Eyskoot
Uitgever: Meulenhoff B.V.
Pagina's: 192
Prijs: €17,50
Waardering: ⭐️⭐️⭐️⭐️
In the spotlight

In the spotlight: Dit is een goed gidsje

Wat doe jij in jouw dagelijks leven om groener en duurzamer te leven? Doe je aan afval scheiden? Heb je zonnepanelen? Houd je rekening met het stoken van de verwarming en trek je eerder een warmere trui aan?

Met minimale aanpassingen in je leven kun je al een wereld van verschil maken!

In deze blog neem ik je mee in de door Marieke Eyskoot geschreven gids: ‘Dit is een goed gidsje‘.

(Ik mocht van Boekerij een exemplaar ontvangen in ruil voor mijn eerlijke mening)


“De leukste tips en activiteiten voor kinderen om de wereld duurzamer en eerlijker te maken: de jeugdeditie van bestseller Dit is een goede gids

Dit is een goed gidsje voor een betere wereld. Zo simpel is het. Want het klimaat, de mensen en de dieren kunnen wel wat hulp gebruiken. Maar dat is gelukkig prima te doen – ik ga je laten zien hoe! Hoe we samen de planeet duurzamer en eerlijker maken dus. Kan gewoon! Tadaa, hier is het boek dat je daarvoor nodig hebt.

Met deze top tips kun je meteen aan de slag: thuis en op school, tijdens het eten en spelen, in de natuur en op reis. We gaan energie besparen, dieren redden en plastic opruimen. En slimmer shoppen, iedereen gelijk behandelen en zelf bepalen hoe we eruitzien. Zo zorg jij voor een schoner milieu en aardiger aarde. Hoe goed is dat? En het wordt nog beter! Want de dingen die je kan doen zijn niet alleen fijn voor de wereld, ze zijn ook nog eens leuk voor jou. Wauw! Waar wachten we nog op? Precies wat ik denk. Let’s go!”


Verbeter de wereld en begin bij jezelf

In januari 2020 verscheen een volledig herziene editie van ‘Dit is een goede gids‘ geschreven door Marieke Eyskoot.

Een praktische gids voor de gewone mens, die meer wil doen met een duurzamere lifestyle.

Dit boek staat vol praktische en positieve tips op het gebied van een duurzame lifestyle en het geeft handvatten om bewuster te leven. Zonder mega grote aanpassingen te hoeven doen en bakken met geld uit te geven.

De tips in deze gids hebben betrekking op verschillende gebieden: kleding, verzorging, eten, wonen, werken en vrije tijd.

Met deze gids maakt Marieke groen en eerlijk leven leuk en bereikbaar.

Alle kleine beetjes helpen namelijk al om de wereld weer een beetje beter en mooier te maken. Het is tenslotte onze planeet waarop we leven. Zeker voor de generatie na ons, zullen we moeten zorgen dat ook zij nog van onze planeet kunnen genieten.

In november 2020 verscheen de jeugdeditie van ‘Dit is een goede gids‘: ‘Dit is een goed gidsje‘.

Anders dan uiteraard de variant voor volwassenen, is deze editie volledig gericht op kinderen in de leeftijd van 9 tot 13 jaar.


‘Dit is een goed gidsje’

Dit is een goed gidsje‘ staat boordevol leuke tips en activiteiten voor kinderen om de wereld duurzamer en eerlijker te maken.

Astronaut André Kuipers schrijft over deze gids:

‘Dit gidsje helpt je om betere keuzes te maken voor onze planeet, en dus voor onszelf!’


Vol plezier dook ik deze jeugdeditie in en wat mij meteen opviel was dat Marieke zich duidelijk tot de doelgroep richt.

Het taalgebruik is aangepast op de doelgroep en op een leuke en enthousiaste manier prikkelt ze kinderen om bewuster naar hun omgeving te kijken en te leren wat zij kunnen doen om duurzamer te worden, om voor de wereld en onszelf te zorgen.

Wat ik zelf ook heel leuk vond, is dat Marieke ook bekende Nederlanders in het boek aan het woord laat. Deze bekende Nederlanders hebben absoluut een voorbeeldfunctie en dit zal kinderen zeker aanspreken. Want wie wil er nu niet op zijn of haar idool lijken?

De bekende Nederlanders vertellen hoe zij leven en wat zij doen om de wereld weer een beetje beter te maken.

Daarnaast vind je in het boek leuke activiteiten terug die kinderen kunnen doen, leuke weetjes en oplossingen voor vragen of problemen.

Ook vind je in deze gids heerlijke recepten van Lisa Goed Vegan. Super leuk om samen met kinderen de keuken in te duiken en daarnaast goed voor de bewustwording van dat wat we eten!

Verder heeft de gids prachtige illustraties.

Dit is een goed gidsje‘ bevat een inleiding, vijf hoofdstukken en een nawoord.

Marieke legt in haar inleiding heel goed en duidelijk uit waarom zij deze gids geschreven heeft, wat kinderen kunnen doen en voegt ook ‘Het Betere Wereld Woordenboek‘ toe, waar begrippen worden uitgelegd.


