Auteur: Frank van Marwijk
Uitgever: Haystack
Pagina's: 260
Prijs: €20,-
Waardering: ⭐️⭐️⭐️⭐️
In the spotlight

In the spotlight: De kunst van het relativeren

Het is tijd voor een nieuwe in ‘The spotlight’ blog!

Dit keer wil ik graag aandacht besteden aan het wel of niet kunnen relativeren, en als je dit niet kunt; hoe doe je dit dan?

Ik ben altijd al een pessimist geweest. Een zwart/wit denker. En overal zie ik altijd beren op de weg. Dit maakt mijn leven niet gemakkelijk en de afgelopen jaren heb ik min of meer geaccepteerd dat dit zo is.

Deze acceptatie zorgt voor een soort berusting. Zo ben ik nu eenmaal. Maar echt relativeren? Dat is iets wat ik mij nog niet eigen ben.

Ik ben nu eenmaal een gevoelsmens en kan mij zelfs de stomste dingen aantrekken. Soms noemen ze het zelfs ‘Hoog sensitief’. Ik ben mij heel erg bewust van mijn omgeving en emoties.

Gelukkig heb ik een man die juist heel goed kan relativeren, en die mijn absolute rustpunt is. Door met hem in gesprek te zijn, leer ik anders kijken naar bepaalde gebeurtenissen.

Maar toch zou ik graag meer willen leren over het relativeren en hoe ik dit voor mijzelf meer kan toepassen in mijn leven.


Met dank aan uitgeverij Haystack mocht ik een exemplaar ontvangen van het boek ‘Doe niet zo moeilijk.’ van Frank van Marwijk!

En mag ik jullie meenemen in de kunst van het relativeren! Ik denk dat we soms allemaal wel wat meer stil mogen staan bij wat relativeren precies inhoudt. En hoe we dit meer kunnen toepassen in ons dagelijks leven, uiteraard zonder emotieloos te worden.


Synopsis

“Soms lijkt het alsof alles en iedereen jou dwarszit. Frustrerend? Welnee, want jij beheerst de kunst van het relativeren, jou maken ze niet meer gek.
Met dit boek leer je accepteren dat het leven soms tegenzit. Shit happens! Je windt je niet meer op over elke dwarsligger en tegenvaller, want die horen erbij. Je wordt niet langer boos over de dingen waar je toch niets aan kunt veranderen. En je ergert je niet meer als er keuzes gemaakt zijn waar jij niet verantwoordelijk voor bent.

Je leert elke situatie met maximale inzet te benaderen, maar tegelijkertijd onverschillig te zijn over de resultaten. In dit nieuwe boek van gedragsdeskundige Frank van Marwijk, bekend van de bestseller Manipuleren kun je leren, leer je aan de hand van beproefde technieken hoe je de kunst van het relativeren kunt beheersen.”


Wat is relativeren?

Als je de betekenis opzoekt van relativeren kom je uit bij de volgende definitie:

Relativeren betekent afzwakken. Andere synoniemen van het woord zijn afvlakken en nuchterder bekijken.

“Robin kon de winst al snel relativeren, er waren namelijk maar zes deelnemers.” Hier betekent relativeren afzwakken, omdat Robin de bijzonderheid van zijn prestatie afzwakt doordat er weinig deelnemers waren. Wanneer iemand iets relativeert, is diegene realistisch en nuchter. Het kan soms een negatief, soms een positief effect hebben. Als iemand bijvoorbeeld erg blij is en deze gevoelens worden gerelativeerd door een ander, dan kan dit als negatief worden ervaring. Wanneer iemand erg boos of verdrietig is, kan het echter positief zijn als er gerelativeerd wordt: “Jouw portemonnee mag dan wel gestolen zijn, maar binnen twee weken heb je alle belangrijke passen weer en het bankpasje is sowieso al geblokkeerd.” Dit is een voorbeeld van het relativeren van een negatieve gebeurtenis. Het synoniem afvlakken komt tot uitdrukking in de volgende zin: “Het euforisch gevoel werd wat afgevlakt toen Merel vertelde dat er nog tien anderen naar de selectie gingen.”

(Bron: Redactie Ensie, 23 januari 2013)

Over het boek

Frank van Marwijk neemt je in elf hoofdstukken mee in de kunst van het relativeren.

Uiteraard doet hij dit niet zonder een inleiding in het menselijk gedrag. Hierbij maakt hij gebruik van bestaande theorie zoals bijvoorbeeld het G- schema. Voor mensen die bekend zijn met cognitieve gedragstherapie herkenbaar, voor anderen ook absoluut een zinvolle uitleg in het denken van de mens.

Juist door de belangrijke en uitgebreide inleiding in de eerste hoofdstukken leer je meer over het eigen denken en dat van de ander. Ons denken staat namelijk niet los van relativeren.

Ook legt Frank heel duidelijk uit dat relativeren niet iets is dat je zomaar doet en dat er ook een hoop valkuilen rondom relativeren bestaan. Zo kun je bijvoorbeeld alles relativeren, maar word je daardoor bijna een emotieloos persoon. En laat ook dat nu weer net niet de bedoeling zijn!

Wat ik heel mooi vond aan dit boek waren ook de verschillen die benoemd worden waar het gaat om ‘moeilijk doen’. Als jij vind dat een ander “moeilijk doet”, wil dat niet zeggen dat dit ook zo is. Jouw waarheid wil niet zeggen dat dat ook de waarheid van de ander is. Een ieder ziet zijn of haar waarheid op een andere manier. En je kunt hier eigenlijk niet over oordelen.

