De kunst van het vragen
Taal: Nederlands
Uitgever: Lev
Vertaald door: Marike Groot & Sander Brink
Pagina's: 400
Prijs: €22,95

The Art of asking
Taal: Engels
Uitgever: Piatkus
Pasgina's: 352
Prijs: €15,99

Waardering:⭐️⭐️⭐️⭐️
In the spotlight

In the spotlight: Amanda Palmer – ‘The art of asking’

Voor mijn nieuwste ‘In the spotlight’ blog, geef ik deze keer het woord aan gastblogger Jennifer Wagemans.

Jennifer neemt ons in deze blog mee in ‘De kunst van het vragen’!


Over het boek

“Als er iemand is die weet hoe je om dingen moet vragen is het rockster, crowdfundpioneer en TED-spreker Amanda Palmer. Als levend standbeeld in een trouwjurk vroeg ze duizenden voorbijgangers om hun geld, en als artiest vroeg ze haar publiek om ondersteuning tijdens het crowdsurfen (en een slaapplaats tijdens tournees). Toen ze haar platenlabel verliet vroeg ze haar fans om te helpen een nieuw album te maken, wat resulteerde in het succesvolste Kickstarter-project voor muziek ooit.

Gaandeweg komt ze er echter achter dat er ook zaken zijn waar ze níét om kan vragen, en dat ze hierin niet alleen staat. Veel mensen zijn bang om om hulp te vragen, en het kan hun leven en relaties verlammen. Amanda onderzoekt wat die obstakels zijn en ontdekt de emotionele, filosofische en praktische kanten van de kunst van het vragen. Dit boek zal je een nieuwe kijk geven op vragen, geven, kunst en liefde.”


Toen ik reageerde op de vraag om ‘gast bloggers’ van Priscilla van BookaddictNL, dacht ik in eerste instantie aan het boek ‘Geluk zit in je brein’.

Nadat ik het had uitgelezen, vond ik het boek eigenlijk niet passend voor deze blog.
Het was best een interessant boek, maar er stond niets in dat ik niet al veel uitgebreider heb geleerd tijdens mijn studie Psychologie. Het is een soort zelfhulpboek dat je psychologische basismechanismes uitlegt en manieren biedt om je leven te beteren (op een iets te zweverige manier naar mijn smaak).

(Mocht je toch nieuwsgierig zijn geworden naar het boek dan vind je mijn review hier).

Een hele tijd terug, heb ik een boek gelezen dat naar mijn mening veel beter bij deze blog past.

Een boek dat pas echt een impact op mijn leven heeft gehad.
The art of asking’ van Amanda Palmer. (In het Nederlands vertaald naar: ‘De kunst van het vragen’.

Het is een boek dat ik van een vriend heb gekregen, omdat het een van zijn favoriete artiesten is en het ook een impact op zijn leven heeft gehad.


Amanda Palmer

Amanda Palmer is een artiest die van levend beeld naar zangeres en songwriter is gegaan. Ze is een crowdfunding pioneer en toch vond ze het moeilijk om te vragen om bepaalde dingen.

Dit verhaal is een soort autobiografie en zelfhulpboek tegelijk, zonder zichzelf zo te verkopen. Amanda vertelt haar verhaal als persoon en door de manier waarop ze haar probleem uiteenzet, word je zelf aan het denken gezet. Ze legt in haar eigen woorden uit waarom het oké is om ergens om te vragen.


De impact van het boek

Een van de belangrijkste dingen die ik heb geleerd van dit boek is te danken aan de volgende quote:

“Just take the damn donuts!”

Het punt dat hiermee gemaakt wordt, is dat als iemand je een donut aanbiedt, je vaak geen moeite hebt om die aan te nemen. Als je tenminste van donuts houdt natuurlijk… Maar als iemand je hulp aanbiedt, maken we daar wel een probleem van. Waarom? Waarom doen we daar zo moeilijk over?

