Bookstagram voor beginners

Bookstagram voor beginners: #3 Inzichten & Volgers

Op 4 september schreef ik mijn tweede blog ‘Bookstagram voor beginners’, en aangezien ik nog zoveel kan en wil vertellen, kon een deel 3 natuurlijk niet heel lang uit blijven!

In deel 2 heb ik het gehad over ‘Jouw bookstagram’ account en over foto’s, feed en captions!

(Gemist? Check hem hier!)

Nu is het tijd voor een derde deel van deze blog!
Ik wil jullie de voordelen van een bedrijfsprofiel laten zien en jullie mee nemen in het wel en wee van volgers!


Een persoonlijk profiel of een bedrijfsprofiel?

Allereerst is het handig te vermelden, zoals eerder genoemd in mijn vorige blog, dat een openbaar profiel veel handiger en prettiger is dan een privรฉ profiel.

Je bent als bookstagrammer makkelijker vindbaar, de tags die je gebruikt zijn zichtbaar en je bent als account toegankelijk voor anderen.

Veel bookstagrammers of volgers klikken sneller op een volg button dan eerst te moeten wachten tot een verzoek wordt goedgekeurd.

Dit gezegd hebbende, komen we meteen bij bovenstaande vraag; een persoonlijk profiel of een bedrijfsprofiel?

Je zult jezelf meteen de vraag stellen; maar ik ben toch geen bedrijf? Dat klopt! Maar ‘Persoonlijke blog’ of ‘blogger’ zijn we tenslotte wel allemaal als bookstagrammers en ook die optie kun je aangeven bij het wijzigen naar een bedrijfsprofiel!

Zelf ben ik begonnen met een persoonlijk profiel en gaandeweg door er over te praten met anderen, kwam ik er achter dat een bedrijfsprofiel veel handiger is! Je krijgt meer opties in je menu die je inzicht geven over je profiel, je volgers, je bezoekers en je foto’s!


De volgende zaken kun je onder andere nakijken wanneer je je profiel hebt overgeschakeld naar een bedrijfsprofiel:

 1. Hoeveel volgers je bereikt met je foto’s en story’s
 2. Waar je volgers voornamelijk vandaan komen
 3. Op welke dagen en welke tijdstippen je volgers het meest online zijn (dit om gerichter posts te kunnen plaatsen zodat je weer dat ze het meest gezien worden)
 4. Welke foto’s de meeste likes hebben, de meeste engagement, de meeste comments hebben opgeleverd, website kliks, volgers en ga zo maar door! Heel handig om te zien wat je volgers interessant vinden!


Persoonlijk geef ik absoluut de voorkeur aan een bedrijfsprofiel! Ik vind het super handig deze inzichten te hebben en pas mijn feed en tijden van plaatsen zoveel mogelijk aan op mijn volgers.
Omdat instagram al een lange tijd werkt met een algoritme waardoor niet alles zichtbaar is voor iedereen, is het van belang dat je opvalt.
En dus bijvoorbeeld foto’s plaatst op tijdstippen dat jouw volgers het meest online zijn!

Het tijdstip van posten, het vasthouden aan deze tijden en dus het feit dat je voorspelbaar bent voor je volgers, maakt dat je posts gezien zullen worden!

Mijn tip? Schakel zeker over naar een bedrijfsprofiel als je dit nog niet gedaan hebt!


Volgers

Volgers. Volgers zijn echt een dingetje op instagram! Het maakt eigenlijk niet uit wat voor soort account je hebt, je wilt het liefst veel volgers. Je wilt dat zoveel mogelijk mensen genieten van de foto’s die jij plaatst en wil graag met veel mensen in contact komen!

Toen ik mijn bookstagram account vorig jaar november begon, startte ik met een stuk of 10 volgers. Ik was echt ontzettend blij en werd er enorm enthousiast van! Met name ook het warme welkom dat ik kreeg!
(Mijn allereerste post staat nog steeds in mijn feed, omdat ik het gewoon zo leuk vind om nog eens terug te kijken!)

Na een aantal dagen bereikte ik al snel de 100 volgers waarna de aantallen van nieuwe volgers meteen wat afzwakte.
(Blijkbaar gebeurt dit echt bij vele nieuwe bookstagrammers en andere accounts, dus het is niet raar en ligt niet aan jouw account! Het is een soort van dipje).

