Uitgever: Boekerij
Auteur: Patrick van Hees
Pagina's: 257
Prijs: €20,-
Waardering: ⭐️⭐️⭐️
In the spotlight

In the spotlight: De Cambridge Happiness-Profiler

“Ontdek je persoonlijke geluksprofiel en kom erachter wat jou echt gelukkig maakt”.

Hoe gelukkig ben jij? En wat maakt jou nou echt gelukkig?

Dit zijn vragen waarvan ik denk dat iedereen ze wel eens zo nu en dan aan zichzelf stelt. Misschien wel vaker dan eens. Misschien wel elke dag.

Gelukkig zijn, lijkt de maatstaf om te meten hoe het met je gaat. Maar de enige persoon die er werkelijk toe doet ben jijzelf.

Alleen zelf ben je verantwoordelijk voor je eigen geluk. Het geluk van een ander is het jouwe niet. Niet iedereen wordt blij van hetzelfde.

Dus wat maakt jou gelukkig?

In het boek ‘De Cambridge Happiness- Profiler‘ geeft Patrick van Hees ons uitleg over de CHAP- test. Een test die jou meer inzicht zou moeten geven in jouw geluksbronnen, maar ook de groeigebieden waar voor het gelukkige gevoel misschien nog wel wat winst te behalen valt.

Van uitgeverij Boekerij kwam de vraag of ik testlezer wilde zijn.
En persoonlijk vind ik mijzelf absoluut een goed test object. Als er iemand is die vaak nadenkt over dat waar je nu echt gelukkig van wordt, dan ben ik het wel!

Benieuwd wat ‘De Cambridge Happiness- Profiler‘ mij heeft opgeleverd? Je leest het hier in deze blog!


Kijk hoe het ervoor staat met je eigen geluk en ontdek welke gebieden in je leven aandacht moeten krijgen om zo gelukkig mogelijk te worden.

We willen allemaal graag gelukkig zijn. En omdat we niet goed weten hoe we dat precies kunnen aanpakken en omdat het ook gewoon niet altijd even gemakkelijk is, doen we vaak maar wat. We lezen een boek, doen een cursus mindfulness of gaan een keer lang met vakantie. Maar wanneer we onszelf beter begrijpen, kunnen we ontdekken wat ons écht gelukkiger maakt. Patrick van Hees ontwikkelde daarom een test, de CHAP®: de Cambridge happiness-profiler, die jouw geluk inzichtelijk maakt.

Geluk is namelijk geen magie. Het is meetbaar en voor een deel is het dus ook maakbaar. De test duurt vijf minuten en daarna krijg je een persoonlijk geluksrapport, dat je laat zien hoe je scoort op 28 ‘geluksvoorspellers’ gebaseerd op wetenschappelijke geluksonderzoeken en aanbevelingen van internationale experts. Dus doe snel de CHAP en ontdek hoe je jouw geluk kunt vergroten! Want misschien moet jij wel helemaal geen mindfulness-cursus doen, maar kun je beter een keer per week een wandeling maken. Met dit boek krijg je twee belangrijke handvatten: inzicht in je eigen geluk en honderden praktische ideeën van Patrick van Hees om nóg gelukkiger te worden, speciaal voor jou.”


CHAP

The Cambridge Happiness- Profiler, ofwel afgekort ‘CHAP’ is een test die, nadat je hem hebt ingevuld, scores laat zien op verschillende gebieden in je persoonlijk leven.

De CHAP visualiseert jouw geluk in de vorm van een boom. De grond waarin de boom is geworteld, vertegenwoordigt je verleden, persoonlijkheid en DNA. Je zou kunnen zeggen: dit is waar je vandaan komt en met welk materiaal je het veld op bent gekomen.

Aan de stam groeien drie dikke takken die je kunnen helpen om je geluk te laten groeien. De takken staan voor:

 • Doelen
 • Oplaadpunten
 • Mensen

Elke tak heeft blaadjes met verschillende onderwerpen die allemaal van invloed zijn op je geluk, deze worden de 28 geluksvoorspellers genoemd. Jouw algehele geluksniveau wordt voor een groot deel verklaard door je scores op deze afzonderlijke blaadjes.

