Uitgever: Boekerij
Pagina’s: 512
Onze waardering: ⭐️⭐️⭐️⭐️
Blog

Buddyread: Sarah J. Maas – Erfgenaam van Vuur

Let op! Dit Buddyread verslag kan mogelijk spoilers bevatten.

“Celaena Sardothien heeft de gevechten op leven en dood overleefd, maar tegen een zeer hoge prijs. Hoewel ze niets liever wil dan de dood van haar dierbare vriend wreken, moet ze aan een nieuwe reis beginnen om de strijd met haar duistere waarheid aan te gaan… Een waarheid over haar erfenis die haar toekomst voorgoed kan veranderen.

Ondertussen verzamelen haar vijanden zich aan de horizon met maar één doel: de inwoners van het koninkrijk tot slavernij dwingen. Om ze te verslaan moet Celaena de kracht vinden om niet alleen haar eigen demonen te overwinnen, maar ook het kwaad dat op het punt van uitbreken staat. Als ze wint wordt ze Adarlans grootste bedreiging – en zijn grootste vijand.”

Vooraf

Ik heb ooit via Hebban meegedaan aan een Buddyread met een boek van Emma Anna (Juliëtte).

Na het lezen van dit prachtige boek raakten we al snel aan de praat op Instagram, via onze Bookstagram accounts! We bleken veel gemeen te hebben, vooral ook wat lezen betreft!

Omdat we allebei enorm weg zijn van de boeken van Sarah J. Maas, de serie van ‘Hof van Doorns en Rozen’, zijn we ook beiden begonnen aan de Glazen Troon- serie van SJM. We liggen mooi samen op schema en toen kwam Juliëtte met het idee het derde boek samen te lezen als een Buddyread!

Echt een super tof idee, want niets is leuker dan samen lezen en een boek bespreken!

Dus hier ben je dan 😉 Onze Buddyread van ‘Erfgenaam van Vuur’ door Sarah J. Maas!

Vooraf hebben we met elkaar wat introductie vragen besproken.

Wat vinden we leuk aan de boeken van SJM?

Juliëtte: Persoonlijk hou ik van de worldbuilding, de monsters en de goede uitwerking van personages en hun beweegredenen!

Priscilla: Dit ben ik helemaal met Juliëtte eens! Sarah J. Maas is wat mij betreft een meester gebleken in worldbuilding en de uitwerking van personages. Dit was voor mij ook een reden dat ik ‘Het Hof van…’ achter elkaar heb uitgelezen! Ik vind daarnaast haar verhaallijnen echt ontzettend interessant en daarnaast de onverwachte wendingen die haar verhalen nemen!

 

Onze verwachtingen van dit boek voor het lezen?

Juliëtte: Ik verwachtte ‘De Donkere Kroon’. Ik verwachtte een bad-ass Celaena zoals we in deel 2 zagen. Echt, daar was ze zo fantastisch, vooral toen ze het voor haar man ging opnemen 🙂

Priscilla: Mijn verwachtingen waren vooral een spetterend actievol vervolg op het tweede deel van de serie! Dat boek eindigde inderdaad zo enorm goed! Ja daar was ze echt gaaf he! Eindelijk een sterke vrouw die opstaat en gaat voor alles of niets!

 

Wat vinden we van de nieuwe bij elkaar passende covers in deze serie?

Juliëtte: Ik vind ze mooi van kleur, maar echt totaal niet bij het verhaal passen. Dat vind ik dus wel jammer. Ze hadden beter iets met het gewei van een hert kunnen doen of zo of met een wyvern. Rozen vind ik meer wat voor ACOTAR…

Priscilla: Ik ben het echt volledig met je eens! Ik vind de nieuwe covers an sich hartstikke mooi en tof dat ze bij elkaar passen als serie. Maar inderdaad, bij het verhaal zelf passen de covers niet echt! Het is te zoet in vergelijking met het verhaal van een sluipmoordenaar.

Het verhaal

Wat vinden we van het verhaal?

Juliëtte: Ik moet eerlijk zeggen dat ik het heel moeilijk vond om doorheen te komen, en dat, in gedachte houdend dat het boek 500 pagina’s telt, ik pas echt gepakt werd bij de laatste 150 pagina’s. Dit vond ik wel jammer, en ik denk dat de worldbuilding en personageontwikkeling ook voldoende uitgewerkt had kunnen worden als er minder woorden waren gebruikt. Dus bijvoorbeeld één actie of beschouwing over een persoon, in plaats van een hele paragraaf. Maar dit is hoe ik het me herinner en interpreteer.

Het plot is wel erg goed weer. Heel goed doordacht, maar soms werd het me echt te ingewikkeld en had ik het gevoel dat ik deel 3 eerder had moeten lezen zodat ik alles beter had onthouden.

