Bookstagram voor beginners

Bookstagram voor beginners: #1 Termen & Afkortingen

Sinds november 2018 heb ik op Instagram een ‘Bookstagram’ account.
De meeste boekenbloggers weten inmiddels natuurlijk wel wat een Bookstagram account is, maar ik zal hier onder voor de newbies en de mensen die hier niets van weten, een korte uitleg geven!

Bookstagram: Een account dat je aanmaakt op instagram en waarop je alles deelt omtrent boeken! Over het algemeen en in het kort delen ‘Bookstagrammers’ hun gelezen boeken, boeken die ze gekocht hebben en boeken waar ze naar uit kijken. Veelal gaat dit gepaard met korte reviews en daarnaast worden op de vele prachtige foto’s boekachtige items gebruikt (van bijzondere boekenleggers, tot booksleeves en Harry Potter poppetjes! Je kunt het zo gek niet bedenken of het is er!).

Er zijn ontzettend veel Bookstagram accounts en alhoewel het ontzettend leuk is de zo mooist mogelijke foto te maken van je boek of boeken, vind ik het persoonlijk het leukste dat je in contact komt met al die andere boekennerds over de hele wereld!
Natuurlijk zijn mooie foto’s een lust voor het oog, maar onder de “grote” Bookstagrammers lijkt het haast wel een competitie. Daar houd ik mij liever verre van! Ik geniet van hun foto’s en doe zeker inspiratie op voor mijn eigen account, maar ik doe lekker wat ik zelf wil en mooi vind!

En dat is meteen de eerste tip voor een nieuwe Bookstagrammer:
– Deel wat jij wilt delen en doe dat omdat jij het leuk vind! Haal inspiratie uit andere accounts als je denkt dit nodig te hebben, maar kopieer nooit!

Hier kom ik later nog op terug met een tweede blog! Stay tuned!


Termen & afkortingen

Toen ik in november mijn Bookstagram account startte was ik echt een groentje. En eigenlijk ben ik dat nog steeds, want ik kom echt met regelmaat nog termen en afkortingen tegen waarvan ik denk (WTF?, did I miss something?).

Ik wilde gewoon een account voor alleen mijn boeken die ik graag wilde delen met anderen. Op mijn privé account zijn de mensen niet zo geïnteresseerd in wat ik lees, dus ik voelde mij soms een klein beetje onbegrepen. Een Bookstagram account bood voor mij dus echt een uitkomst, ik viel mijn privé mensjes niet meer lastig met alle boeken die ik las, alsof dat ik alle tijd van de wereld had.

Al na 1 week had ik bijna 100 volgers en was ik helemaal verguld van de likes op mijn posts. (Mijn allereerste posts heb ik overigens lekker laten staan, zodat je goed het verschil kunt zien van wat ik allemaal heb uitgeprobeerd op mijn account!). Ik ontmoette al gauw verschillende mensen en raakte in gesprek met een hoop boekenliefhebbers over van alles en nog wat! Kei leuk!

Echter zag ik soms door de bomen ook het bos niet meer, omdat er blijkbaar in de Bookstagram wereld vele termen en afkortingen worden gebruikt in captions (de tekst onder je foto). Uiteindelijk heb ik gewoon de stoute schoenen aangetrokken en ben ik gewoon gaan rondvragen wat iets betekende (Bookstagrammers zijn echt lieve mensen en een ieder helpt elkaar wel!).

Ik ben van alles wat gaan opschrijven voor mijzelf, niet alleen om de termen te leren gebruiken, maar ook omdat ik hierdoor weer nieuwe ideeën kreeg voor nieuwe foto’s en posts.

Dus. Om een lang verhaal kort te maken, wil ik hieronder een lijst met termen en afkortingen plaatsen zodat ook de volgende nieuwe Bookstagrammer een fijn overzichtje heeft! (Ik hou van lijstjes en duidelijkheid haha!)

Here we go!!

ARC
Staat voor Advanced Reader Copy.
Bookstagrammers krijgen soms boeken die moeten worden beoordeeld en gepromoot op hun instagram, nog voordat het boek is uitgebracht. Dit boek kan rechtstreeks van de auteur of van de uitgever worden verkregen. 

Book Challenges
Uitdagingen voor elke dag van een maand, waarbij je bijvoorbeeld foto’s maakt van boeken met bepaalde thema’s of met andere opdrachten. Dit is gewoon voor de lol! Heel handig als je inspiratie even op is wat foto’s maken betreft! 

Book Haul 
Een book haul is een berichtje en foto met welke boeken je hebt gekocht (of gekregen).

Book mail 
Wanneer je post ontvangt die een boek of boeken bevat en je dit wilt delen met andere bookstagrammers! 

Book Nook 
Je favoriete plaats om te lezen!

Book pile or Book stack
Een stapel boeken die vaak 1 van de ideeën is voor een bookstagram foto. 

Book Review 
Een van de taken van een bookstagrammer; het beoordelen van boeken! Korte recensies kunnen in het bijschrift worden geschreven of een verwijzing naar een website of blog waar je recensie op staat! Uiteraard met bijpassende foto! 

Bookish Merch 
Merchandise gerelateerd aan boeken, zoals kaarsen, bladwijzers, kussen, t-shirts, booksleeves, bekers etc. 

