Bookstagram voor beginners

Bookstagram voor beginners (en gevorderden): #4 Engagement

Het heeft even geduurd, maar eindelijk is mijn vierde blog er dan!

Er gebeurde een hoop op het gebied van ontwikkeling bij Instagram, dus ik bleef deze vierde blog maar uitstellen en uitstellen. Nu kan ik er echter niet meer omheen!

Op 23 september 2019 plaatste ik mijn derde blog online over ‘Bookstagram voor beginners‘. Hierin heb ik aandacht besteed aan inzichten, de omschakeling naar een bedrijfsprofiel en volgers!

(Als je hem nog eens terug wilt lezen, dat kan hier!)

Zoals ik aan het einde van die blog al vertelde, wil ik het in deze blog gaan hebben over engagement.
Omdat engagement een behoorlijk veelomvattend onderwerp is, is het niet meer dan logisch dat dit onderwerp een geheel eigen blog krijgt!

Ik wil jullie dan ook meenemen in het algoritme van Instagram, je posts, je publiek, je hashtags en het allesomvattende ‘engagement’.

Belangrijke notitie: Het onderwerp ‘engagement’ is vooral interessant voor openbare profielen die dus zichtbaar zijn voor iedereen. Profielen die ingesteld staan op privé en alleen zichtbaar zijn voor mensen die zijn geaccepteerd als volger hebben sowieso al minder betrokkenheid.


Het Instagram algoritme

Voor de gebruikers van social media is het inmiddels geen verrassing meer dat social media platformen gebruik maken van een algoritme.

Een algoritme is een soort van code die makers van social media platformen en apps gebruiken om de inhoud van het platform of app aan jou aan te passen. Met deze code kunnen zij zien wat jij vaak bekijkt en hier hun reclame op afstemmen.

Het algoritme zorgt er dus uiteindelijk voor dat je krijgt te zien wat zij denken dat je wilt zien.

Hieronder een korte uitleg wat het hebben van een algoritme op Instagram in houdt.

Hoe werkt het algoritme van Instagram eigenlijk? De feed van Instagram toont berichten allang niet meer volgens een chronologische tijdlijn, maar op basis van een algoritme. Extremen worden daarin uitvergroot; ‘goede’ content presteert nóg beter, ‘slechte’ content nog slechter. Bereik en interactie zijn daardoor geen vanzelfsprekendheid meer.

Het algoritme is gebaseerd op kunstmatige intelligentie, het is in hoge mate zelflerend en vooral: continu aan verandering onderhevig.’


Je kunt dus wel stellen dat het gebruiken van een app met een algoritme niet altijd heel erg prettig is. Wat de makers denken dat je wilt zien klopt niet altijd, en hierdoor mis je bepaalde posts of missen mensen jouw posts.

De effecten hiervan op foto’s en tijdlijn

De effecten op de foto’s die je in je newsfeed ziet wanneer je de app opent zijn dus behoorlijk. Je ziet vooral de foto’s die het op dat moment goed doen.

En dit geldt ook voor jouw volgers. Doet jouw foto het niet goed, krijgt hij weinig aandacht of reacties? Dan zien ook minder mensen jouw foto.

How can we beat the algorithm?

Er zijn inmiddels al heel veel blogs geschreven over het algoritme van social media apps. Zoveel, dat ik heb besloten mijn blog te beperken tot een korte uitleg over de werking van het algoritme.

Omdat apps zoals Instagram het algoritme continue aanpassen, zijn er ook steeds weer nieuwere manieren om kleine ‘gaatjes’ in het algoritme te vinden en toch zichtbaar te blijven.

Ben je nieuwsgierig geworden naar de werking van het algoritme op Instagram? Typ dan zeker de woorden ‘Instagram algoritme’ eens in bij Google. Ik beloof je uren leesplezier!

Can we beat the algorithm? Ik ben bang van niet, maar we kunnen het altijd blijven proberen!

En dan komen we meteen bij het onderwerp van deze blog: ‘Engagement’.

Dat is namelijk iets waarmee we iets kunnen op Instagram!