De eerste 100 volgers die ik had vierde ik in mijn story’s en algauw ontstond bij mij de “Volgers-koorts”. Nooit van gehoord? Dat kan kloppen, want die term zuig ik echt net uit mijn duim!

Volgers-koorts: Andere accounts volgen in de hoop dat ze terug volgen (ook accounts die ik niet zo leuk vond), veel reacties achterlaten om gezien te worden door anderen en elke 100 nieuwe volgers vieren in een instagram story.
(Wat je overigens weer volgers kunt kosten omdat sommige dat heel vervelend vinden).

Yep! That was me back then! En ik was echt niet de enige. En mensen doen het nog steeds trouwens..
Op de een of andere manier is het zien groeien van je aantal volgers iets magisch.
Helaas… vergeten vele startende bookstagrammers (net als ik vorig jaar) dat het aantal volgers een dynamisch proces is en dat je er altijd volgers bij zult krijgen of verliezen, en dat het ontzettend veel tijd en aandacht kost om volgers vast te houden.

“Volgers zijn geen nummertjes, het zijn mensen en het is een soort van relatie die je aangaat. Je moet dus in deze “relaties” investeren.”


TIP: Stop met kijken naar je volgers aantal en begin met doen wat jij leuk vind! Het aantal volgers is absoluut niet belangrijk, al lijkt het soms zo!
Weg met die koorts en lekker aanwezig zijn op je instagram account en contact hebben met de mensen die je leuk vind! Die volgers komen dan vanzelf wel!


Follow and Unfollow (Volgen en ontvolgen)

Met betrekking tot volgers is dit wat mij betreft ergernis nummer 1!
Accounts die jou gaan volgen en zodra jij hen volgt, jouw weer ontvolgen.

De eerste keer dat dit mij gebeurde voelde ik mij een klein beetje beledigd. “Ik dacht je mijn profiel leuk vond?”. Nog steeds vind ik het jammer als ik volgers kwijt raak zodra ik ze terug volg, maar tegenwoordig heb ik daar een handige app voor, waarover later meer.

Volgen en ontvolgen zie je veel gebeuren door grote bookstagram accounts!
Er is namelijk een reden dat “grote” bookstagram accounts zoveel volgers hebben. En dat heeft niet alleen te maken met dat hun foto’s zo mooi zouden zijn.

Dit is een screenshot van het profiel van een “groot” bookstagram account.
Zie je hoe weinig accounts deze bookstagrammer zelf volgt?
Dit is voornamelijk gekomen doordat deze persoon mensen volgt en ontvolgt.

Wat mij betreft is volgen en ontvolgen echt NOT DONE! Ik snap ook het nut er niet zo goed van en het haalde voor mij in het begin een hoop plezier weg van het bookstagrammen.
Ik zou ook nooit op deze manier volgers willen hebben.
Ik wil volgers hebben omdat ze mij echt leuk vinden en ik volg de mensen en accounts terug die ik zelf ook echt leuk vind. En ik hou van mensen die lekker kletsen en reageren. Dat is waar ik het voor doe!

Dus…meteen de volgende TIP:
Kijk niet verlangend naar de volgersaantallen van “grote” bookstagrammers, want echt, zo wil je niet groot worden! En volg altijd gewoon accounts die je ook echt leuk vind!


Ghostfollowers

Naast bovenstaande soort volgers, hebben we ook “ghostfollowers”. Dit zijn over het algemeen wat schimmige accounts wat vaak spam accounts zijn en niet bestaan uit personen of alleen maar reclame maken voor het een of ander dat in ons geval totaal niets met boeken te maken heeft.
Veelal volgen ze je, maar liken niets en reageren ze uiteraard helemaal nergens op.
Leuk voor je aantal volgers, maar eigenlijk doet het niet zo veel.

Ook personen die je volgen maar eigenlijk nooit iets liken of ergens op reageren vallen onder die categorie wat mij betreft.

Meestal ga ik eens in de zoveel tijd mijn lijstjes eens langs en ruim ik weer eens wat op! Zo komt er weer ruimte vrij voor de echte volgers en vrienden in mijn nieuwsoverzicht! ๐Ÿ˜€


Volgers appjes

Hierboven noemde ik het al eventjes.. Een heel handig appje met betrekking tot volgers op instagram.