Priscilla: Dat er moeilijk doorheen komen herken ik direct. Ik heb tot en met ongeveer pagina 260 zitten strugglen met het verhaal. Ik vond er nog niet veel actie in zitten, ergerde mij aan enkele hoofdstukken en daarnaast was het iets te veel achtergrondinformatie. Toch ook ergens wel weer logisch gezien de serie nog meer boeken bevat, maar toch!

Toch vond ik de uitwerking van de personages, met name de nieuwe personages wel erg goed. Ik denk dat je met een serie van 7 delen met veel personages een hoop te verwerken krijgt en juist door er ruim aandacht aan te besteden blijven ze bij mij wel wat langer hangen!

Het plot is inderdaad weer erg goed! Er is voldoende opbouw in gebeurtenissen en ontwikkelingen in het verhaal. Met name de onderlinge verhoudingen vond ik in dit boek erg goed en zeker de laatste hoofdstukken maakten het stroeve begin voor mij weer meer dan goed!

Juliëtte: Dit ben ik met je eens, Priscilla, en ik weet ook dat dit typisch Sarah J. Maas is en ergens respecteer ik dat ook! Soms moet je een verhaal gewoon nemen zoals het is, en dat vind ik bij deze boeken het geval.

Personages

Ontwikkeling van Celaena

Juliëtte: Over de ontwikkeling en uitwerking van Celaena kan ik maar één ding zeggen: geweldig. En wat haar betrof had ik ook geen problemen met hoelang het duurde voordat ze eindelijk uit haar schulp kroop en ervoor ging. Ze móést ook een dieptepunt bereiken om op te bloeien. Ik vind dat SJM dit echt fantastisch heeft gedaan en ik ben nu echt van Celaena gaan houden. Aan het einde van het boek, toen we terugkeken op haar jeugd en wat ze heeft meegemaakt, heb ik echt even zitten huilen. Seriously. Mijn dochter vroeg: mama, wat is er met je?! Maar ik heb ook heel veel gelachen! Ik begrijp waarom De glazen troon-serie zo’n hype is; het heeft in principe alles wat een boek moet hebben. Spanning, fantasie, levensechte karakters en mooie relaties.

Priscilla: Ik geloof niet dat ik hier nog iets aan heb toe te voegen Juliëtte! Dat heb je echt eerlijk waar prachtig verwoord!

Juliëtte: *Humble blushing*

Priscilla: Je ziet en voelt de ontwikkeling die Celaena doormaakt en haar dieptepunt in dit boek gaf echt de doorslag wat haar personage betreft! Heel blij dat SJM hier aandacht aan heeft besteed en natuurlijk ook vooral de wijze waarop! Ze groeit echt in haar doen en laten en voelt krachtig en sterk!

Ik ben het ook helemaal met je eens wat de hype betreft! Ik hoor lezers vaak zeggen dat ACOTAR beter is of andersom juist, maar beide hebben hun charmes en juist doordat beide series zo anders zijn, heb ik ze beide lief!


Wat vinden we van de nieuwe personages?

Juliëtte:
Aedion; Voor mij zal het nog even duren voordat ik hem in mijn hart sluit. Ik weet dat hij niet is zoals hij in het begin overkomt, maar had wel een beetje het gevoel dat het soms wat geforceerd was. Als kind vond ik hem wel echt helemaal het einde!

Rowan; Tja, Rowan. Gewoon Rowan. Moet ik daar nog iets over zeggen? Rowan. Wat een lieverd is dat. Grumpy in het begin, en keihard (af en toe vond ik hem zelfs iets té), maar heel loyaal. Door de fanart weet ik natuurlijk al het een en ander over hoe zijn en Celaena’s toekomst er ongeveer uit zal zien, maar toch vond ik het heel mooi om ze naar elkaar toe te zien groeien. Geen insta-love, een echte slowburn. Ik had ook niet het gevoel van ‘Kom op, Sarah! Make them kiss!’ Nee, want daar was het de tijd nog niet voor en dit heeft ze heel mooi laten zien. Ik hoop natuurlijk wel op some sexy times in deel 4 🙂 🙂

Ren en die andere; Meh. Ze hadden wat mij betreft niet zo’n grote rol hoeven spelen want ik vond ze echt nogal saai. Sorry. Ook de stukken van Aedion en Chaol vond ik minder, maar ik had het gevoel dat Ren en zijn opa dat een beetje verergerden, haha! Chaol en Dorian: daar kan ik ook maar 1 ding over zeggen. Wauw. Wat een prachtige vriendschap.

Manon; In het begin vond ik haar helemaal niet leuk. Ik kon ook echt geen sympathie voor haar opbrengen en dacht constant; ach ga toch weg met je mannen opeten. Arme mannen. Bleh. Maar toen haar band met Abraxos versterkte (o my god I love him, by the way!) en ze ineens een hart had, vond ik haar wel een tof personage. Ik hoop ergens dat ze die oma van d’r een pak rammel gaat geven.