Frank maakt voor mijn gevoel gebruik van een filosofische inslag die je heerlijk aan het nadenken zet over hoe je naar jezelf, anderen en de wereld om je heen kijkt. Ik hou er van!

De manier waarop je denkt en alles om je heen beoordeeld, hangen samen met de wijze waarop je relativeert.

Ik ben bijvoorbeeld slecht in relativeren. Bij mij heeft dit absoluut te maken met de negatieve of emotionele gedachten die ik heb. Die maken vaak dat ik niet alles op een andere manier of van een andere kant meteen kan bekijken.

Ik vond hoofdstuk vijf uit het boek, ‘Alles of niets’, een heel nuttig hoofdstuk. Leer denken vanuit het feit dat er niets is. Waar maak je jezelf dan nog druk om? Ik moest hier in eerste instantie om lachen, maar eigenlijk is het zo ontzettend waar! Wanneer je verder leest besef je dat het druk maken om niets nergens over gaat.
We zijn met zijn allen zo gefocust op wat we zien en meemaken en niet op dat wat er niet is of we niet zien. Daar staan we vaak niet bij stil.

Ook gaat dit hoofdstuk over verwachtingen. Iets wat ik heel erg bij mijzelf herken. Ik heb altijd hele hoge verwachtingen. Van mijzelf maar ook van mijn omgeving. En het is frustrerend en vervelend als deze verwachtingen niet worden waargemaakt.

Ik maak mij vervolgens druk dat er niet wordt voldaan aan wat ik mijzelf of een ander heb opgelegd qua verwachtingen.
Vroeger had ik hier niet mee om kunnen gaan. Nu besef ik dat ik mijn verwachtingen niet zo hoog moet stellen. En ik kan je zeggen… dat scheelt al enorm veel frustratie!

Het leuke is… het feit dat ik mij hier van bewust ben en het hardop durf uit te spreken, laat wel degelijk zien dat ik toch kan relativeren. Wat ik in eerste instantie dacht toen ik aan dit boek begon, klopt dus niet helemaal!

In de volgende hoofdstukken neemt Frank van Marwijk je mee de diepte in van het relativeren.

Of je wel of niet kunt relativeren hangt samen met wie jij als persoon bent. Dit wil niet zeggen dat je het wel of niet zou kunnen. Iedereen kan (leren) relativeren.

Frank laat ons in dit boek ook wat gedragsexperimenten zien, de vergelijkingen die wij mensen altijd maken met anderen en sluit het boek af met hoe om te gaan met anderen die “moeilijk doen”.


Conclusie

Relativeren kun je leren. Ik denk dat dit mijn meest korte conclusie ooit is. Kun je dit na het lezen van dit boek? Niet perse. Maar ik denk ook niet dat dit de insteek is van het boek.

Het boek van Frank van Marwijk geeft je een verdieping in het menselijk gedrag en de gedachten die we hebben. Het laat zien hoe je naar jezelf kijkt, maar ook naar de ander.

Het boek zet je aan het nadenken en juist dat nadenken is onderdeel van reflectie en daarmee relativeren.

Hoofdstuk 10 sprak mij aan omdat daarin ook de humor wordt besproken waarmee je ook makkelijker kunt relativeren. Iets wat ik persoonlijk steeds wat vaker doe.
(Niet teveel uiteraard, anders zouden andere mensen mij zomaar niet meer serieus kunnen nemen 😉 )

Ik vind dit boek absoluut een aanrader voor een ieder die meer wil weten en leren over zichzelf en onze denkwijzen. En daarnaast ook een ieder die graag wat meer zou willen leren relativeren. Het boek is nuttig en leerzaam en het bespreekt absoluut een onderwerp waar je veel van kunt leren!

Frank van Marwijk houdt absoluut rekening met de ander door zijn wijze van schrijven. Hierdoor leest het boek en de theorie middels voorbeelden ook gemakkelijk weg. Niet geheel onbelangrijk uiteraard!


Over de auteur

Frank van Marwijk is Nederlands bekendste lichaamstaalexpert. Zijn kennis van sociaal-psychologische inzichten combineert hij met scherpe observaties uit de praktijk. Frank van Marwijk is directeur en oprichter van Bodycom Lichaamscommunicatie, hét trainings- en adviesbureau op het gebied van lichaamstaal en non-verbale communicatie.

Frank is een enthousiaste spreker en verzorgt inspirerende lezingen, in-company workshops en presentaties op congressen. Verder coacht hij mensen op het gebied van relatiemanagement en persoonlijke effectiviteit. Frank is auteur van de bestsellers ‘Manipuleren kun je leren’, ‘Lichaamstaal’, ‘Het groot complimentenboek’ en ‘Doe niet zo moeilijk, de kunst van het relativeren’.

Lees de laatste nieuwe blog van Frank van Marwijk hier.

En hier ga je naar de nieuwe website waar je veel meer over relativeren vindt!


Benieuwd geworden naar dit boek? En wil je meer weten over relativeren, of wil je dit toepasbaar maken in je eigen dagelijks leven? Lees het boek dan vooral zelf! Het is een heerlijke uitleg vol boordevol nieuwe perspectieven en inzichten die je zeker op weg kunnen helpen!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op deze tekst zit copyright!