Bookstagram voor beginners

Bookstagram voor beginners: #2 Jouw Bookstagram

Vorige week schreef ik mijn eerste blog over ‘Bookstagram voor beginners’. Hierin heb ik enkele termen en afkortingen behandeld die ik mij inmiddels zoveel mogelijk eigen heb gemaakt sinds de start van mijn Bookstagram account!

(Gemist? Check hem hier!)

Nu is het tijd voor een tweede deel van deze blog!
Als nieuwe bookstagrammer word je soms enorm overweldigd door alles wat je tegen komt en voorbij ziet komen.

Er zijn een aantal onderwerpen waarover ik het wil hebben omdat ik denk dat het belangrijk is voor een Bookstagrammer! Een goede start is natuurlijk altijd fijn!

De volgende onderwerpen komen in deze blog aan bod: Je instagram bio, foto’s & feed en captions.


Instagram Bio

Je instagram bio is denk ik wel het belangrijkste waaraan je in eerste instantie aandacht aan schenkt als bookstagrammer!
Je bio laat namelijk in een oogopslag zien wat voor pagina jouw instagram pagina is! Zeker als bookstagrammer zijnde wil je het liefst dat het meteen duidelijk is dat jij gek bent op boeken!
De meeste bookstagrammers vermelden naast hun naam, ook vaak waar zij vandaan komen, hun aantal gelezen boeken (Reading Challenge), hun CR (Current read). Vaak is er ook een link naar een website of blog welke bookstagrammers kunnen hebben als verlengde van hun account voor recensies en andere bookish blogs!

Sommigen hebben zelfs een eigen shop! (Zeker de moeite waard eens te kijken!)

Zelf heb ik een ‘#’ in mijn bio gebruikt zodat het duidelijk is dat ik een Bookstagrammer ben! (#bookstagrammer).

Om je bio zo overzichtelijk mogelijk te houden voor een ieder die je account bezoekt, is kort en bondig wel een pre! Ik heb gemerkt dat anderen je bio vaker lezen als het niet al te vol staat met andere termen en teksten!

Overigens wil ik hier nog even aan toevoegen, dat een bookstagram account het meest toegankelijk is, wanneer je de instellingen op ‘openbaar’ zet. Als je een bookstagram account op privé zet zijn mensen niet zo snel geneigd je te volgen.


Foto’s & Feed

Het leukste onderdeel van een bookstagram account is natuurlijk (duh!) je foto’s!!! Bookstagram draait om het presenteren van je boeken door middel van foto’s! In de vorige blog heb ik het al even kort gehad over welke foto’s worden gedeeld (gelezen boeken, TBR boeken, Boekenstapels en Shelfies). Het staat je natuurlijk helemaal vrij om wat voor bookish foto’s dan ook je wilt delen!

Daarmee komen we wel meteen bij het volgende onderwerp; Feed (Je feed is al je foto’s bij elkaar in het overzicht dat je ziet op je pagina).
Je feed is een belangrijk geheel voor je bookstagram account. Het zijn niet alleen de foto’s die je maakt en deelt, maar vooral ook de consistentie. Als namelijk al je foto’s bij elkaar passen, qua kleur opstelling e.d., valt je account meer op en weten mensen vaak alleen al vanaf de foto dat jij degene bent die het deelt!

Je ziet heel veel beginnende bookstagrammers langzaamaan hun eigen stijl ontwikkelen en dat is echt super gaaf om te zien! Je kunt een bepaald thema kiezen bijvoorbeeld, of altijd dezelfde achtergrond/ondergrond gebruiken. Zolang het uiteindelijk allemaal maar een geheel is als je het bij elkaar ziet!
Dit is eigenlijk jouw handtekening van jouw bookstagram account!

Er zijn ook een hoop bookstagrammers die van thema wisselen. Bijvoorbeeld als ze iets nieuws willen uitproberen of bijvoorbeeld een seizoensgebonden thema (in de herfst worden bijvoorbeeld herfstachtige items toegevoegd aan de foto’s! Heel sfeervol vind ik dat persoonlijk!).

Vaak zie je dat bookstagrammers dan “theme-dividers” gebruiken. Theme-dividers zijn niets meer dan 3 foto’s of plaatjes die in je feed een scheiding laten zien tussen verschillende thema’s!