Engagement

Engagement is het Engelse woord voor betrokkenheid. Betrokkenheid is een heel belangrijk onderdeel op Instagram en een onderdeel waarmee we inderdaad, het algoritme een beetje kunnen plagen!

‘Instagram is de plek waar je moet zijn en (illegale) praktijken om volgers te kopen schieten als paddenstoelen uit de grond. Want een account met veel volgers is een goed account, nietwaar? Mis! Het gaat namelijk niet om het aantal volgers, maar om je engagement ratio: het aantal volgers dat je post ook daadwerkelijk leuk vindt of, als je echt geluk hebt, zelfs de moeite neemt om erop te reageren.’Engagement gaat dus over de betrokkenheid van jouw volgers bij jouw posts en andersom.

Een simpel voorbeeld:

Als jij bij een vriendin heel vaak reageert op haar foto’s of story’s, zul je nooit een post van haar missen. Instagram heeft namelijk door dat deze persoon graag door jou wordt gezien. Deze posts verschijnen dus vaak als eerste in jouw nieuwsoverzicht.

En dit geldt uiteraard ook andersom. De volgers die het meest op jouw posts reageren, zien jouw posts dus altijd. En hoe meer mensen reageren op jouw posts, des te vaker komen jouw posts ook voorbij in andere overzichten. Reageren loont dus absoluut.

Zoals je leest is het dus absoluut een wisselwerking van ‘wederzijdse betrokkenheid’.

Heel vaak hoor ik vriendinnen binnen de Bookstagram community zeggen:

‘Maar, ik heb 2500 volgers, waarom krijg ik zo weinig reacties of likes op mijn foto?’

Mijn antwoord is dan meestal ook hetzelfde; ‘Je reageert te weinig op posts en dan word je minder gezien’.

Als je het heel zwart/wit bekijkt, is het meer dan duidelijk dat het de bedoeling is van social media makers, om mensen zoveel mogelijk en zo lang mogelijk gebruik te laten maken van hun app.

En wat doen wij? Precies. Dat wat ze willen. We spenderen uren online, omdat we die volgers willen hebben en die likes op onze foto’s.

Sinds november 2018 ben ik lid van de Bookstagram community. En ik kan je in alle eerlijkheid zeggen dat ik heel erg veel tijd heb geïnvesteerd in het opbouwen van mijn account en het opbouwen en onderhouden van mijn contacten.

(Soms iets te veel ben ik bang).

Echter, deze investering heeft er wel toe geleid dat ik waardevolle contacten heb opgebouwd en dat mijn posts worden gezien. Misschien nog niet zo veel als ik graag zou willen, maar waar ligt die grens?

Ook als je op Google zoekt naar tips om zichtbaar te zijn en te blijven op Instagram, vind je vele blogs met allerlei tips.

Het afgelopen jaar heb ik veel onderzoek gedaan naar deze tips en gekeken naar de dingen die echt werken.

Je engagement verhogen

Omdat het algoritme altijd veranderd, veranderd ook de manier waarop je je engagement kunt verhogen.

Toch zijn onderstaande tips blijvende tips die je altijd vooruit helpen.

Laat ik allereerst zeggen dat het hebben van een bepaald Instagram account waarmee je iets wilt bereiken, altijd tijd kost.

Niets komt zomaar aanwaaien. En wil je echt gezien worden? Dan zul je echt tijd moeten besteden aan je account, je content en je volgers.

Doe je dit niet, neem dan genoegen met dat wat je wel hebt. Bij elkaar genomen is de online wereld heel pittig, en als je alleen maar gaat kijken naar cijfertjes en volgers en ‘vind ik leuks’, dan kan ik je nu al vertellen dat je daar heel snel klaar mee zult zijn.

Dit is ook precies de reden dat veel mensen afhaken.

De volgende tips zijn dus tips die je kunnen helpen je zichtbaarheid en betrokkenheid, dus je engagement, te verhogen op Instagram.

Door deze tips te volgen en te doen, word je meer gezien en dat is wat we willen uiteindelijk met onze prachtige boeken!

De tips zijn onderverdeeld in algemene tips en wat specifiekere tips.