Ik vind het een enorm krachtig bericht dat we niet bang moeten zijn om hulp te vragen en dat we echt niet alles alleen hoeven te doen. Dat heeft me een stuk meer zelfvertrouwen gegeven, omdat ik het persoonlijk onwijs lastig vind om hulp te vragen en te accepteren. Dat geeft me het gevoel dat ik niet sterk genoeg ben, maar dat is onzin. Zelfs de sterkste personen die ik ken, hebben wel taken waar ze hulp bij kunnen gebruiken. Veel mensen vinden het zelfs onwijs leuk om te helpen. Het geeft mij bijvoorbeeld een goed gevoel als ik beginnend auteurs help door hun verhaal proef te lezen. Dan denk ik zelf niet dat ze zwak zijn, dus waarom zou ik ervanuit gaan dat andere mensen dat wel van mij zouden vinden?

Het lezen van dit boek bezorgde mij opluchting toen ik het uit had. Het gaf herkenning maar daarnaast ook een hoop tools die te maken hebben met de gedachten die je zelf hebt.

Ik ben iemand die veel te veel piekert en voor andere mensen invult dat ik niet goed genoeg ben. Dit boek zet je aan het denken over waarom dat eigenlijk onzin is. Het laat je nadenken over hoe waardevol je eigenlijk bent, zonder daar heel erg een punt van te maken. Het is een authentiek verhaal van iemand die weet hoe het voelt.

En hé… Hulp vragen is echt wel oké!

Een shout-out naar iedereen die het moeilijk vindt om om hulp te vragen.

Voor deze mensen is dit boek echt een aanrader!


Jennifer Wagemans

Iets over mezelf is dat ik het ontzettend moeilijk vind om het over mezelf te hebben haha. Ik ben een creatief en introvert persoon, een niet zo winnende combinatie… Verhalen schrijven, tekenen, illustreren, lezen en softballen vind ik onwijs leuk om te doen, maar ik vind het lastig om mijn ideeën te delen en om te presteren voor een grote groep. Ik zal vast niet de eerste en helaas niet de laatste zijn die wat problemen met zelfvertrouwen heeft vanwege gepest worden op de middelbare school.

Gelukkig kan het altijd erger! Ik heb er met mensen over gepraat en ondertussen durf ik te zeggen dat ik eigenlijk best gelukkig ben. Ik woon op mezelf in Haarlem en heb een setje goede vrienden en een familie die me steunt. Met een duwtje van mijn stagebegeleidster heb ik zelfs de sprong gewaagd om mijn manuscripten in te sturen naar een uitgever. Natuurlijk ben ik een paar keer afgewezen, maar ik heb ondertussen al wel drie boeken uitgegeven! Heel erg spannend, maar alle stress en onzekerheid helemaal waard.

Wil je meer weten over Jennifer of wil je haar volgen? Dat kan! Haar instagram vind je hier:
@jenniferwagemans

Jennifer heeft hiernaast ook een eigen YA- fantasy sciencefiction boekenserie geschreven. Echt ontzettend gaaf en als je hier meer over wilt weten en lezen, bezoek dan zeker haar Facebook pagina via de link hier onder.

De Legendes van Pendar


Nawoord Priscilla

Niet eerder had ik van Amanda Palmer gehoord. Wel is het durven stellen van vragen of het vragen van hulp iets dat mij ook al langere tijd bezig houdt.

Waarom is het in de tegenwoordige tijd nog steeds zo lastig om hulp te vragen aan een ander? Ondanks dat we toch veranderingen zien op dit gebied, blijft het een ding om je kwetsbaarheid te tonen.

Want eigenlijk is dat wat je doet wanneer je hulp vraagt.

Maar kwetsbaarheid is geen zwakte en daarmee ook het vragen om hulp niet.

Het is juist een enorme kracht en laat zien dat je je heel bewust bent van jezelf en datgene dat je nodig hebt.

Ik was onwijs blij verrast toen ik de e-mail van Jennifer ontving en haar keus voor een ander boek. Ik ben ook onwijs blij met de blog die zij geschreven heeft. Juist omdat zij hiermee de essentie van deze blog categorie raakt.

Het verspreiden van een boodschap, het in the spotlight zetten van een boek dat bespreekbaar maakt waar velen van ons mee worstelen.

Ik ben zelf onwijs benieuwd geworden naar dit boek en het komt dan ook zeker op mijn lijstje van boeken die ik echt wil lezen.

Jennifer, ik wil je onwijs bedanken voor jouw waardevolle bijdrage en het delen van jouw verhaal!


Ben jij net als ik benieuwd geworden naar het boek? Bekijk ze dan zeker via onderstaande links!


Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op deze tekst zit copyright!