CR
Betekent ‘Currently reading’ or ‘Current read’. 
Dit is een veel genoemde term op Bookstagram en wordt vaak gebruikt in iemands bio! Je CR of Current read is het boek dat je op dat moment aan het lezen bent!

DNF
Staat voor Did Not Finish. 
Boeken die je niet hebt gelezen of gestopt bent met lezen omdat je ze niet zo interessant vond of zo goed als dat je van tevoren dacht.

NOTP
Not One True Pairing. Wanneer iemand je vraagt naar je NOTP, ga je antwoord geven welke koppels / relaties in boeken je echt niet tof vind, maar die wel samen zijn in het boek.

OTP
One True Pairing; een koppel dat je erg graag samen wilt zien, simpel gezegd haha. Dit kunnen twee personages zijn uit twee totaal verschillende boeken, maar ook twee in hetzelfde boek die in het verhaal juist niet bij elkaar komen!

RC
Betekent ‘Reading Challenge’. De meeste bookstagrammers houden bij hoeveel zij lezen in een jaar. Ze stellen zichzelf een doel door een bepaald aantal boeken te lezen en schrijven de score op. Meestal vind je dit terug in de bio beschrijving. 
(Op Hebban, DE bookcommunity, kun je dit heel gemakkelijk bijhouden door je als member op te geven voor de Reading challenge!)

Readathon
Een marathon, alleen dan met boeken lezen. Er wordt via een challenge een bepaalde tijd opgegeven en binnen die tijd ga je zoveel mogelijk boeken lezen. Het schijnt echt onwijs leuk te zijn en mensen stimuleren elkaar om te lezen!

Reading Slump
Een situatie waarin je niet in de stemming bent om een ​​boek te lezen.  Kan te wijten zijn aan verveling, te veel activiteit, of zelfs omdat je al een lange tijd geen boek hebt gelezen en het moeilijk is om het gevoel terug te vinden.

REP Search
Winkels of bedrijfjes die vertegenwoordigers zoeken om voor een bepaalde tijd hun producten te promoten op jouw bookstagram, jij maakt dus foto’s met jouw boeken en hun producten. 
Meestal krijg je gratis producten in ruil voor de reclame die je maakt. 

SFS
Of; Shoutout voor Shoutout betekent shoutouts geven aan andere accounts in de hoop dat je dezelfde shoutout krijgt.  Deze SFS wordt vaak gedaan als een vorm van ondersteuning voor andere bookstagrammers, vooral degenen wiens volgers nog klein zijn, maar het potentieel hebben om later grotere accounts te worden. 

Je kunt ook gewoon uit liefde voor je mede bookstagrammers Shoutouts doen! 
Persoonlijk geef ik hier de voorkeur aan, omdat ik nergens om wil vragen en ik het leuk vind om anderen in het zonnetje te zetten zonder daar iets voor terug te hoeven verwachten.

Shelfie
Een foto van je boekenkast/plank. Deze foto’s doen het echt onwijs goed op Bookstagram! Vraag mij niet waarom, maar het is zo! Als je een foto maakt van je kast of plank vergeet dan absoluut de hashtag #Shelfie niet!

TBR
Ik herinner mij nog goed dat toen ik deze term voor het eerst zag ik in verwarring was. Bookstagrammers hadden het allemaal over hun TBR.
Het betekent ‘To Be Read’, en het is niets meer dan een lijst van alle boeken die iemand nog wil lezen maar nog niet aan toegekomen is. Geloof me.. boekenliefhebbers hebben echt een ontzettend lange TBR.. en deze lijst gaat alleen maar groeien als je een Bookstagram account hebt!!!!

Unboxing
Openen van boekenpost, abonnementsbox of wat voor box dan ook. Meestal gedaan middels meerdere foto’s of een filmpje in de story’s! 

Unhaul

Boeken die je opruimt, weg doet, weg geeft of verkoopt.

WRAP-UP
Een stapel van gelezen boeken. De meeste Bookstagrammers posten een foto aan het einde van elke maand met hun gelezen boeken en eventueel met bijbehorend aantal sterren als ze gereviewd zijn. 


Volgens mij zijn dit wel een beetje de belangrijkste termen in de Bookstagram wereld op instagram!
Mocht je iets in deze lijst missen of niet begrijpen, laat het mij weten, dan voeg ik het uiteraard toe of licht ik het verder toe!

4 reacties

 • Joëlle

  Ontzettend handige blog! Ik ben net zelf een bookstagram begonnen en voel mij daarin nog zo een dummie. Door middel van deze blog en de andere blogs over bookstagram die je geschreven hebt word ik net even wat wijzer over alles waar je als bookstagrammer mee te maken krijgt :). Helemaal top!

  • Priscilla

   Hi Joëlle!
   Wat super leuk om te horen! Welkom in de book community! 😍❤️
   En super fijn dat je iets hebt aan mijn blogs!

   Liefs

 • Sofie

  Wat handig om zo alles op een rijtje te hebben! De meeste termen kende ik al, maar voor een nieuwe bookchallenge bestaat een van de opdrachten uit ‘OTP’ en ik had echt geen idee! 🙂 Nu ben ik weer helemaal op de hoogte, thanks!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op deze tekst zit copyright!