Sinds ik een hoop volgers kwijt raakte en ik het vervelend vond te moeten gaan zoeken wie ik nu weer kwijt was, ben ik op onderzoek gegaan naar mogelijkheden om dit in te kunnen zien.
Uiteraard ben ik niet de enige die dit interessant vind en bestaan er inmiddels een hoop verschillende appjes via Google play store, Android en iOS!

Zelf gebruik ik de volgende app op mijn iPhone: Followers

Met dit appje kan ik zien wie ik volg, wie ik niet volg, wie mij volgt en wie mij ontvolgt. Ik kan zien wie mijn grootste fans zijn en wie nooit reageert.

Ik gebruik het misschien 1 keer per maand of 1 keer in de twee maanden, gewoon om de lijst weer eens lekker op te schonen. Ik vind het heel belangrijk dat ik alle posts zie van de mensen die er toe doen en soms worden die een beetje ondergesneeuwd. Dus dat probeer ik hier mee ook te voorkomen!


Do’s & Dont’s

Do’sDont’s
Jezelf zijn en blijven!Teveel naar je volgers aantal kijken
Accounts volgen die je echt leuk vindVolgen en ontvolgen
In contact blijven met volgers en investeren in de “relatie”Anderen volgen en nooit reageren of hun berichten liken


In deze blog had ik het eigenlijk ook nog willen hebben over ‘Engagement’ maar ik merkte bij het schrijven hierover dat dit zo’n groot onderwerp is, dat het een eigen blog nodig heeft!

So stay tuned, want ‘Bookstagrammers voor beginners #4’ zal volledig in het teken staan van Engagement en hoe je je account steeds een beetje meer succesvol kunt maken!


Heb je vragen over volgers of andere zaken naar aanleiding van deze blog? Laat het mij hieronder absoluut weten!
Ook als je zelf nog tips hebt die in deze blog zeker niet mogen ontbreken hoor ik het graag!

4 reacties

 • Shannah Bielen

  Hoi,

  Ik vroeg me af of je na de omzetting naar een bedrijfsprofiel nog een persoonlijk account hebt bij Instagram? Kan die combinatie?

  Groeten,
  Shannah

  • Priscilla

   Hay Shannah!

   Als je je Instagram account omzet naar een bedrijfsprofiel heb je geen persoonlijk account meer. Al je berichten en zichtbaarheid zijn dan openbaar.

   Je kunt natuurlijk altijd weer terug naar een persoonlijk profiel!

   Zelf heb ik naast mijn Bookstagram account ook een privรฉ account.
   Mijn privรฉ account is een persoonlijk profiel en dus niet openbaar.

   Twee verschillende gebruikersnamen!

   Hopelijk is je vraag zo beantwoord? Laat het me zeker weten! ๐Ÿ˜

   Groetjes
   Priscilla

 • Shannah Bielen

  Hoi Priscilla!
  Bedankt voor de vlugge reactie. Ondertussen was ik wat verder aan het lezen op je eerste en tweede blog voor bookstagram voor beginners en vond ik daar een antwoord op mijn vraag :-). Ik heb soms ook het gevoel dat enkele vrienden van me die helemaal niets met lezen te maken niet veel aan die posts hebben, dus speel ik met het idee om de pagina te wijzigen en daarnaast een profielaccount op te zetten.

  Toffe blog! ik ga nog even verder rondneuzen!

  Groeten,
  Shannah

  • Priscilla

   Hay!

   Graag gedaan! En super fijn te horen dat je het antwoord ook hebt kunnen vinden!

   Dat is inderdaad precies wat ik gedaan heb! Ik deelde altijd boeken op mijn persoonlijke account, maar eigenlijk reageerde niemand daarop.
   Met een Bookstagram account ging er echt een wereld voor mij open! Zoveel mensen die net zoveel van boeken houden als ik!

   Ik ben gestart met een gewoon persoonlijk en openbaar profiel, maar ben daarna vlug geswitcht naar een bedrijfsprofiel omdat je daar zoveel meer informatie mee uit haalt qua volgers etc!

   Super bedankt! Leuk om te horen!
   Ik doe mijn best! ๐Ÿ˜€

   Groetjes
   Priscilla

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op deze tekst zit copyright!