Priscilla: Wat Aedion betreft sluit ik mij daar deels bij aan! Ik vond hem een interessant personage en ben eigenlijk echt super benieuwd wat er staat te gebeuren als hij en Celaena elkaar weer ontmoeten! Ik vond het masker dat hij op had en de rol die hij speelde in het verhaal briljant en het zette mij toch wel even op het verkeerde been!

Ok. Inderdaad. Rowan. Do I need to say more? Ik ben verliefd! (Sorry Rhys, ik kies nog steeds voor jou!) Maar ja, Juliëtte! Je hebt gelijk. Hij heeft ons maar mooi om zijn Fae vingers gewonden! 😉

Juliëtte: *Zucht verliefd…*

Priscilla: Volgens mij ga ik niet op zoek naar fan-art haha! Ik wil lekker door zwijmelen en hopen! Ik ben zo ontzettend benieuwd hoe de relatie tussen hem en Celaena verder loopt! Hun hoofdstukken samen waren voor mij absoluut het hoogtepunt in dit boek. (Juliëtte: Ja, daar ben ik het volkomen mee eens!) Je leest dat er goed over nagedacht is, zijn introductie in het verhaal is briljant en zodra hij een beetje begint te ontdooien… wow!

Wat betreft Ren en grootvader ben ik het helemaal met je eens. Deze personages voelden voor mij echt als opvulling van  het verhaal. (Juliëtte: Ja, dat woord zocht ik: OPVULLING). Je zou de hoofdstukken bijna hebben overgeslagen. Daarmee vond ik de hoofdstukken met Chaol en Dorian ook wat minder interessant. Alhoewel Dorian absoluut een van mijn favorieten blijft! En inderdaad, de vriendschap tussen Chaol en Dorian vond ik heel erg mooi in dit boek! Really: BROMANCE!

Juliëtte: Ik heb ooit een man horen zeggen (een zekere celebrity waar ik een crush op heb) dat hij het HAAT als vrouwen zeggen dat hij een bromance heeft met iemand anders, bwahaha. Sorry, moest ik even aan denken. Wie weet, Chaol en Dorian in de toekomst 🙂 Ja, Dorian is mijn favoriete personage uit deze serie, weet je dat? Echt, ik wil die jongen opeten. Met z’n donkere krulletjes (zo zie ik hem voor me).

Priscilla: Te cute! *Hearteyes!*
Haha wat is het toch met Manon? Ik lees tegenstrijdige verhalen online, maar ik ben het met jou eens wat dit boek betreft! Toen alles ontdooide en ze juist koos voor de op het oog lijkende zwakste van het stel, viel er bij mij een kwartje en had ik echt een aha momentje! Haar introductie had wat mij betreft beter gekund, maar ik vermoed dat zij nog wel een super toffe rol krijgt in de volgende boeken!

What about auntie Maeve? We hebben een Evil King en nu ook een Evil Queen.. ik ben een beetje aan het gissen natuurlijk, maar ik voel hier een belaagde Celaena aankomen van twee kanten, en jij?

Juliëtte: Oeh, ja, die was ik helemaal vergeten! Hm, nou ik vond de ‘haat’ naar haar een beetje overdreven en alsof Sarah hard probeerde om de lezer een afkeer van Maeve te laten krijgen, door het vaak te ZEGGEN. Maar ik voel aan dat Maeve nog een groter monster is dan de koning van Adarlan (waarom heeft hij in godsnaam geen naam, by the way?).

Priscilla: Waarom heb ik zo’n vermoeden dat er meer achter die naam van hem schuilt?

Onze conclusie

Juliëtte: Mijn verwachtingen zijn niet volledig waargemaakt omdat ik het toch wel een langdradig verhaal vond en ik denk dat dit korter had gekund. Ik heb bijna 2 weken (!) over dit boek gedaan (sorry, Priscilla 🙂 ) Ik geef dit boek dan ook een kleine 4 sterren in plaats van 5. En jij?

Priscilla: Ik heb er iets minder lang over gedaan, 1 volle week om precies te zijn, maar ik sluit mij aan bij die conclusie. Deel 2 eindigt spannend en vraagt om meer, de start van deel 3 was echt te langdradig en je moest er echt doorheen om wederom bij een mooi einde te komen!
Ik heb wel weer een nieuw favoriete personage, van hem wil ik zeker meer!
Van mij krijgt dit boek ook 4 sterren! Het is niet anders!
(Meer actie, meer Rowan!)

Heb jij ‘Erfgenaam van Vuur’ (Heir of Fire) ook gelezen en wat vind jij van dit derde deel in de Glazen Troon- serie? Laat het ons weten in onderstaande reacties!

Ben je benieuwd geworden naar Juliëtte? Kijk dan even op haar Linktree voor meer informatie over haar prachtige boeken bijvoorbeeld!   

https://linktr.ee/emma.anna_auteur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Op deze tekst zit copyright!