Wanneer je de CHAP test doet, geeft de test je een uitslag met speciale aandacht voor zes geluksvoorspellers.

 • De drie geluksvoorspellers waar jij in vergelijking met anderen het hoogst op scoort, dit zijn jouw geluksbronnen
 • De drie geluksvoorspellers waar jouw score in vergelijking met anderen het laagst uitvalt, dit zijn je groeigebieden.

Klinkt interessant niet?

Nu eens kijken naar de praktijk!

Aan het einde van de inleiding van het boek, vind je de website en een code waarmee je naar een online CHAP test kunt gaan. Hierbij wordt meteen al aangegeven dat dit een kortere variant is en dat er ook een professionele CHAP bestaat die via werkgevers en coaches beschikbaar wordt gesteld.

Ik ben iemand die houd van testen en eigenlijk baalde ik hier een klein beetje van, omdat ik een uitgebreide test verwachtte met een uitgebreid resultaat. Maar om CHAP toch een kans te geven, heb ik natuurlijk de test ingevuld!

Gelukkig hoef je niet lang te wachten want de uitslag volgt direct en je kunt hem ook downloaden als PDF.

Met 32 vragen was de eenvoudige CHAP test in 5 minuten gemaakt.

Oeps.. de uitslag liet mij even schrikken maar vreemd vond ik hem niet.

Gezien de ingrijpende levensgebeurtenissen in mijn leven de afgelopen jaren (verlies van dierbaren, het krijgen van kanker en de gevolgen hiervan) had ik absoluut niet verwacht dat ik een 10 zou scoren. Toch voel ik mij over het algemeen toch iets beter dan de vijf die hieruit naar voren kwam.

Dit deed mij wel twijfelen aan de betrouwbaarheid van het resultaat. Want hoeveel verdieping krijg je met maar 32 vragen?

Snel naar de resultaten van mijn CHAP test dus en vlug kijken op welke gebieden ik goed scoor en op welke gebieden ik absoluut nog groei door moet maken.
(Dit vind ik altijd het leukste, want ik ben altijd ontzettend enthousiast als het klopt!)

De eerste pagina bevatte mijn geluksbronnen. De drie gebieden waar ik het hoogst op scoorde.

 • Lichaamsbeweging
 • Flow
 • Emoties delen

Wat mij in eerste instantie opviel was dat ‘Lichaamsbeweging’ voor mijn gevoel niet klopte. Gewoon absoluut niet. De vraag die erbij hoorde wist ik mij nog te herinneren: ‘Beweeg je meer dan 30 minuten per dag?’. Hierop heb ik ‘ja’ ingevuld, aangezien ik drie keer per dag wandel met mijn honden en dat bij elkaar al meer is dan 1,5 uur.
Verder sport ik niet in de sportschool. Kennelijk blijkt dit volgens CHAP dan toch echt een hoge score te wezen. Ik vraag mij dan af of dit aan mij ligt of aan de beweging van de gemiddelde mens waar CHAP vanuit gaat.

Flow en Emoties delen (in het boek verder genoemd als gevoelens delen) herkende ik wel meteen! Ik vond het dan ook absoluut fijn deze punten meteen terug te zien.

Ik ben inderdaad iemand die, als ik eenmaal in mijn flow zit met een opdracht of iets in die trant, er helemaal in op kan gaan. Heerlijk in mijn eigen wereld er helemaal voor gaan. (Dat is meteen ook de reden waarom deze blog nu al zo lang is!).

Daarnaast is het delen van mijn emoties/gevoelens een kracht van mij. Ik kan tegen iedereen die het maar horen wil alles over mijzelf vertellen. Ik schaam mij niet voor mijn emoties en gevoelens en als er wel een beetje schaamte bij komt kijken, kan ik ook die zelfs benoemen.

Ik maak overal contact. Of het nu in de rij voor het toilet op een festival is, of op een feestje met allemaal vreemden. Hoe ongemakkelijk ik mij ook voel, ik ben vaak een open boek en een toegankelijk persoon.

Nu dan, mijn groeigebieden.

Tja. Die kwamen wel even binnen. Niet omdat ik het niet aan zag komen, maar omdat het een bevestiging is van wat ik al weet.

(Toch knap dat een test van 32 vragen zo dicht bij de waarheid kan zitten!)