Mijn allergrootste pluspunt van deze gids?


Marieke houdt rekening met actuele onderwerpen. Zo laat ze meteen in de inleiding weten dat ze rekening houdt met alle vormen van aanspreken, dus ook non-binaire personen, zodat iedereen dit boek kan lezen en zichzelf kan zijn.

En wat ik daarnaast ook echt heel erg goed vind, is dat ze hier nogmaals extra aandacht aan besteedt in het derde hoofdstuk van dit boek.

Deze gids is dus niet alleen bedoeld om kinderen bewuster te maken van het milieu en duurzaamheid, maar ook van de samenleving die veranderd. We zijn allemaal gelijk, mogen houden van wie we willen en we mogen allemaal onszelf zijn.

Ik ben absoluut fan van deze insteek en ik ben ontzettend blij dat Marieke dit in haar gids gedaan heeft!

In de vijf hoofdstukken worden diverse gebieden behandeld waar kinderen vragen over kunnen hebben. Huis & School, Eten & Drinken, Kleren & Lijf, Vrije tijd & Natuur en Denken en Doen.

Elk hoofdstuk begin met een fijne uitleg dat het onderwerp begrijpelijk maakt voor kinderen. Het is makkelijk te lezen en er staan leuke tips in die kinderen kunnen doen in de praktijk.

Niet geheel onbelangrijk, geeft Marieke ook uitleg over het waarom. Zelfs ik als volwassene vond het fijn hier meer over te lezen.

In elk hoofdstuk vind je ook tips voor ouders. Uiteraard zijn die evengoed voor opa’s, oma’s, tantes, ooms en leraren (of oudere zussen en broers).

De hoofdstukken sluiten af met handige website tips en/of lees- en kijktips!

Love it!


Conclusie

Zelf heb ik de volwassen variant ‘Dit is een goede gids‘ nog niet gelezen. Maar door deze jeugdeditie ben ik absoluut enthousiast om dit te gaan doen.

Marieke weet in ‘Dit is een goed gidsje‘ op juiste wijze de doelgroep mee te nemen in wat er speelt en op een interactieve manier de doelgroep te prikkelen.

Het boek is niet alleen leuk voor kinderen, maar ook absoluut voor ouders, andere familieleden en leraren!

Volgens mij is het absoluut leuk om het als leraar te gebruiken in de klas en met elkaar de onderwerpen te bespreken die in het boek staan.

Waar ik heel blij mee ben en ook echt absoluut goed vind, is de aandacht die Marieke geeft aan diversiteit. Dit is zo ontzettend belangrijk.

Op een begrijpelijke manier legt zij uit over en gaat zij in op de LHBTI community.

Deze gids is gericht op bewustwording en verandering. En dat kan al met hele kleine stapjes.

Wat mij betreft is deze gids een must have voor kinderen!


WINACTIE GESLOTEN

Zelf heb ik helaas geen kinderen, maar omdat ik de ontwikkeling van kinderen heel erg belangrijk vind, kun jij deze gids nu winnen!

Wil jij met jouw kind, jouw kleinkind, je zusje of broertje, je nichtje of neefje aan de slag met deze geweldige gids?

Of heb je als leraar/lerares zijnde super veel zin om met de kids in de klas aan de slag te gaan met de benoemde onderwerpen?

Doe dan mee met de winactie!

Wat moet je doen?

Om kans te maken op ‘Dit is een goed gidsje‘ dien je te voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • Volg mijn blog via de optie ‘Volg blog via e-mail
    (Op een computer aan de rechterzijde en op een telefoon vind je deze optie onderaan)
  • Laat een reactie achter onder deze blog waarom jij deze gids graag zou willen winnen!
That’s all!

De winnaar ontvangt op donderdag 24 december een bericht onder zijn/haar reactie hier onder en de gids zal na de kerstdagen jouw kant op komen!

Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd en deze winactie is door niemand gesponsord!


Over de auteur

Marieke Eyskoot (1977) is duurzame lifestyle-expert. Ze zet slim, sustainable leven in stijl wereldwijd op de kaart. Marieke is veelgevraagd keynote spreker, presentator/dagvoorzitter en consultant. Ze schreef bestseller Dit is een goede gids – voor een duurzame lifestyle (al 20.000 exemplaren én een internationale editie: This is a Good Guide) en de jeugdversie Dit is een goed gidsje – voor een betere wereld. Marieke stond meermaals in de Trouw Duurzame 100, op TEDx, in verschillende topvrouw-lijsten en werd door Het Parool genomineerd als Amsterdammer van het Jaar. Met zo’n twintig jaar ervaring is ze voor veel media de go-to-persoon over deze onderwerpen. Ze eet al sinds haar 12de geen dieren meer, kan niet autorijden (goed voor de wereld, maar weleens onhandig), doorbreekt graag taboes en leidt de beweging #SustainabilityAgainstShame.


Ben je benieuwd geworden naar dit nuttige en leuke boekje? Bekijk het dan via mijn persoonlijke link hier onder!

14 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op deze tekst zit copyright!