Blog

Een leesdipje.. Wat doe je er aan?

Niets is zo vervelend als een nieuw jaar vol mooie nieuwe boeken te beginnen met een flinke lees dip!

Helaas ben ik slachtoffer van een echte “Reading slump” en ik kom er maar niet uit! Het helpt daarnaast absoluut niet mee dat al mijn lieve en mooie boeken al zijn ingepakt in verhuisdozen en mijn boekenkasten dus helemaal leeg zijn.

Alleen een klein stapeltje TBR boeken liggen nog op mij te wachten.

Via Bookstagram begreep ik dat ik op dit moment absoluut niet de enige ben met een flinke dip.

Zou het te maken kunnen hebben met de drukke feestdagen die we achter de rug hebben?
Zijn het de leesdoelen die we onszelf gesteld hebben aan het begin van het jaar? Die net als goede voornemens vaak wat weg zakken?

Of heeft het gewoon een totaal andere reden?

Ik denk dat het bij mij echt te maken heeft met een verkeerde keuze qua boek en daarnaast de verbouwing en verhuizing die binnenkort plaatsvindt.

Hoe dan ook, een leesdip is niet fijn. Maar hoe kom je er weer uit?

Onderzoek op internet leverde mij een aantal waardevolle tips op die ik ook graag met jullie deel!


10 tips om uit een lees dip te komen

1. Herlees een van je meest favoriete boeken

Het boek ken je al, het verhaal ook, dus je hoeft niet veel moeite te doen om in het verhaal te komen. Daarnaast is het met een reden een van je favoriete boeken, dus hopelijk keert dat fijne gevoel snel terug!


2. Koop (of leen) een nieuw boek!

Het klinkt ontzettend tegenstrijdig, maar wij boekenliefhebbers worden blij van boekenwinkels, bibliotheken en dus nieuwe boeken! Dwaal langs de schappen, lees achterzijdes en laat je leiden door je gevoel!


3. Bezoek boekenblogs, bookstagrammers of andere boekachtige kanalen!

Niets is zo inspirerend als andere boekenliefhebbers! Kijk wat anderen lezen, waar ze over praten en lees waar ze over schrijven. Op blogs vind je allerlei leuke items die niet alleen met een boek maar ook met andere dingen over boeken te maken kunnen hebben. Laat je inspireren, ook door het lezen van recensies. Of bezoek Hebban en Goodreads! Heerlijke platformen vol lezers!


4. Orden je TBR lijstje

We hebben allemaal een ellenlange TBR lijst. Kijk eens welke bij jou in de kast staan en zet ze eens op volgorde van welke je als eerste zou willen lezen. Vaak biedt dit hele nieuwe perspectieven en krijg je meer zin om een boek op te pakken! Als je dit combineert met je Reading Challenge wanneer je deze hebt, ga je lekker alvast lijstjes maken!


5. Leg het boek waarin je bezig bent aan de kant

Als je lees dip is ontstaan tijdens het lezen van een boek, is het misschien een idee dit boek eens weg te leggen en iets totaal anders te lezen. Misschien was je gewoon nog niet toe aan dit boek of ben je nog niet in de juiste stemming!

(Wil je persΓ© verder lezen in dit boek, ik ben namelijk ook zo iemand, plan dan vaste tijden in dat je er echt voor gaat zitten. Lees je maar 1 hoofdstuk? Let it be! Je bent weer een hoofdstuk verder!)


6. Lees een dun boek of een kort verhaal

Zie je op tegen al die dikke pillen? Lees een kort verhaal! Even je aandacht ergens anders op richten en toch iets lezen!


7. Kijk een serie of een film welke gebaseerd is op een boek

Veel films en series zijn gebaseerd op een boek of een serie boeken. Wanneer ik zelf wel eens een serie of film kijk, vraag ik mij altijd af wat ze in de serie of film hebben weggelaten dat in het boek wel wordt benoemd. Dit triggert mij over het algemeen om aan de boeken te beginnen!


8. Ruim je boekenkast op!

Een tip waar ik zelf altijd wel vrolijk van word! Mijn boekenkast opruimen! Alle boeken eruit, schoonmaken, stoffen, er weer in. Heerlijk om al mijn favorieten door mijn handen te laten glijden en te voelen welk gevoel hun verhalen mij gaven!


9. Luister een luisterboek, lees een kinderboek of lees een tijdschrift

Doe eens iets volkomen anders dan dat je gewend bent met boeken! Voor mij is een audioboek niets, maar ik weet van anderen dat dit soms echt goed kan helpen! Ook kinderboeken zijn heerlijk. Ze lezen gemakkelijk weg en je hoeft er veel minder bij na te denken!


10. Neem je tijd en je rust!

Een lees dip is niet altijd zo erg als het lijkt. Ja, ik weet het. Het voelt ondraaglijk! Ik kan mij er ook flink aan irriteren! Maar soms is het ook wel eens goed om het er maar te laten zijn! Die zin in lezen komt echt weer terug, dus ga lekker even iets anders doen! Iets waar je misschien normaal niet aan toe komt als je met je neus in de boeken zit!

(Ik ben zelf ook graag in mijn Bullet journal bezig en dit kan mij heerlijk even afleiden van mijn dipje!)

Ga in ieder geval niets forceren! Zo zou je dipje zelfs nog langer kunnen duren. Lezen hoort leuk en ontspannend te zijn, en niet omdat het moet!Heb jij nog tips om toe te voegen aan dit lijstje? Laat het mij zeker weten in de reacties hieronder!

Ook nog een kleine tip… Duik Google op en zoek naar nog meer tips voor een lees dip! Je bent namelijk niet de enige! En ik heb weer wat leuke boekenblogs ontdekt πŸ˜‰

2 reacties

 • Maartje

  Ik heb een tijdje een langere leesdip gehad en bij mij ging het pas weg toen ik gewoon accepteerde dat het er was en ik ging iets anders zoeken om te doen. Niets zo vervelend om wel te willen lezen, maar ook weer niet.. stomme leesdips

  • Priscilla

   Jaa inderdaad! Gewoon even een time out! Ik ben echt een drammer denk ik. Ik ploeter mij er doorheen πŸ˜‚
   Baal er echt enorm van. Het is ook rot voor dat arme boek πŸ™ˆ

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Op deze tekst zit copyright!