 • Levenslust
 • Veerkracht
 • Emotionele stabiliteit

Oké. Allereerst vind ik de lage score op Levenslust wel een beetje ‘te’. Ik kan onwijs genieten van veel dingen, maar ik snap dat het een groeigebied is omdat ik door vervelende gebeurtenissen de zicht op een fijne toekomst soms een beetje kwijt ben.

Mijn Veerkracht is absoluut niet meer wat het geweest is, en eigenlijk ben ik misschien wel nooit zo veerkrachtig geweest als sommige andere mensen. Naast mijn Emotionele stabiliteit is dat zeker iets dat ook bij mij hoort als persoon.

Ik besef mij wel weer heel erg dat het krijgen van kanker enorm veel impact heeft gehad op al deze drie groeigebieden. Eigenlijk zijn ze er flink door omgehakt. Ik vind het dus ook absoluut niet gek dat dit als resultaat naar voren is gekomen!

Wel ben ik ontzettend benieuwd naar wat de uitslag zou zijn van de professionele CHAP test.
(Dhr. Hees, mocht u dit ooit lezen, dit schrijnende geval stelt zich graag beschikbaar voor die test! 😉 )

En wat gaan we nu doen met deze uitslagen?


Het boek

We slaan er natuurlijk het boek op na!

Het boek is ingedeeld in drie hoofdstukken. Uitleg over de CHAP, de geluksvoorspellers en in de praktijk brengen van gelukstips.

Hoofdstuk twee is waar het wat mij betreft het meest om draait. In dit hoofdstuk vind je een verdeling in Doelen, Oplaadpunten, Mensen (te zien in de boom).

Onder deze hoofditems vind je de verschillende geluksvoorspellers terug.

In mijn geval:

GeluksbronnenGroeigebieden
Lichaamsbeweging (oplaadpunt)Levenslust (oplaadpunt)
Flow (doelen)Veerkracht (doelen)
Emoties delen (mensen)Emotionele stabiliteit (oplaadpunt)

Nadat ik deze tabel voor mijzelf had gemaakt was mij meteen al duidelijk waar een echt knelpunt lag voor mij. Oplaadpunten. Doordat ik zeer laag scoor op Levenslust en Emotionele stabiliteit, betekent dit ook dat mijn oplaadpunten in gevaar zijn en dat ik dus minder energie heb en meer en sneller moe ben. Wat vervolgens ook een belemmering kan vormen voor andere gebieden. Deze oplaadpunten hangen bijvoorbeeld dus ook samen met Veerkracht.

Als je moe bent en emotioneel wat onstabiel, kun je vaak veel minder hebben en is dus je veerkracht ook veel lager.

Tada! Hogere wiskunde was het niet, en ondanks dat ik dit allemaal heus al wel wist, is het wel verhelderend deze uitkomst nog eens fijn voor je neus te krijgen!

Het boek biedt antwoord! Alhoewel, dat beloofd het. Maar is dat ook zo?

Alle geluksvoorspellers hebben in dit boek hun eigen stukje. Wat betreft je geluksbronnen is het handig deze eens te lezen om te zien waar de geluksbron werkelijk over gaat, wat het in houdt en waarmee het samenhangt.

De echte focus gaat natuurlijk naar je groeigebieden!

Op de pagina’s van de geluksvoorspellers vind je uitleg over het gebied, wat voorbeelden van anderen, quotes, maar het meest belangrijkste zijn nog wel de tips.

Het zijn tips die je tot beweging aanzetten om te werken aan je groeigebieden. Soms zijn het woorden waarover je nadenkt, soms zijn het concrete opdrachten.

Persoonlijk vond ik de tips niet allen vernieuwend. Maar toch is het verhelderend om er over te lezen. Herhaling kan geen kwaad. Ook denk ik dat het voor mensen die baat hebben bij handvatten, zeer positief kan werken!

Wat zegt deze test over mij als persoon?

Niets wat ik niet al wist en het zegt wat mij betreft zeker niets over mijn persoonlijkheid.

Ik heb helaas de pech gehad verschillende traumatische levensgebeurtenissen te hebben meegemaakt. Ondanks dat hierdoor mijn emotionele stabiliteit, levenslust en veerkracht lager zijn, zijn mijn geluksbronnen wel degelijk hoog genoeg om het meeste op te vangen.