Algemene tips m.b.t. algoritme & engagement

 • Verdiep je in engagement door zelf onderzoek te doen
 • Zoveel mogelijk dagelijks posten (Als je er twee maanden tussenuit gaat en je post weer eens iets, zul je vrij weinig reacties en likes krijgen in het begin)
 • Zoveel mogelijk vasthouden aan een zelfde thema zodat je herkenbaar bent en blijft
 • Maak gebruik van alles wat Instagram te bieden heeft (posts, story’s, reels etc.)


Tips voor het verhogen van je engagement en dus je zichtbaarheid op Instagram

 • De belangrijkste tip om engagement te verhogen: Niet alleen liken, maar vooral reageren! Zowel bij jezelf als bij anderen!
 • Wanneer je een foto post, begin met een vraag.
  Nodig mensen uit om op je post te reageren. Het reageren op posts, zowel bij jezelf als anderen, werkt het beste vanaf het moment dat iets net geplaatst is. Reageren op posts enkele dagen na het plaatsen, doet nauwelijks nog iets voor je engagement.
 • Reageer bij de posts van anderen, ze komen dan ook vaker naar jou en hun volgers zien jouw posts dan ook.
 • Maak gebruik van hashtags in je post die relevant zijn bij je foto. En wissel de hashtags ook af. Veel mensen gebruiken dezelfde hashtags. En Instagram is daar geen fan van. Het steeds gebruiken van dezelfde hashtags zorgt er voor dat je posts minder gezien worden.

  Kijk ook eens bij de hashtag zelf, hoe vaak deze al door anderen gebruikt is. (Zie foto).

  Hoe vaker een hashtag gebruikt wordt, hoe minder je opvalt tussen al die mensen. Het is dus de moeite waard eens te kijken naar de hashtags die je gebruikt!
 • Maak gebruik van de tool ‘Story’s’. Je kunt er super leuke dingen mee doen. Je kunt er niet alleen je nieuw geplaatste foto delen, maar ook mensen aanzetten tot actie! Bijvoorbeeld door de optie van een poll te gebruiken, een quiz of een vraag en antwoord balk. Deze interactie in je story’s zorgt namelijk ook voor engagement!

  Ook kun je gebruik maken van hashtags in je story’s. Doe er alleen geen tien, want daar word je story niet mooier van. En functioneel is het ook niet.

  Wat ook heel leuk is, en als je handig bent, je eigen story templates maken. Je kunt je story’s aanpassen op je huisstijl van je Instagram Feed, of aanpassen aan bijvoorbeeld een seizoen. Ook hier geldt; hoe aantrekkelijker je story’s, hoe meer ze gezien worden.

  (Super handige app om toffe story’s mee te maken: Canva!)

  In Canva kun je bijvoorbeeld zelf ‘invul- templates’ maken, zoals een ‘This or That’ template. Vergeet niet je Instagram naam eronder te zetten zodat ze weten dat jij de template hebt gemaakt, en plaats de lege template in je story zodat anderen er een screenshot van kunnen maken om hem zelf in te vullen. Kei leuk!
 • De laatste nieuwe functie op Instagram, is het maken van reels. Reels zijn vergelijkbaar met TikTok filmpjes. Korte momenten die samen een kort filmpje vormen. Naast dat het super leuk is om te doen, trekt het vaak ook veel bekijks! Dus, lekker experimenteren voor je boekenkast! Voor ideetjes kun je kijken bij bookstagrammer Booksnest.
 • Als laatste tip, alhoewel deze iets meer gericht is op het maken van Bookstagram foto’s, gebruik speciale props!
  En dan heb ik het bijvoorbeeld over funko’s! Als je ze hebt, gebruiken! Mensen zijn gek op funko’s en die doen het echt heel goed op instagram! Vergeet uiteraard niet de funko gerelateerde hashtags te gebruiken.


Statistieken

In mijn blog ‘Bookstagrammers voor beginners 3‘ heb ik het gehad over het hebben van een bedrijfsprofiel in plaats van een privé profiel.

Met betrekking tot engagement, kun je als je een bedrijfsprofiel hebt, je statistieken zien.

Zo kun je bijvoorbeeld in één oogopslag zien welke posts de meeste likes hebben gehad en het dus goed hebben gedaan op Instagram.