Een van mijn meest favoriete feeds is die van @ellieinwonderland_x !
Ik vind haar account gewoon adembenemend en zit met regelmaat te genieten van haar foto’s! Het klopt gewoon allemaal! De kleur, de sfeer, het gevoel dat haar foto’s je geven!

Het vinden van je eigen stijl voor je account is een proces. Denk niet dat je niet mag experimenteren! Dat is nou juist het leukste van je bookstagram account! Lekker experimenteren!
Als je op mijn account kijkt en helemaal terug scrolt naar beneden, naar mijn eerste foto’s, zie je hoe ik ben begonnen en wat ik daarna allemaal heb uitgeprobeerd. Ik ben heel erg opzoek geweest naar mijn eigen stijl en het duurde even voordat ik die gevonden had!
(Ik hou van zo min mogelijk items op mijn foto en wil dat het boek duidelijk naar voren komt).

Naast mijn boekenfoto’s gebruik ik ook vaak een toffe quote over boeken of lezen in dezelfde kleurstijl als mijn foto’s. Soms zijn mijn ideeën even op en zo’n quote breekt voor mij even weer tussen de foto’s door!

In het begin heb ik veel gekeken naar mijn favoriete bookstagrammers en dan met name naar bepaalde kleuren. Ik merkte wel dat veel bookstagrammers gebruik maken van heel veel items rondom hun boeken, en in veel gevallen is dat vaak zoveel dat ik er zelf gewoon onrustig van wordt om naar te kijken! Voor mij was dit dus geen optie voor mijn eigen feed. Ik hou van rust en duidelijkheid en van licht!

Wat overigens ook ontzettend tof is om te doen, als je nog een andere leuke hobby hebt bijvoorbeeld, is je bookstagram account combineren met iets totaal anders!

Merel van @booksbeersandbeyond is zo iemand! Merel is absoluut een van mijn meest favoriete bookstagrammers ever! Naast boeken lezen drinkt zij graag een biertje. En dat zijn absoluut niet zomaar biertjes! Door haar feed af te wisselen met boeken en speciaal biertjes, is haar account dynamisch en een lust voor het oog! Het is heerlijk om van haar levendige foto’s te genieten en daarbij haar reviews over beide te lezen!
Merel heeft echt een account dat heel duidelijk laat zien dat je twee dingen best kunt combineren!

So… Op een rijtje de belangrijkste punten:

Do’sDont’s
Experimenteren met je eigen stijlNiet letterlijk kopiëren van anderen
Proberen een eenheid aan te
houden in je foto’s
Onzeker worden over je foto’s en
niet durven te experimenteren!
(Iedereen is ergens begonnen!
Dezelfde soort foto’s maken
maar dan met een ander boek
kan prima!
Probeer ook eens een foto met
een e-reader als je er een hebt!
E-readers worden soms echt
onderschat en je kunt er echt wel
toffe foto’s mee maken!

Captions!

Naast een toffe foto is natuurlijk je caption (tekst onder je bericht) onwijs van belang! Alleen een foto delen kan iedereen en behalve mogelijke likes is het verder niet heel aantrekkelijk voor andere bookstagrammers. Naast het feit dat het niet uitnodigend is, raak je ook niet echt in gesprek met andere boekenliefhebbers! Dit zelfde geldt overigens voor foto’s met alleen hashtags.

NL/ENG?
Wanneer je gaat beginnen met het schrijven van captions is het belangrijk van te voren te bepalen in welke taal je dit wilt doen. Welke mensen wil je bereiken? Ga je alleen Nederlandse boeken posten? (Veel boeken zijn natuurlijk ook vertaald).

Als je alleen Nederlands gebruikt is het natuurlijk logisch dat je veel Nederlandse en Belgische volgers krijgt.
(Ja, je kunt op een vertaalregeltje drukken maar mensen zijn daar soms echt te lui voor haha!)

Met alleen Engels trek je logischer wijs ook internationale volgers aan.

En je kunt natuurlijk ook een combinatie doen van beide talen, aangegeven met een vlaggetje van het land.

Zelf doe ik eigenlijk zoveel mogelijk in het Engels qua captions. Reageren doe ik ook gewoon in het Nederlands.
Wanneer ik een review post van een boek, doe ik de verwijzing onderaan mijn captions wel in het Nederlands omdat een volledige review op mijn Nederlandse site te vinden is.