Maar, ik kan en werk absoluut aan mijn groeigebieden. Maar ik denk dat iedereen altijd wel ergens aan te werken heeft waar het gaat om persoonlijke ontwikkeling.


Conclusie

Ik vond het absoluut interessant de verkorte versie van de CHAP test te mogen doen. En daarnaast de uitslagen te toetsen aan wat ik van mijzelf al weet. Ook vond ik het interessant te weten welke tips het boek geeft waar het gaat om het werken aan je groeigebieden.

Voor mij was het weer even met de neus op de feiten, alhoewel het niet vernieuwend was. Wel vind ik het absoluut de moeite waard om aan de slag te gaan met de tips.

‘Ontdek je persoonlijke geluksprofiel en kom erachter wat jou echt gelukkig maakt’.

Je geluksprofiel wordt absoluut helder na het doen van de test en het lezen van het boek. Ook wordt duidelijk wat jouw geluksbronnen inhouden en hoe je kunt werken aan jouw groeigebieden.

Maar of ik erachter ben gekomen wat mij gelukkig maakt? Dat zeker niet. Dat is nog steeds een vraag waarop ik het antwoord niet altijd weet.

Alhoewel ik heel blij word van de kleine dingen in het leven. Mijn man, familie, vrienden, hondenkindjes, de zon die schijnt en de bloemetjes die bloeien. Zelfgemaakte, vrolijk gekleurde boekenleggers krijgen van je boekenvriendin..

Ik denk absoluut niet dat ik mij heel erg zorgen hoef te maken om een cijfer dat gebaseerd is op 32 vragen.

Dus mocht je het interessant vinden en wil jij een kijkje nemen in jouw geluksprofiel? Scrol dan naar beneden en klik op de link hieronder!


Over de auteur

“Patrick Hees (1969), alias ‘De geluksprofessor’, is spreker, schrijver en coach op het gebied van geluk. In 2009 verkocht hij zijn adviesbureau om zich fulltime op het thema ‘geluk’ te richten.

Hij groeide uit tot Nederlands populairste spreker over dit onderwerp. Patrick is getrouwd, woont in Zaandam en heeft drie kinderen. Van zijn eerste twee boeken, De geluksprofessor en De geluksoma werden meer dan 25.000 exemplaren verkocht.”

(Bron: Boekerij)


Benieuwd geworden naar jouw geluksprofiel, jouw geluksbronnen en jouw groeigebieden?

2 reacties

 • Dionne

  Interessant om te lezen! Ik ben gek op testjes en dan ook altijd benieuwd wat er uitkomt en wat je er mee kan, maar ik denk dat het bij zoals dit misschien ook vaak een momentopname is? En zoals jij zegt inderdaad, erg diep kan het natuurlijk niet gaan met maar 32 vragen. Toch ben ik nu nog steeds wel nieuwsgierig haha. En ik herken me in jouw verhaal, vraag me af of bij mij dezelfde gebieden eruit zouden komen. Behalve de emoties delen dan haha, dat vind ik altijd wel erg knap van je ❤️ Zou willen dat ik dat ook kon.

  • Priscilla

   Bedankt! Ja dat denk ik ook! Het boek geeft ook aan dat het vooral om de laatste maand gaat en dat je die ook in gedachten moet houden bij het beantwoorden van de vragen!
   Ook geeft het boek aan dat belangrijke levensgebeurtenissen altijd wel invloed hebben op de uitslag.
   Vandaar dat het voor mij ook echt niet verrassend was. En ook “leuk” om te zien dat de uitslag goed dicht in de buurt zit!

   Zowel de test als het boek is echt een aanvulling voor mensen die meer willen weten over hun geluksprofiel! En die er nog niet mee bekend zijn natuurlijk.

   Ik ben voor de verdieping echt wel ontzettend nieuwsgierig geworden naar de professionele test haha.

   Ik denk dat ik qua emoties delen geen echte schaamte meer ken na de afgelopen jaren. Het lucht ook wel heerlijk op moet ik zeggen! En hé! Alles kun je leren! 😀

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op deze tekst zit copyright!