Zoals je kunt zien heeft mijn foto met mijn Twilight funko’s tot nu toe de meeste likes binnengehaald!

Wat ook heel interessant is om te weten is het bereik van je foto’s.

Het bereik van je foto’s laat zien hoeveel mensen, dus individuele accounts, jouw foto bereikt heeft.

Ook hier staat mijn boek met funko’s op de eerste plaats zoals je ziet.

Wat echter wel soms frustrerend kan zijn, is dat je dus blijkbaar een hoop accounts hebt bereikt, maar de likes dus niet zo hoog zijn.

Toch zegt het zeker iets over hoe je posts het online doen.

Als laatste wil ik deze statistieken nog even delen.

Je kunt namelijk ook je posts zien met het aantal opmerkingen.

Dit zijn dus je posts waar het meest op is gereageerd en die dus het meeste interactie hebben gehad.

En deze posts doen het in het kader van engagement dus goed. Omdat REAGEREN het beste helpt bij engagement.

Uiteraard zijn dit niet alle gegevens die je met een bedrijfsprofiel kunt zien. Inmiddels heb je op Instagram ook de mogelijkheid om te switchen naar een ‘makersprofiel’. Deze zijn speciaal in het leven geroepen voor influencers en bloggers, maar het verschil met een bedrijfsprofiel is nihil.


Valkuilen & misvattingen

Ik wil deze blog graag afsluiten met valkuilen en misvattingen.

Met regelmaat hoor ik: ‘Ja maar kijk dat account dan met die 10k volgers’.

Eerlijk? Er zijn HEEL VEEL accounts binnen de Bookstagram community met veel volgers die niet helemaal fair zijn. Ze krijgen volgers door andere te volgen en te ontvolgen, of ze betalen om volgers te genereren.

Hier hou ik mijzelf heel graag ver vandaan. Op die manier zou ik niet groot willen worden.

Ook zie je vaak dat die grote accounts, zelf maar weinig mensen terug volgen, en vaak reageren ze ook niet snel als je onder hun post reageert. En op jouw post reageren (als ze je al terug volgen)? Vrij weinig…

Veel Instagram gebruikers zijn van mening dat je pas succesvol bent als je een bepaald aantal volgers hebt.

Ik help je graag uit die droom. Van de bijna 4100 volgers die ik heb, reageren er maar een aantal en geven er maar een paar honderd likes aan mijn foto’s. Het aantal volgers ziet er misschien leuk uit, maar het zegt absoluut helemaal niets over je betrokkenheid met je volgers en dus je engagement.

En engagement met je volgers? Dat is echt het allerbelangrijkste!

Ook bestaan er zogenaamde engagement groepjes op Instagram. Een aantal Instagrammers bij elkaar die afspreken elkaars posts te liken en te voorzien van een reactie. Hoewel dit in het begin inderdaad een positieve uitwerking kan hebben op je bereik en engagement, kan het Instagram algoritme dit gedrag ook herkennen en er voor zorgen dat het geen effect meer heeft.

Ook wordt er hier en daar wel eens geroepen dat korte comments niet gelden als reactie en dus niets doen voor je engagement. Korte comments zouden door het algoritme “bestraft” worden. Dit is echter helemaal niet waar. Ook korte comments zijn oprechte interacties en tellen dus gewoon mee.

Het wordt echter een ander verhaal wanneer je meerdere posts van verschillende personen van hetzelfde commentaar voorziet.


Met deze laatste alinea ben ik inmiddels aangekomen aan het einde van deze blog.

Zoals je ziet is engagement een behoorlijk onderwerp, waar je boeken over kunt schrijven en je behoorlijk technisch moet zijn om het algoritme volledig te kunnen begrijpen.

Toch hoop ik dat ik je heb kunnen informeren en weer iets wijzer heb kunnen maken. Uiteraard geldt deze informatie niet alleen voor de Bookstagram community, maar eigenlijk voor alle accounts op Instagram.


Mis je nog iets in deze blog of heb je aanvullende tips?

Laat het mij hier onder weten in de comments en dan voeg ik ze toe aan deze blog!

6 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op deze tekst zit copyright!