Blog

ILFU!

Van 25 september tot en met 3 oktober 2020 vindt weer het International Literature Festival in Utrecht (ILFU) plaats!

Ondanks Corona, kan dit literaire festival, met de nodige aanpassingen, gelukkig toch plaatsvinden!


Het festival wordt ook dit jaar weer afgetrapt met YALFU! Het Young Adult Literature Festival.
(Scroll voor een link naar het volledige programma, naar beneden)

En niemand minder dan onze eigen Chinouk Thijssen en Valentijn Ringelberg zijn aanwezig! Met………….. Leigh Bardugo als internationaal auteur! (Wie kent haar niet van haar geweldige Grishaverse serie!)

Op vrijdag 25 september, van 20.00 tot 21.15, gaat Samya Hafsaoui vanuit TivoliVredenburg via een live stream met Leigh in gesprek over de boeken uit de Grishaverse en over haar nieuwste fantasy boek Het Negende Huis. 

Dit jaar kun je niet alleen een ticket kopen om in het Tivoli aanwezig te zijn, maar kun je ook tickets kopen voor de Live stream!

Meer informatie over YALFU vind je hier.


ILFU?

Het ILFU: een jong, vernieuwend en avontuurlijk literatuurfestival
Het ILFU is een jong en vernieuwend internationaal literatuurfestival. Het festival brengt verschillende grote literatuurevenementen van de afgelopen jaren en decennia samen. Vermengd met nieuwe programma-onderdelen is het ILFU een avontuurlijke viering van de literatuur en poëzie.

De eerste editie in deze vorm vond plaats van 15 tot en met 29 september 2018 op verschillende locaties door de hele stad. Het festival ontving toen 200 schrijvers, vertalers en artiesten als Julian Barnes, Becky Albertalli, Salman Rushdie, Selda Bagcan en John Irving. Ook opkomende, talentvolle schrijvers in verschillende genres zoals kinderboeken, poëzie en non-fictie stonden op het ILFU-podium. Nieuwe onderdelen waren onder meer De Utrechtse Boekenmarkt en Young Adult at ILFU.  Met ruim 21.000 bezoekers werd het ILFU meteen het grootste literatuurfestival van Nederland.

Naast het festival presenteert het ILFU ook door het jaar heen programma’s en evenementen zoals de Book Talks, Book Clubs en literaire cursussen via ILFU Academy.


Een festival voor alle lezers
Het ILFU is een festival voor iedereen die zichzelf lezer noemt. Veel mensen bestempelen zichzelf misschien niet als lezer maar kijken wel naar Netflix-series en films gebaseerd op boeken. Of luisteren naar de teksten van muzikanten zoals Bob Dylan, winnaar van de Nobelprijs voor literatuur. Het ILFU zoekt alle uitingen van literatuur op en werkt daarom samen met allerlei partners zoals het Nederlands Film Festival, muziekfestival Le Guess Who?, Bibliotheek Utrecht en Theater Kikker. Het festivalhart bevindt zich in TivoliVredenburg waar veel van de programma’s plaatsvinden.

Literatuur centraal in Utrecht UNESCO City of Literature
In de twee weken van het festival biedt het ILFU literatuur een centrale plek in de maatschappij en in de openbare ruimte. Het festival vindt plaats op allerlei locaties in de stad Utrecht, een UNESCO City of Literature. Utrecht verkreeg deze titel eind 2017 als stad met een lange literaire geschiedenis en en bruisend literair klimaat. Als de grootste publieksmanifestatie onder de City of Literature vlag zet het ILFU zich in voor UNESCO’s Global Goals for Sustainable Development. Het festival streeft ernaar om een inclusief, duurzaam en toegankelijk festival te zijn.

Internationale erkenning
Het ILFU werd voor de eerste editie in 2018 genomineerd voor een International Excellence Award door de London Book Fair. Ook kreeg het festival het EFFE-label, toegekend door de European Festival Association van de Europese Unie.

(Bron: www.ilfu.com)


Wat is er anders en wat is er voor leuks?

Dit jaar is ILFU anders ingericht dan in 2018. Dit jaar is het festival iets korter dan 2 weken en met veel meer online onderdelen. Het is dit jaar vooral in TivoliVredenburg, waar ze de coronamaatregelen goed kunnen handhaven.

Ook kun je je gratis abonneren op het online verhalenmagazine 50 Stories for Tomorrow! Dit is echt een aanrader! (Korte verhalen over deze tijd, van o.a. Manon Uphoff, Arnon Grunberg, Lize Spit, Stephan Vanfleteren, Gummbah, etc.)

Er zijn Book Talks van o.a. Raynor Winn, Isabel Allende, Michel Faber, David Mitchell, Lionel Shriver, Gary Northfield, Petina Gappah en de Belle van Zuylenlezing op 1 oktober door Margaret Atwood, die de Belle van Zuylenring krijgt!

Dit jaar is er voor het eerst geen ‘De Nacht van de Poëzie’ maar wel het NK Poetry Slam, aanstaande zaterdag, met halve finale en finale op 1 dag. Super leuk dus voor de poëzie liefhebbers!

Ook is er de ‘Verhalenmachine op straat‘!Net als voorgaande edities, is het programma ook dit jaar weer goed gevuld! Zo kun je aansluiten (fysiek/digitaal) bij diverse booktalks, bookclubs, cursussen, lezingen, voordrachten et cetera.

Voor ieder is er wel iets leuks!

Ben je benieuwd naar het volledige programma? Ga dan via onderstaande link naar het programma van ILFU!

Het programmaIk sluit aan!

Ik mag dit jaar als blogger aansluiten bij twee online events en ik heb er nu al ontzettend veel zin in!!

Aanstaande vrijdag zal ik (online) live aanwezig zijn bij YALFU!

En aanstaande zaterdag ben ik live aanwezig van 16.00 tot 17.30 bij de booktalk van Raynor Winn! (Auteur van ‘Het Zoutpad‘)

Uiteraard zal ik over beide events nog een fijne blog schrijven!

Maar eigenlijk wil je hier zelf natuurlijk heel graag bij zijn! Snel naar de site van ILFU dus!

Ga jij naar één of meerdere evenementen van ILFU? Laat het mij weten! Ook als je hier over iets wil schrijven op mijn blog.Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op deze tekst zit copyright!