Het is mij de afgelopen maanden opgevallen dat je de meeste reacties krijgt als je jouw caption begint met een vraag.
Maar dan wel een vraag in combinatie met een antwoord van jou of een uitleg waarom je deze vraag stelt. (Dit kan zijn omdat je iets gezien of gehoord hebt, of je bent nieuwsgierig, ga zo maar door).

Sommige mensen schrijven echt onwijs lange captions en eigenlijk haken veel mensen halverwege het lezen al af. Ontzettend zonde want je hebt iets te vertellen en wilt iets delen.
Starten met een vraag is een van de triggers waardoor je mensen zover kunt krijgen de rest ook te lezen. Zeker als je daar ook wat aan informatie over jezelf aan toevoegt! Mensen willen je tenslotte graag leren kennen!

De vraag; ‘Wat lees je op dit moment’, komt echt ontzettend vaak voorbij. Ook bij mijzelf haha! Er is een reden dat mensen deze vraag vaak stellen en dat heeft vaak te maken met dat de overige vragen eventjes op zijn…
Geeft helemaal niets! Maar het kan dan zijn dat je minder respons krijgt omdat mensen soms al meerdere keren dezelfde vraag hebben beantwoord die dag.

Denk dus altijd wel na over wat je wilt vertellen in je caption en hoe je dit zo kort mogelijk kunt doen maar met toch alles wat je wilde zeggen of vragen! Captions schrijven is soms echt een verschrikking. Ook ik neig vaak naar standaard vragen als ik even niets meer heb. Maar dat is allemaal niet erg!

Zelf schrijf ik ook korte reviews onder mijn foto’s en vaak eindig ik met een verwijzing naar mijn website hier waar de recensie op staat. Ik heb het idee dat niet veel mensen vervolgens naar mijn website komen, dus ik moet hiervoor zelf bijvoorbeeld nog even gaan uitvogelen hoe ik mijn recensie het beste in de spotlight kan zetten! (Zie je, je blijft leren en ontwikkelen!)


Probeer het zelf eens uit! Kijk eens naar je voorgaande captions en start eens met een vraag!

Als laatste tip/trick, naar aanleiding van vragen van volgers, lege regels in je captions!

Oh wat heb ik hier mee geworsteld! Je krijgt op instagram alleen een regel door bijvoorbeeld een punt te gebruiken waardoor je een enter kunt doen. Maar ik werd helemaal gek van die punten overal. Als je niets anders hebt is het altijd nog overzichtelijker dan alles aan elkaar geschreven hebben staan, maar he.. overal is tegenwoordig een oplossing voor!

Ik gebruik de app ‘Later’ (zowel voor iPhone als Android beschikbaar, of bereikbaar via de website!)
Deze app is fantastisch! Niet alleen kun je posts klaar zetten, maar ook kun je dus gewoon allemaal mooie witregels hebben in je captions door naar hartelust te “enteren”!


Ok ok! Ik word echt enthousiast van het onderwerp Bookstagram. Dit is niet te zien zeker?
Ik probeer mijn blogs niet zo lang te maken, maar soms schiet ik een klein beetje uit! Sorry!

In deel drie van mijn blog wil ik het hebben over je profiel, Hashtags, Volgers en Engagement! So stay tuned!


Mocht je nog vragen en/of opmerkingen hebben na het lezen van mijn blog, laat het hieronder absoluut weten!

2 reacties

 • Natalie van der steen

  Hoi priscilla,

  Ik vind je blog zo leuk !! Ik ben ook nog niet zo lang geleden begonnen en dit lezen helpt echt !
  Ik heb veel bij jou gekeken inderdaad haha jou profiel en blog spreken me echt aan. En zie er ook veel herkenning in bij mijzelf.
  De app later ga ik echt installeren want ik worstel inderdaad altijd met het enteren. Oh en de # ga ik ook doen !!

  Ben nu al benieuw naar deel 3 !

  Groetjes Natalie

  • Priscilla

   Hay Natalie,

   Dankjewel! Wat super tof en leuk om te horen!
   Het is ook echt leuk om er over te schrijven en de dingen die je zelf gaandeweg leert weer te delen met anderen!

   Dankjewel! Vind ik echt lief!
   Ik hoop dat je er wat aan hebt! Bookstagram is een leuke reis!

   Liefs
   Priscilla

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op deze tekst zit copyright!